Да, по висока честота не е надежден диелектрик по никакъв начин живото дърво пък и сухо да е пак. Вържи го и към дървото с найлоново въже. Принципно найлоновото въже е компромис, като се намокри от дъжда не се знае до колко ще са му диелектричните свойства но на първо време става, ако и проводника за антена си има собствена изолация. Иначе друг вариант е да се ползва парче PVC тръба като изолатор но засега карай с въже.
Ето малко за стимулация моята конструкция на детекторен радиоприемник от далечната 2006-та година когато в София със 7 метра кабел на прозореца в панелката хващах Христо Ботев от с. Столник:
/>
Сега като си слушам какъв ми е бил английския през 2006-та все едно слушам индиец да говори че и по-зле
ама какво да се прави ще ме извините за това че клипа изобщо е на английски ама тогава го правих за гледане в ютюб и съм се целел в международното простраство
. Прикачам и вътрешен запис в най-първия вариант на приемника, където дори детекторния диод е силициев и се чува как звука е гъгнив - по-слабите сигнали не отпушват диода изобщо:
Detector radioreceiver.rar (2199.72 kB - свалено 53 пъти.)
Това то, доброто старо време с убийствено силните сигнали, сега освен собствения си предавател друго не мога да чуя на детекторния приемник. С дълга антена през прозореца вечер хващах някаква смесица от чужди станции така че принципно има надежда все още. Това че не чуваш хоризонт от Видин със суперхетеродинен радиоприемник е обезнадеждаващо засега. Пробвай с детекторния попринцип от 7 до 10 ч вечер тогава проходимостта е най-добра и имаш най-голям шанс да хванеш чужди станции.