| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: В помощ на всички начинаещи  (Прочетена 4804 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен analogovashemotehnika

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 22
  • Населено място: Пловдив
В помощ на всички начинаещи
« -: 16 Януари, 2016, 18:13:45 »
Здравейте отново  :D . След като публикувах първата си тема във форума останах с уникално впечатление за съфорумците, това е и причината да пиша отново. Този път ми се иска да оформим нещо като справочник или наръчник за начинаещи, които искат да се занимават с електроника. Идеята ми е по-опитните колеги (малко се срамувам като използвам думата, защото съм далеч от нивото на голяма част от Вас) да дадат отговори на някои честно срещани въпроси. Като за начало мисля да обсъдим замяната на неработещи градивни елементи (кратко, точно и ясно като мисля след всеки елемент, в обем едно-две изречения да бъде описано и неговото основно свойство и съответно начина на замяна) . Ще се опитам да започна с няколко елемента, моля ако имам грешки да бъда поправен  :) . Предварително се извинявам , ако темата не е в подходящия раздел.

1. Резистор- основно свойство е неговото съпротивление. Заменя се със същия по възможност, ако не разполагаме с такъв може използваме последователно или успоредно свързани резистори с други стойности.
За последователно свързани Еквивалентното съпротивление е сума от съпротивленията на, участващите резистори (Re= R1 + R2 + R3 + ......... Rn).
За успоредно свързване  Еквивалентното съпротивление е по- малко от най-малкото съпротивление на участващите резистори (1/Re= 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 ..... 1/Rn като при смятане не се забравя да се приведе под общ знаменател. Когато  имаме само два паралелно свързани резистора изпозваме формулата Re= (R1*R2)/(R1+R2) ). Никога не заменяме с по-маломощен от повредения.

2. Кондензатор- основното му свойство е неговия капацитет. Може да се използва за разделяне на постоянно от променливотокови вериги. Кондензаторите могат да се разделят на полярни (електролитни) и неполярни. Заменяме дефектирал кондензатор със същия по възможност, ако нямаме наличен може да свържем няколко кондензатора в паралел и последователно като еквивалентното съпротивление се пресмята по точно противоположния начин спрямо резисторите. При замяна на Електролитен кондензатор е добре да се съобразяваме с работното напрежение.

3. Изправителен диод- основно свойство е преобразуването на променливотокова енергия в постоянно токова такава. Основните параметри, с които трябва да се съобразяваме при замяна на изправителен диод са :
- тип на диода съответно германиев (Ge) или силициев (Si)
- пад на напрежение и протичащ ток в права посока .
- максимален обратен ток.
- максимално обратно напрежение.
- разсейвана мощност.
Препоръчително е замяната да се прави със същия диод, но ако нямаме такъв може да проверим за аналози в интернет или справочници като внимаваме за горе посочените параметри.

Надявам се колегите да продължа с елементи по избор  :) . Поздави !

Неактивен gruyo

• Квантов електрон
  • Публикации: 281
  • Населено място: София
  • Конювишки джентълмен
Re: В помощ на всички начинаещи
« Отговор #1 -: 16 Януари, 2016, 18:34:21 »
Мисля че е  ненужно ,има  литература  и  средно  образование  което  в 90  процента от случаите е  достатъчно .Ако няма  по добре да стане таксиметров  шофьор .Както  казва  жената  "От  който  нищо  не става  става или бакшиш или ченге " :drinks: :drinks: :drinks: :drinks: Инак съм за   образоването  защото  от 20   години   сериозно  липсва
Удрииии!!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #2 -: 16 Януари, 2016, 18:40:04 »
Сега и ако очакваш някой  да ги смята на ръка по формулите

калкулатор съпротивления паралелно свързване
http://www.sengpielaudio.com/calculator-paralresist.htm

калкулатор Волтажен делител
http://www.raltron.com/cust/tools/voltage_divider.asp

калкулатор  Кондензатори паралелно и последователно връзване
http://keisan.casio.com/exec/system/1258035746

Калкулатор Led диоди
http://led.linear1.org/1led.wiz

+ още много калкулатори и методики за пресмятане на какво ли не тук:
http://constructor.bg/shop/pages.php?page=10
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #3 -: 16 Януари, 2016, 19:15:18 »
Мисля че е  ненужно ,има  литература  и  средно  образование  което  в 90  процента от случаите е  достатъчно .Ако няма  по добре да стане таксиметров  шофьор .Както  казва  жената  "От  който  нищо  не става  става или бакшиш или ченге " :drinks: :drinks: :drinks: :drinks: Инак съм за   образоването  защото  от 20   години   сериозно  липсва
                                                       :rofl:

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: 17 Януари, 2016, 12:48:07 »
Напълно съгласен  :lol: ама ми се видя добре да има нещо подобно, защото обикновенно книгите са последното място, където някой би търсил решение на проблем поне в момента  :drinks:

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #5 -: 17 Януари, 2016, 13:29:30 »
Първо се четат книгите и после се търсят съвети по нета. Не става във форум, да се учи радиотехника, електротехника и (МГЕ)-материали и градивни елементи. Бих посъветвал, да се попрочетат книгите на Атанас Шишков. Навремето учебника по електроника в техникума беше негов. Много добре и достъпно е написал нещата. А мисля има ги сканирани из нета щом искаш да се учиш на компютър. Просто никой няма излишно време, да преподава уроци по радиотехника в форумите. Това се учи в училище или на специализирани курсове.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 18 Януари, 2016, 18:55:08 »
Като цяло не говорех в частност за мен. Имам доста от книгите на Шишков, а и не само негови.Целта ми беше да се дадат отговори на въпроси, които да изградят една обща представа за нещата, а не просто "някакви си там трикраки правоъгълчета, дет не знам за кво се ползват", защото обикновенно повечето ми съученици виждат така нещата, не давайки си сметка,че те са навсякъде около нас. Няма да крия, че съм още едва на 17 знам, че има още много, много какво да науча (какво ли знам сега?), но все пак мисля, че е 100 пъти по-добре да се занимавам с нещо подобно, отколкото да си съсипвам живота, вярвайки в някакви утопии за това, че щом слушаш песни на Сашо Роман, пиеш най-евтиното, което има и така нататък, ще станеш определящ фактор.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #7 -: 18 Януари, 2016, 19:54:13 »
Хубаво е това, че искаш да се учиш. Но дали не е по добре, да потърсиш някой радиоклуб в Пловдив. Може да организират курсове по радиотехника и електроника. Лошото на нашето време сега е, разрушихме всички градивни структори. Преди имаше кръжоци в пионерския дом, в станцията на младите техници. В радиоклуба имаше редовно курсове по радио и телевизия. А сега няма нищо, има само чалга и наркотици. Какво бъдеще ни чака не знам.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #8 -: 18 Януари, 2016, 19:56:47 »
Вероятно колегите от LZ1KSP няма да имат нищо напротив . Клуба си функционира .

Неактивен gruyo

• Квантов електрон
  • Публикации: 281
  • Конювишки джентълмен
« Отговор #9 -: 18 Януари, 2016, 20:53:51 »
Лошото на нашето време сега е, разрушихме всички градивни структори. Преди имаше кръжоци в пионерския дом, в станцията на младите техници. В радиоклуба имаше редовно курсове по радио и телевизия. А сега няма нищо, има само чалга и наркотици. Какво бъдеще ни чака не знам.
..........Не  ние  приятелю,  ние не ги решавахме тези неща, ако зависеше  от  мен - щеше да има задължителна 9 месечна военна служба, вечерен час за  люде  под 21 години и  ако посегнеш  на учител  6 месеца затвор  по   бърза  процедура.
И  ще  дам 10  години от  живота си за  диктатура  с вечерен час и  войници  по  улиците и  проверка  на  документите    и без  "Чокови " и "Бокови" да  си  развяват  байрака  ..... Стадо станахме  това  искаха  вече е  късно  .................Съжалявам за  острите  думи  но  приближавам 50те и вече  няма  какво да   губя  . :hi: :hi: :hi:
« Последна редакция: 19 Януари, 2016, 21:18:21 от Gabo »
Удрииии!!

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #10 -: 18 Януари, 2016, 21:21:03 »
Напълно съм съгласен с gruyо. Просто в момента няма никаква структура, която да контролира децата, камо ли да ги образова. Да не говорим че хора с огромен потенциал вместо да се реализират по някакъв начин, се опитват по всякакъв начин да подръжават на първия срещнат наркоман, само защото било "яко" .

Неактивен stoi

• Квантов електрон
  • Публикации: 221
  • Населено място: Кричим
    • www.ev-bg.com
« Отговор #11 -: 06 Февруари, 2016, 15:39:53 »
топлата вода отдавна я има :   https://www.youtube.com/results?q=electronics+for+beginner    Децата се оправят по-добре от нас в youtbe предполагам , а и английски учат вече от детската градина. От там насетне всичко опира до желание и вродените наклонности.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |