| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Тунер Technics ST-S505L търся схема или service manual  (Прочетена 1422 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Здравейте, тунера купих преди години с проблем - нещо беше станало - вероятно късо между корпус и масата на изходните букси защото пистата на масата беше стопена на няколко места и кутията отдолу под платката беше опушена. За цяло чудо след поправка на пистата всичко беше ОК и тунера си свиреше чудно. Скоро случайно забелязах че в изхода прониква твърде силно подносещата на разликовия сигнал 38 килохерца. Първата мисъл беше че стереодекодера (uPC1161C3) се е повредил частично от тази случка и затова прониква подносещата повече от спецификациите и като казвам че прониква много наистина е много - на около -20 децибела а трябва да е около -40 поне. Подмених чипа но нищо, отново същото. Бях готов да приема че нещата са си така обаче забелязах че с фино изместване на честотата на приемания сигнал проникването на тази подносеща се променя като при определена честота (близо до точната настройка) тя прониква тъкмо както трябва по спецификации. Това естествено не е редно да бъде така - не трябва да зависи проникването от нищо друго освен от вътрешния баланс в чипа. Това че проникването се променя с честотата на приемания сигнал ме навежда на мисълта че е възможно евентуално да се прехвърля постоянно напрежение от изхода на честотния демодулатор към входа на стереодекодера и да му променя режима като по този начин да води до разбаланс и излизане на тази носеща. Това е единственото логично обяснение засега. И тъй като обаче схемата на тунера е много завъртяна, а не разполагам с нея само следя по платката, допълнително затруднение е почти невъзможното намиране на дейташийтове на ИС стигнах до това че ще бъде чудесно ако се сдобия със схемата. Търсих я на повечето места които знам и я няма, намирам на близки модели но при тях стерео декодирането е по коренно различен начин реализирано. Та молбата ми е ако някой може да намери тази схема да ми помогне че работата започва да прилича на тази дето сляп човек  в тъмна стая търси черна котка която изобщо не е там. Ако имам схемата диагностиката на проблема ще е много по-лесна. Качвам дейташийта на стереодекодера, просто така, намерих го, имам го, качвам го. Благодаря за вниманието.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
8 Отговора
6906 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2013, 00:04:58
от wisi
6 Отговора
3385 Прегледи
Последна публикация 05 Юли, 2015, 13:46:19
от Gabo
3 Отговора
2047 Прегледи
Последна публикация 30 Декември, 2016, 14:53:11
от lz2xl
9 Отговора
4486 Прегледи
Последна публикация 14 Март, 2019, 19:53:42
от muneson
0 Отговора
857 Прегледи
Последна публикация 23 Февруари, 2020, 19:19:47
от Fisher

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |