| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Детекторен радиоприемник  (Прочетена 66740 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Детекторен радиоприемник
« Отговор #105 -: 24 Март, 2016, 20:44:02 »
Най-вероятно не си, до доказване на противното слушалките ти са напълно изправни :)
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #106 -: 24 Март, 2016, 20:48:27 »
Радвам се. :good: При проверката мембраните пукаха, т.е. даваше признак на действие. А пък и акумулатора беше поспаднал. Действах преди да го заредя.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #107 -: 24 Март, 2016, 20:49:47 »
Не си,тия слушалки които ти е пратил комшията Румен едва ли си повредил.Мисля че темата отиде в крива посока.Ако искате може да ви отцепя постовете в отделна тема за размагнитване и намагнитване на постоянни магнити.Ако гледате Discovery channel има едно филмче от серията How they do it специално как се произвеждат магнити за електромотори,високоговорители и слушалки за телефони.Накратко,намагнитват ги импулсно с мощен електромагнит като разреждат голям кондензатор.Тока е постоянен разбира се.Мисля ще го намерите в Youtube-то.Прегледай антената що за стока е.Ако там не са наред нещата успеха е съмнителен.
« Последна редакция: 24 Март, 2016, 21:52:43 от lz2xl »

dakata.radio

• Гост
« Отговор #108 -: 24 Март, 2016, 21:07:57 »
Значи всичко е обсъдено, време е за действие. Веднага щом пристигнат и диодите, разбира се. :) Антената още не съм опъвал, тя ще бъде по една права през цял двор. Дължината й ще бъде някъде около 30-40 метра, а височината й няколко метра от земята. Единият й край ще вържа за един висок орех, а другият - за метална ограда. Разбира се, ще изолирам там където ще го вържа за оградата - най-вероятно с найлон. За маса ще използвам два железни кола по около 1 метър, като преди това ще полея почвата с 6 литра вода и разтворена сол. Добър заземител е и канализацията, но тя е от поливинилхлорид и това отпада като вариант. Когато го направя, ще споделя и видеоклип. Ако хвана нещо, най-вероятно ще са румънците. Със суперхетеродинен приемник се ловят отлично през цялото време на денонощието. Хоризонт се губи по трасето. Може и биляновия предавател да хвана. ;)

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #109 -: 24 Март, 2016, 21:14:31 »
Към ореха също трябва добре да е изолирано.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #110 -: 24 Март, 2016, 21:17:30 »
Утре вечер след работа ще се постарая да ти пратя диодите,Преди време styrshel ми даде голямо количество диоди SFD104,SFD106 и SFD112.Всичките стават за тази работа,ще пробваш :) За ореха колегата е прав,не трябва да опира в дървото.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #111 -: 24 Март, 2016, 21:19:58 »
Тук малко ме пообърка. Кората на дървото не е ли диелектик? Трябва и това да го помисля... :master2:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #112 -: 24 Март, 2016, 21:27:50 »
Мокрото и живо дърво не е добър диелектрик,листата също.Ако кабела опира ще имаш загуби.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #113 -: 25 Март, 2016, 14:19:02 »
Да, по висока честота не е надежден диелектрик по никакъв начин живото дърво пък и сухо да е пак. Вържи го и към дървото с найлоново въже. Принципно найлоновото въже е компромис, като се намокри от дъжда не се знае до колко ще са му диелектричните свойства но на първо време става, ако и проводника за антена си има собствена изолация. Иначе друг вариант е да се ползва парче PVC тръба като изолатор но засега карай с въже.
Ето малко за стимулация моята конструкция на детекторен радиоприемник от далечната 2006-та година когато в София със 7 метра кабел на прозореца в панелката хващах Христо Ботев от с. Столник:

/>
Сега като си слушам какъв ми е бил английския през 2006-та все едно слушам индиец да говори че и по-зле  :D :unknown: ама какво да се прави ще ме извините за това че клипа изобщо е на английски ама тогава го правих за гледане в ютюб и съм се целел в международното простраство :). Прикачам и вътрешен запис в най-първия вариант на приемника, където дори детекторния диод е силициев и се чува как звука е гъгнив - по-слабите сигнали не отпушват диода изобщо:
* Detector radioreceiver.rar (2199.72 kB - свалено 53 пъти.)
Това то, доброто старо време с убийствено силните сигнали, сега освен собствения си предавател друго не мога да чуя на детекторния приемник. С дълга антена през прозореца вечер хващах някаква смесица от чужди станции така че принципно има надежда все още. Това че не чуваш хоризонт от Видин със суперхетеродинен радиоприемник е обезнадеждаващо засега. Пробвай с детекторния попринцип от 7 до 10 ч вечер тогава проходимостта е най-добра и имаш най-голям шанс да хванеш чужди станции.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

dakata.radio

• Гост
« Отговор #114 -: 25 Март, 2016, 14:47:37 »
Английския ти ми звучи много добре, аз въобще не го знам. :D Моята конструнция засега изглежда подобна на твоята, само че съм я направил малко непрегледна и трудноразбираема. Но вярна. Доста си усилил звука през този приемник вдясно. Как по-точно? http://www.kn34pc.com/construct/d_badarov_detector_rx.html - Това си ти, нали?  :D
Хоризонт надали ще хвана като хората, както казах - румънците се ловят доста по-добре. Ако хвана нещо, най-вероятно ще се те. Кабелът е стар симетричен за телевизия от едното време. Раделих до на две по дължина и получих два пъти по-голяма дължина. А пък вързах и обикновен многожилен към него. Получих общо около 40 метра дължина. Разбира се, изолиран е изцяло.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #115 -: 25 Март, 2016, 15:09:06 »
Да, публикацията в сайта ни силистренските радиолюбители е моя. Звука съм го усилил в случая като съм свързал изхода за слушалки на детекторния приемник към входа за кристална доза на радиокасетофона Октава. Входа е високоомен и трептящия кръг не се товари много което е оптимално за качествения му фактор и чувствителността. Принципно няма проблем да използваш линейния вход на някой НЧУ проблема обаче е че може би няма да се чува така силно защото входното му съпротивление е по-ниско но почти сигурно нещо ще се чува. Така или иначе ако няма сигнал и с НЧУ и без НЧУ нищо няма да се чуе, така че давай със слушалките, ако с тях нищо не чуеш едва ли ще чуеш много и с НЧУ.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #116 -: 25 Март, 2016, 15:26:54 »
Едва днес се сетих да споделя, че кабела е изцяло изолиран. При връзване за дървото и за оградата трябва ли допълнително да изолирам с найлон например? Все пак проводника си има своя изолация.
« Последна редакция: 25 Март, 2016, 15:49:56 от dakata.radio »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #117 -: 25 Март, 2016, 15:52:42 »
Да, трябва, собствената изолация е тънка и се формира „кондензатор“ между антената и заземения обект около който минава, този капацитет вероятно ще е 100-тина пикофарада и ще води до загуби от сигнала и влошаване на параметрите на антената, така че въпреки това използвай найлоново въже и то докато е сухо, после ще го мислим с по-сериозни изолатори.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #118 -: 25 Март, 2016, 18:27:58 »
Да, трябва, собствената изолация е тънка и се формира „кондензатор“ между антената и заземения обект около който минава, този капацитет вероятно ще е 100-тина пикофарада и ще води до загуби от сигнала и влошаване на параметрите на антената, така че въпреки това използвай найлоново въже и то докато е сухо, после ще го мислим с по-сериозни изолатори.
... и въжето да да е достатъчно дълго, така че връзката с антената да е извън клоните на дървото.

dakata.radio

• Гост
« Отговор #119 -: 25 Март, 2016, 21:29:26 »
Направих слушалките по-комфортни за носене. :D

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |