Много се радвам на малките си мрежови приемници, но за съжаление заради трудно намираемите и скъпи лампи избягвам да ги пускам и са по-скоро за красота. В опитите си да сглобя един резервен комеплект лампи, се сдобих с два мъника Lorenz Super K10A. Едното шаси беше в много лошо състояние и ще бъде донор, но другото може да се възстанови и то без да се влагат много труд и средства. За него обаче не мисля да давам пак луди пари за лампи, а да търся по-евтини заместници.
Кенотронът е лесен - диод и гасящи съпротивления. UCH11 ми се търкаля една, имам и две UCH21, крайната лампа UCL11 също не е такава драма да се намери, имам дори една резервна с прилична емисия. Но с UBF11 е голяма мъка.
Гледах, че по характеристики е сходна с UBF89, а такива имам две. Набързо днес спретнах един преходник между цоклите. Стана много културно, дори мислех да го напълня с епоксидна смола, за да фиксирам окончателно новалния цокъл. Преди това обаче тестът на единия приемник показа, че присадката не работи. Едната лампа се самовъзбужда, а при другата имам по-леко бучене, но не се хваща нищо.
Предположих, че проблемът идва от разликата в стръмността и усилването, но един колега каза, че е правил подобни заменки и работят добре. Гледам, че и в немския eBay има заместници на UBF11, които са досущ като UBF89, но присадени на други цокъл. Някой правил ли е тази процедура, за да сподели опит?
Свързал съм катода с трета решетка като при UBF11, всички крачета са проверени.