| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: НЧУ за Христо Ботев  (Прочетена 11799 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: НЧУ за Христо Ботев
« Отговор #30 -: 18 Януари, 2016, 17:53:44 »
И с другия кенотрон си е пак толкова  :( При това положение ще се хвана да възстановя оригиналната схема. Вече съм подготвил дросела, има ли смисъл да го добавя и ако да, къде в схемата да го свържа, тъй като тази е по-различна от стандартните захранващи, които гледах напоследък.
Няма да има кой знае какъв ефект, но може да пробваш.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #31 -: 18 Януари, 2016, 17:54:13 »
Ако нямаш електролитен кондензатор към катода на кенотрона, или същият е неизправен е нормално. При изправен кенотрон и кондензатор, без товар очакваното напрежение е (300 ÷ 320)V
:good: Точно така!
Ето схемата която съм повтарял двукратно в моите мини-ампове и работи без грешка с трафове като твоя!

Активен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #32 -: 18 Януари, 2016, 21:04:12 »
Толкова ли държиш да бъде с оригиналният траф?
Сложи някой друг и без това това напрежение е твърде ниско,дори и150волта траф ако имаш със удвояване ще ти изкара 330-350в. По добре ще бъде.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
  • Публикации: 329
  • Населено място: София
« Отговор #33 -: 18 Януари, 2016, 21:16:11 »
Не държа, но това имам налично :-) А специално за този приемник, който седи на вилата и обикновено свързвам към iPod-a си и не слушам постоянно, няма смисъл да правя инвестиции. Проблемът с трафа обаче е следствие на моето незнание, а не на техниката. Не смятах, че влиянието на електролита на катода е толкова голямо. Сложих 32 микро като по схема (22+10 в паралел) и напрежението е 312 волта без товар  :drinks:
Сега мисля да пробвам схемата на styrshel :-) origo, ще се радвам, ако можеш наистина да ми помогнеш със схема за ECC83 и EL84. Ако нямаш възможност, ще изпробвам тази, която намерих. После ще оставя тази, която ми харесва повече  :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #34 -: 18 Януари, 2016, 23:15:19 »
Ще ти сметна режимите и ще ти пратя схемата утре, имаш я! Ще си избереш после коя от двете ти харесва повече.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #35 -: 19 Януари, 2016, 00:09:56 »
@ origo

хубаво е да му пре изчислиш режима след като му клекне захранващия траф, като навърже схемата.

за ECC83 ако имаш де спокойно може да ползваш тая схема :

даже не са ти нужни 2 триода, и един е достатъчен на канал.

Отдолу са ти сметнати катодните съпротивления към анодното напрежение - извадката е от PDF-a на лампата.

Крайната лампа също е в режим по  PDF.

« Последна редакция: 19 Януари, 2016, 00:36:56 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #36 -: 19 Януари, 2016, 00:13:55 »
Последната схема от Pichaga933 съм я правил и съм доволен .

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #37 -: 19 Януари, 2016, 00:42:40 »
Утре се надявам да има време и да започнат тестовете :-) Чудя се дали на това шаси да не си направя директно два усилвателя, за да мога възможно най-лесно да сменям постановката. Имам четири цокъла, които са ОК. Единият е за EZ80, два могат да са за варианта ECC83+EL84 и един за 6Ф5П.
Тази вечер спретнах набързо CLC филтър за захранването. Първия кондензатор е на 32 микро, дроселът е останал от мрежовия сименс, някакси му сглобих ламелите и ги стегнах добре, а вторият електролит е 47 микро. Напрежението след него без товар вече е малко над 320. Любопитно ми е дали с тези електролити, които са по спецификацията на кенотрона, ще има брум.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #38 -: 19 Януари, 2016, 00:44:07 »
По последната схема EL84 като е с катодно съпротивление 68 ома много ме кефи на звук, ама лампата става консуматив в тоя случай.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #39 -: 19 Януари, 2016, 00:46:19 »
Не няма да имаш брум-аноден, но тука най-голяма роля в случая играе Дросела. Колкото повече хенри токова по-добре.

За отоплиетлния брум- 2 резистора на отоплителната намотка- директно на клемите на трафа, бях ти го описал и го има на схемата.

Едит, еми няма го насхемата, ама е ясно 2 резистора по 150 ома  (по един от всеки край на отоплителната намотка) , в обща точка към маса- на филтъра на крайните ламби.

ПП. Шаси не ти го препоръчвам да го връзваш към отоплението в обща  маса. Тука нямаш високи честоти . Отоплението спокойно може да си ходи по двойки проводници от всяка лампа към клемите на захранващия траф.
« Последна редакция: 19 Януари, 2016, 00:55:06 от Pichaga933 »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #40 -: 19 Януари, 2016, 13:12:37 »
Ето и моята схема:
43176-0
Отоплението при нея с ECC82 няма нужда от повдигане нито от симетриране, само единия край примерно краче 4 на всички лампи се заземява към шаси и толкова (но като казвам краче 4 нямам предвид всяко четвърто краче да ходи на шаси по отделно а просто кабела който отива до четвърто краче на всички лампи да е свързан в една точка към шаси). Анодното сега е високо на ПХ, но като се натовари ще клекне до 280 - 260 волта така че се очаква схемата както съм му я дал да е добре, а и дори да е малко по-високо вреда няма, ECC82 има запас по мощност, и да й се вдигне тока няма никакви ядове, може само да се наложи тока на крайната да се понамали малко ако клипва асиметрично заради насищане на трансформатора, но щом е пирински това са едни от най-хубавите български изходни трансформатори и държат.

Приложената схема съм изпълнявал няколко пъти и се представя много добре, изключително невъзприемчива е към брум поради нискоомните вериги и дори при изпълнение „във въздуха“ дори без метално шаси в изхода е гробна тишина.
Анодното трябва да е прилично филтрирано обаче, мисля че с дросела който имаш и по 47 микро отпред, и след него пак толкова ще свърши прекрасна работа.

После може да пробваш и крайната лампа в пентодно свързване за по-голяма изходна мощност, но мисля че и в триодно ще изкара пре достатъчно за нормално силно слушане в голяма стая.

Насреща съм за всякакви въпроси и помощ по схемата.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #41 -: 19 Януари, 2016, 21:39:24 »
Нещо така и не ми потръгват нещата с този проект. Навързах схемата, постарах се доколкото мога. Дойде време да сложа лампите и да тествам. Първи опит - ECC82 не й тръгва въобще отоплението. Меря на 4-5 краче, всичко ОК, но на 9 - не. Вгледах се по внимателно в нея, категорично не е ECC82, защото и двете й отопления са на 4 и 5 краче. Надписът е изтрит, но всичките ми лампи са опаковани с хартия, върху която е изписано коя каква е. Тук обаче надписът не съответства с лампата.
Имам още две, си казвам. Вадя следващата - напълно нова. Зарадвах се много и тръгвам да я слагам на цокъла. Крачетата й обаче доста огънати и няма никакъв шанс да влезе. Толкова пъти съм изправял без проблем, но сега само напънах леко едното и бам. Балонът се спука. Толкова да ме хвана яд. Идва ред на третата. Свалям хартиената опаковка и виждам надпис ECF82 вместо ECC82.
Твърдо съм решил да чуя звука на този амп, така че тръся да купя ECC82, по възможност две - три  :(
Утре може да си пограя с 6Ф5П, за нея съм сигурен поне, че я имам не само на хартия  :)

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #42 -: 19 Януари, 2016, 21:51:10 »
ECF82 е идеална за схемата на Ориго, виж:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6615.0

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #43 -: 19 Януари, 2016, 23:05:17 »
Не можах да намеря свесен  PDF с характеристиките на ECF82 но не съм сигурен че пентодната й част в триодно свързване има еднакви характеристики с триодната. А принципно в тази схема SRPP двете половинки трябва да са еднакви. Вероятно разбира се става, но няма проблем да стане и друга лампа, не се плаши, ECC82 не е уникална лампа ще ти прегледам списъка с останалите лампи, може да се намери някоя друга подходяща и ще ти пиша пак.
P.S. прегледах, няма подходящи. Става с ECC85 но е вече солиден компромис лично според мен. Давай с ECF82 щом Стършел каза че при него става с нея. Кажи на анода на долната половинка имаше ли точно половината от захранващото напрежение? Ако е половината значи става.
« Последна редакция: 19 Януари, 2016, 23:13:28 от origo »

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #44 -: 19 Януари, 2016, 23:34:44 »
Сега ще преправя отоплението и ще видя какво е положението :-) Че нали при ECC82 са две отоплителни вериги, които могат да работят независимо.
Не е само отоплението. Доста повече промени ще трябва, а май се изнервих достатъчно тази вечер и по-добре да си лягам :-)
Има вариант да намеря ECC83. Като гледам ECC82 е също толкова апокрифна, колкото U-лампите от 11 серия, които диря.
« Последна редакция: 19 Януари, 2016, 23:45:43 от xborox »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |