| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: НЧУ за Христо Ботев  (Прочетена 11795 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: НЧУ за Христо Ботев
« Отговор #60 -: 21 Януари, 2016, 23:17:17 »
Съпротивленията в катода  са част от схемата на обратната връзка  ;)
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #61 -: 21 Януари, 2016, 23:22:40 »
То е ясно че е част от ООВ но колегата казва че не може да е тази стойността му. И аз си мисля че по-скоро следва да бъде 330 ома, или нещо подобно но не знам.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #62 -: 21 Януари, 2016, 23:39:37 »
@ origo

Може ли да  обясниш избирането на режим според ВАХ  примерно за EL84 и Ecc83 , няма такъв материал на български до сега написан.

В смисъл ,нещо като къса сататийка/ практическо ръководство с пример.

Дадох му да чете за избора на режим ама беше на руски...

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #63 -: 22 Януари, 2016, 07:35:24 »
И какъв е смисъла да прави грец с едната половинка от вторичната, като това е еквивалентно на това да има два диода и да ползва двете половинки. Еквивалентно с изключение на това че с грец-а претоварва по ток едната половинка от вторичната и ако е на границата ще я опече. Не виждам смисъл от това освен в краен случай при прекъснал извод на едната половинка от вторичната.

Напълно съм съгласен, от енергийна гледна точка
двете схеми са равностойни.
Но при съмнение, че в едната половина от вторичната
намотка има междувитково късо съединение, което
се проявява само под товар, това е начин да се
определи изправната част и евентуално да се използва.
А и вторичната намотка едва ли е разчетена за
по-малко от 50÷60 mA натоварване. 

Неактивен ftest

• Квантов електрон
« Отговор #64 -: 22 Януари, 2016, 08:03:15 »
Схемата на усилватела е добра,но това съпротивление в катода на триода 330к вероятно е печатна грешка и без кондензатора в първичната на изходният траф -той ще омаже звука.

Да, това е печатна грешка - съпротивлението
на резистора R4 е 330 ома.
Ето още два варианта на схемата - изходен
и доработен без С5 и С6, потенциометъра
на тонкоректора R6 е заменен с резистор 220 ком:

Неактивен xborox

• Квантов електрон
  • Публикации: 329
« Отговор #65 -: 23 Януари, 2016, 01:04:54 »
Благодаря много за схемите и идеите. В действителност е много разумно да се пробва с грец, ако наистина проблемът е в една от двете вторични намотки, и ще го направя. После ще се хвана да вкарам лампата в работен режим. Последните няколко дена свободното време отделих за четене, така че съм крачка напред. И ако пак резултатът не е задоволителен, ще експериментирам с друга схема или лампи  :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #66 -: 23 Януари, 2016, 20:02:14 »
ето ти още малко да четеш за изчисляване на режими и работни точки:

http://www.valvewizard.co.uk/se.html

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #67 -: 23 Януари, 2016, 23:32:17 »
Не, няма никакъв смисъл да пробваш с грец според мен. Достатъчно е да премериш напреженията и на двете вторични по отделно под товар, ако са еднакви или близки няма какво да се занимаваш. С грец ще опечеш трафа, това е. Ако ти кляка напрежението пак и с малка консумация не ти трябват други схеми и лампи а друг траф.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #68 -: 27 Януари, 2016, 01:59:36 »
Преборих проблема. Оказа се толкова тривиален - не съм премерил едно от съпротивленията и съм се доверил на стикера от магазина, от който го купих. Катодното на пентодната част беше 120 ома, а не 540. След като го смених, всичко си дойде на мястото, макар и волтажите да са малко по-ниски, когато използвам кенотрона. С грец предполагам ще докарам напреженията по схемите, но като че ли предпочитам засега да остане с EZ80. Имам и един друг траф, значително по-мощен, но него мисля да ползвам за различен проект.
Сега остава да реша няколко проблема. Първият е с тонкоректора. Оригинално радиото има 3 позиции, като едната е без корекция, при втората входът отива на маса посредством 150 кОм съпротивление, а при третата входът отива към маса посредством 2000 пико кондензатор. Да реализирам ли отново това решение или има по-адекватен вариант. Не че смятам да използвам особено тази корекция, но ми се иска да работи.
Вторият проблем е с индикаторната лампа. Мисля да използвам тази схема. Предполагам няма как да намеря диод Д9А, така че ще трябва да го заместя. Има ли някакви по-особени изисквания към него?

Неактивен ftest

• Квантов електрон
« Отговор #69 -: 27 Януари, 2016, 08:14:06 »
Диодът Д9А е точков германиев диод
и може да бъде заменен с какъвто и
да е от подобен тип, например с
българските SFD 106 ÷ 111.
Ако на мястото на стъпалният тонкоректор
може да се монтира потенциометър, то в
публикуваната вече схема с 6Ф5П това е R6:

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #70 -: 27 Януари, 2016, 11:54:10 »
Да, мислих за този вариант, но оригиналното ключе на тонблендата е трипозиционно и няма как да се монтира потенциометър там, ако поне външния вид искам да запазя. Може да подбера на слух две фиксирани стойности на R6 и така да действам.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #71 -: 27 Януари, 2016, 15:10:09 »
Да може да реализираш тонкоректора по същия начин просто да си го има. Иначе диода в схемата може да замениш и с Шотки примерно BAT43 или подобен какъвто намериш.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #72 -: 28 Януари, 2016, 02:39:04 »
Тия схемки с ценерово диодче съм ги пробвал всичките и ефекта е разочароващ меко казано.  Раличните слушат разлинчи честоти и са ралично динамични , но в крайна сметка забележително незадоволителни като ефект

Козата си иска пръч и Индикатора си иска предусилвател.

Индикаторната лампа е чудесно решение за ефект, но трябва да съобразиш няколко неща:

Предвидена е да работи с предусилвател- един триод само за нея .

Може да се върже директно паралелно на 1 ва решетка на крайната лампа, но влияе върху звука .

Може да се върже на анода на крайната лампа със схема която намалава напрежението за нея , но  пак влияе върху звука.

Най-чистото решение е един отделен триод за нея да предусилва, (отделна лампа), която слуша входа. Не винаги е възможно решение от конструкторска гледна точка.

Най-чистото съвременно решение е тази схема с предусилващ транзистор
http://www.solderingpoint.com/projects/indicator_tube/indicator_tube.php

Правил съм я,  може спокойно да се нареди на обемен монтаж на цокъла на индикатора

И е НОМЕР 1 според моята класация като ефект на индикирания сигнал. Динамичен е ефекта, разпъва и свива ветрилото или лентата изцяло.  Не отстъпва изобщо на варианта с отделен пред-усилващ триод. Не влияе върху звука, и няма отношение към него, понеже го взима от източника, та в случая присъствоето на силициеви елементи не е критично и няма отношение към звуко възпроизвеждането.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #73 -: 28 Януари, 2016, 15:54:13 »
На тоя Хр. Ботев не мисля че ще се чуе като загуба на качество ако се свърже към анода на крайната, това мисля че е адекватното решение в случая. Все пак не говорим за някакво космическо влошаване на звука. Ако се направи както трябва може почти да не се усеща. Все пак усилвателя е Моно, не говорим за Hi-Fi.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #74 -: 28 Януари, 2016, 16:56:23 »
Мисля да тествам и двете и да проверя :) Няма да е излишно с оглед на бъдещите проекти, макар че от това Ботевче няма какво да очаквам толкова. Впоследствие смятам да изградя един стерео усилвател въз основа на наученото, така че всички експерименти са добре дошли  :drinks:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |