| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реставриране на Мелодия  (Прочетена 4548 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
Реставриране на Мелодия
« -: 19 Януари, 2016, 21:40:02 »
  Снимките показват състоянието на радиото. Забравено от хората. Помня баща ми купи такова радио за времето си струваше цяло състояние. Аз бях ученик в 7 клас .Много му се радвахме. Целия монтаж е с нови елементи .Няма нито един черен асфалтов кондензатор. Най голям проблем ми създаде клавишния блок .Реглетите едно че са мръсни ами се и разминават.Наложи се с допълнително запоени пластинки от ламарина ги фиксирах за корпуса и нещо интересно след почистване на контактите с Меглио последните светнаха като нови .Сега не може да се чуе дори и пукот от превключването  . Въпреки че АМ беше настроен най уставно средни и дълги вълни няма . Радиото хваща без антена на средни само някаква румънска станция .Завъртах му малко тримера на УКВ хвана няколко станции. За него стигат да ми спомня поне детските години .

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Re: Реставриране на Мелодия
« Отговор #1 -: 19 Януари, 2016, 21:59:40 »
 :good: Красиво радио е тази Мелодия!!! И аз има такова направено, УКВто е много лесно за пренастройка!!!

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 19 Януари, 2016, 22:04:12 »
Честито!Това че е прашасало не е косур,важното е че било на сухо.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #3 -: 20 Януари, 2016, 08:41:21 »
Поздравления!
Радиоприемникът сериозно и основно
е доработван, съдейки по монтажа и
чинчовете на вход "грамофон".

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 20 Януари, 2016, 12:07:26 »
   Схемата на радиото е напълно автевтична с оргинала . Може да ви направи впечатление че черните асфалтови кондензатори липсват . А тези които ги заместват  трябва да се вгледаш доста за да ги видиш заради малкия им габарит. Нови резистори и кондензатори по магазините колкото искаш. Струват стотинки. А качествата им са превъзходни. Да наистина едничката добавка е чинча . Нч усилвателя на радиото кой знае защо вероятно поради липса на ЕАВС80 беше преравотен с ЕСС85 . Всичко е възстановено. С чинча много лесно минавам на УКВ западен стандарт включвам си на едно транзисторче във входа за слушалката жак и става прекрасно .Не са нужни настройки нищо.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #5 -: 21 Януари, 2016, 11:23:02 »
Новопоставените резистори и кондензатори
се виждат доста добре на снимките.
След като EABC80 е заменяна с ЕСС85,
интересно как са детектирали АМ и ЧМ?

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 21 Януари, 2016, 11:49:01 »
   Не знам но ми казаха че радиото е работило . Аз изобщо не го включих . Изчистих стария монтаж.Извадих филтрите да видя в какво състояние са .Добре че имах един захвърлен донор за части. Две от сърцевините за АМ бяха счупени потенциометъра също . Смених и цокъла на ЕL84 счупи се перото на 2 решетка .Много зор ми даде блока за вълните . Едно че контактите изцапани но неподвижните се местеха .И не контактуваха с подвижните.Допълнително всяка я лепах с ламаринка за корпуса . С един от препаратите на жена ми ги намазах и те лъснаха като нови. С тоя блок мога да кажа че съм си играл най малко цял ден. Но сега е като нов. А ЕСС85 я изхвърлих в ход и си сложих оргинала ЕАВС80.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
  • Публикации: 580
  • Населено място: Плевен
« Отговор #7 -: 21 Януари, 2016, 15:56:07 »
След като EABC80 е заменяна с ЕСС85,
интересно как са детектирали АМ и ЧМ?
Ха това ще някоя лесна преработка която и аз съм виждал и явно е правено когато няма EABC 80.По онова време не навсякъде е имало УКВ приемане и ако някой е на зор че не може да слуша "вражеските" станции са взимали от УКВ блока лампата и след смяна на проводниците в цокъла радиото запява но само в АМ.Едната триодна система е за предусилвател а другата свързана като високочестотен детектор при АМ.Останалите два диода са за УКВ но те не са необходими затова кабелите са изолирани Аз съм сигурен че точно така е била свързана Мелодията.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #8 -: 21 Януари, 2016, 17:21:26 »
Прекрасна реставрация. Аз имам обаче един въпрос - защо се наложи смяната на резисорите? Аз досега съм сменял кондензаторите от до само на едно радио концерт - и ми се стори адски пипкава и трудоемка работа, защото оставях резисторите по местата им и ме беше много страх да ги мърдам, да не им се спукат пръстените. А може би е трябвало всичко да сваля и да презапоя наново от.. до.
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 21 Януари, 2016, 18:48:27 »
  През 1965 работех като радиотехник . Точно едно такова радио ремонтирах беше прекъснал товара на детектора . Доста зор ми даде имах само един обикновен уред. Оттогава  си имам едно на ум . Сегашните са нови технологии имах доста МЛТ но толкова години отидоха. После и нашите почнаха да ги правят такива  но подобре ги махни дати е мирна главата. А относно асфалтовите кондензатори всичко в буклука. На развързващите по филтрите слагам керамични.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #10 -: 21 Януари, 2016, 18:51:51 »
Да, българските зелени резистори не е изключение да прекъснат, особено понякога им се пукат отстрани пръстените на изводите. Това обаче не значи за мен че трябва да ги сменя - първо случва се да кажем да дефектират на порядък по-малко от кондензаторите, които на практика са си за смяна по параметри вече. Иначе асфалтовите не бих ги хвърлил, бих вградил вътре новия кондензатор защото за мен е важно и как изглежда монтажа освен да работи. Просто това е част от кефа като отвориш апарата да изглежда като фабричен.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 21 Януари, 2016, 20:04:39 »
    Колега хората са като пръстите на ръката . Всички са различни  .  И тук е така аз не желая моите работи да са ненадеждни. Сложи си нови хем красиво хем сигурно. Тогава е имало такива елементи и хората такива са слагали. На това радио му давам поне още толкова години живот.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #12 -: 21 Януари, 2016, 21:10:58 »
:) и аз искам да ми е надеждно и не мисля че оставянето на резисторите ще влоши много надеждността но това е личен избор. Научил съм че се нещо което е работило 50 години (резистор) е по-вероятно да работи още 50 от нещо което току що слагаш и не знаеш по каква технология е правено и колко ще изкара. кондензаторите са друга бира затова твърдя че трябва да се махат. Относно това кое на кого му е красиво там вече си има различия във възгледите, на теб новите, на мен за старото радио - старите са ми по-красиви. И естествено че ще работи още толкова години, то какво му пречи? Мойто със старите резистори мисля също.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #13 -: 21 Януари, 2016, 21:15:21 »
Мислех да не пиша кухи коментари. Щом е успешна реставрацията БРАВО  :bravo:

Относно вграждането, всеки го прави по желание. Все пак е хоби и е за кеф. Аз лично няма търпението да дълбая стари кондери за да вграждам новите, кефа не ми е там.

Аз лично предпочитам Вима и им удължавам краката- което е грозно, но пък ги смятам за по надеждни.

Ориго, предпочита Саутан кондери понеже имат дълги крака и са удобни за монтаж, но също смята че Вимите-са по-надеждни

Като се вижда от горните ми писаници, всички се засичаме някъде по предпочитания в реставрацията , а пък на някои места се разминаваме. И това е Ок, щото всеки го прави за собствен кеф.

Относно зелените резистори, вички сме ги виждали какви магарии правят - променят се по стойност а понякога и оригинално не отговарят на стандарта, разлепват си ринговете, пукат се рингове при демонтаж,  пробиват , нагарят и тн.

Заменката им  когато е необходима е необходима и се прави.   Масова заменка на зелени резистори съм правил и е без мислена според мен, както и на всеки друг здрав елемент. Осен ако не се гони редовна употреба на пример, което би довело до дефекти при тях и тогава за мен лично е оправдана.

Относно изолирането на краката на новите резистори и кондензатори, аз го виждам излишно, понеже монтажа въпреки, че е обемен е стабилен и не мърда. За красота- по-красиво е -да.

С всичко изписано, искам да кажа, че ми харесва реставрацията, и ми е приятно да я видя  на снимките. А ако не ми харесва проблема си е мой.

Единственото нещо, на което не съм фен в случая е : НЕ пре настроения УКВ- приемник. Същата "Мелодия 1" има западен вариант на западния обхват с настоящата елементна база. Тук виждам излишно ползването на външен конвертор, след като заводски я има, пък и да не е надписана скалата за този обхват. но всеки реставрато сам решав до къде ще си доведе реставрацията.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен pana

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 21 Януари, 2016, 22:46:26 »
Но аз УКВ изобщо не съм го пипал. Наистина МЧ филтрите ги свалих и проверих сърцевините как се въртят .Подготвих ги за настройка . Имам специален ЧМ гинератор на 10,7мгхц модулиран с 1кхц от RC генератор . Синусоидата му е като по учебник. Настроих си го детектора също . То си тръгна веднага . Мръднах му осцилаторния тример дори хвана още две станции . За западния стандарт съм си поставил един чинч. Пъхам му сигнал и проблема е решен. Като зная че не мога повече да искам от това радио не го и закачам. За мен е удоволствието и удовлетворението от работата по него и това че го върнах в живот .За съжаление тук няма къде да ги държа та ще го командировам скоро на село .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |