Здравейте съфорумци.
Започвам тазгодишната реставрация на това преносимо транзисторно радиоприемниче. Подариха ми едно преди две седмици, на което задния капак беше нагрят и изкривен, лисва капакът за батериите и коженият ремък. Предният капак и всичко останало е в много добро състояние. Благодарение на колегата от форума
rkounev се сдобих с още един екземпляр само, че модел 404 който както е видно е бил за износ тъй като надписите са на английски и на скалата има марката "TENTO". Нещата обаче се промениха и реших да използвам 304 за да реставрирам 404. Различията са несъществени. Варианта за износ е със стъклена скала, а другия с плексигласова, но това е обяснимо тъй като 304 е от 1990 година, а 404 е от първата петилетка на осемдесетте години. Другите различия са в обозначенията по скалата на 304 обхватите са съответно за средни вълни от 525 до 1607 килохерца и за дълги от 145 до 385 килохерца, а за 404 са за средни от 550 до 1300 килохерца и съответно за дълги вълни от 150 до 300 килохерца. Интересното е, че на задния капак на 404 пише малко по други числа - от 150 до 405 за дълги и от 525 до 1605 за средни вълни. За реставрацията мисля да използвам скалата на 404, предницата на 304 и решетката на говорителя от 404. Капакът, ремъкът и капака за батериите ще са от 404. Платката от 304. При всички положения и двата приемника ще бъдат сглобени, но единият ще е в пълен комплектен вид, а за другия ще използвам каквото остане. Искам да реставрирам модела 404 тъй като е за износ и е по-рядък.
Това е моделът 304 отпред и отзад. Състоянието е видно от снимките.
Това е също 304 само, че поглед отстрани.
Ето го и 404.
Също 404. Както се вижда има отчупено парченце на предния капак. Това наложи да се вземе капакът от 304.
Това е капачето за батериите със счупени ушички, но това е лесно поправимо - все ще намеря някой друг капак от нещо друго да отчупя от там
Електрониката на 404 не работеше по висока честота. Виновник се оказа съпротивлението R7, със стойност 1 килоом, като след замяната му със съпротивление от същия тип всичко си дойде по местата.
Това са двете скали, свалени и грижливо увити в хартия.
А това са предните пластмаси, също разглобени до основи и чакат да бъдат измити с четка за зъби, домашен сапун и хладка вода.
Ами за сега е това. В момента нямам много време да се занимавам с реставрацията, но при първа възможност ще качвам снимки и ще пиша за това до къде съм стигнал. Ще гледам да не бързам за да става всичко както трябва и да няма грешки.
Искам да изкажа специални благодарности на колегата rkounev, който ми подари модела 404 за донор.
Благодарности и на всички съфорумци които ще следят темата.