| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: НЧУ за Христо Ботев  (Прочетена 11809 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
  • Публикации: 329
  • Населено място: София
Re: НЧУ за Христо Ботев
« Отговор #15 -: 16 Януари, 2016, 21:33:47 »
Благодаря много, оценявам го! Междувременно изчистих шасито. Ще сваля и цоклите, тъй като този на крайната лампа понякога правеше проблем и не контактуваше добре.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #16 -: 16 Януари, 2016, 22:01:36 »
Като подреждаш после по шасито компонентите, сложи в единия край Изходния траф и възможно най-далече от него в другия край диаметрално Захранващия.

Ще слагаш ли дросел или само капацитивна филтрация на захранването?

Ето ти малко идеи за разположение:

ако решиш да правиш стерео  :D
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #17 -: 16 Януари, 2016, 22:28:15 »
Май захранването на ботевчето не е достатъчно, че да имам два канала  :) А и фм приемникът, който използвам за него, е моно.
Иначе засега мисля захранването да има само капацитивна филтрация. Имам един дросел останал от мрежовия Siemens, но нямам представа какви са му характеристиките и има ли смисъл да го използвам.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #18 -: 17 Януари, 2016, 00:11:20 »
Да , има смисъл ,слагай.

може да направиш двуканален, но само с грец и  6ф5п  или друга новална комбинирана. Все ще издържи едни 60-65ма общо за 2-та канала.

Тоя траф горе от снимката е най-малкия акордски  на Ш ламела за моно. Е малко позгряваше  ама нищо фатално.

и с разделителен кондензатор + нормален катоден резистор на крайното стъпало да я направиш схемата  пак ще свири, на мен лично малко по мек ми идваше звука...
42829-0 [ Посоченият файл е недостъпен ]
http://gzip.ru/vintage/usilitel_na_odnoj_lampe.htm
« Последна редакция: 17 Януари, 2016, 00:22:50 от Pichaga933 »

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #19 -: 17 Януари, 2016, 07:22:07 »
Както се вижда от приложеният списък, налични
са 6П14П (EL84) - 7 броя, EABC80 - 1 брой, EZ80 - 2 броя
и EM80 - 4 броя. Също така са налични оригинални
захранващ и изходен трансформатори и високоговорител.
Фабричната схема на НЧУ си е съвсем наред, издържала
е проверката на времето. А и конструкторите на
радиоприемници в ония години са познавали отлично
работата си и са знаели какво правят.
Смяната на цокъла на EL84 и евентуално на няколко
кондензатора си е в реда на нещата.
А ако надделява желанието за експериментиране,
в това също няма нищо лошо.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #20 -: 17 Януари, 2016, 22:16:00 »
Ще ми се да експериментирам с частите, които имам. Ако не ми хареса звука, ще се въра към стандартната схема  :)
Сега установих, че изходният трансформатор не е оригиналният за Христо Ботев, а е предполагам от Пирин. 2х1650 първична и 90 навивки за вторичната намотка. Предполагам това не променя съществено ситуацията заради сходството на PCL86 с EL84.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #21 -: 17 Януари, 2016, 22:21:28 »
Ще ми се да експериментирам с частите, които имам. Ако не ми хареса звука, ще се въра към стандартната схема  :)
Сега установих, че изходният трансформатор не е оригиналният за Христо Ботев, а е предполагам от Пирин. 2х1650 първична и 90 навивки за вторичната намотка. Предполагам това не променя съществено ситуацията заради сходството на PCL86 с EL84.
Идеален е за 6Ф5П!  :D :D :D

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #22 -: 18 Януари, 2016, 08:08:43 »

Да, посоченият изходен трансформатор е от
телевизионен приемник "Пирин":

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #23 -: 18 Януари, 2016, 12:10:14 »
Свързах кабелите за отоплението и поставих кенотрона. Анодното напрежение е само 206 волта. Не е ли прекалено ниско или за трафа на Христо Ботев това е стандартно? Преди кенотрона променливото напрежение е приблизително 230 на всяка от двете намотки.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 18 Януари, 2016, 13:47:37 »
май май се е поизносил тоя кенотрон. Това без кондензатор предполагам го мериш. Сложи филтровия електролит, дросела, после другия филтров електролит и мери там.  С Грец ще го вдигнеш анодното със сигурност.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #25 -: 18 Януари, 2016, 15:37:45 »
При 230 вторично е нормално след кенотрона да е толкова анодното, на Орфей трафа дава 2х276 волта вторично на ПХ и анодното след кенотрона под товар е 290 волта.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #26 -: 18 Януари, 2016, 16:11:35 »
Значи при този траф нямам много опции. Днес мисля да скоча до Комет и да взема малко електролити, че не са ми останали никакви резерва. Ще направя захранването и ще мисля после в какво посока да тръгвам :-)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #27 -: 18 Януари, 2016, 17:05:43 »
Ами да, нисичко е анодното на тоя траф за съжаление, ако замениш кенотрона с два силициеви диода за 1киловолт обратно напрежение може да ти се вдигне малко анодното но пак над 250 едва ли ще отиде без товар, а и аз бих предпочел да си остане с кенотрончето. Все пак пробвай с нов кенотрон, да видиш дали няма да е по-високо напрежението.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #28 -: 18 Януари, 2016, 17:27:01 »
И с другия кенотрон си е пак толкова  :( При това положение ще се хвана да възстановя оригиналната схема. Вече съм подготвил дросела, има ли смисъл да го добавя и ако да, къде в схемата да го свържа, тъй като тази е по-различна от стандартните захранващи, които гледах напоследък.

Активен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #29 -: 18 Януари, 2016, 17:33:31 »
Свързах кабелите за отоплението и поставих кенотрона. Анодното напрежение е само 206 волта. Не е ли прекалено ниско или за трафа на Христо Ботев това е стандартно? Преди кенотрона променливото напрежение е приблизително 230 на всяка от двете намотки.
Ако нямаш електролитен кондензатор към катода на кенотрона, или същият е неизправен е нормално. При изправен кенотрон и кондензатор, без товар очакваното напрежение е (300 ÷ 320)V

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |