| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: НЧУ за Христо Ботев  (Прочетена 11794 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен mark b

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Асеновград
Re: НЧУ за Христо Ботев
« Отговор #45 -: 19 Януари, 2016, 23:54:43 »
Ето ви един свестен  PDF с характеристиките на ECF82.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #46 -: 20 Януари, 2016, 03:50:47 »
Като гледам ECC82 е също толкова апокрифна, колкото U-лампите от 11 серия, които диря.

Да бе, толкова е апокрифна, че я има от новото производство, налична в София

http://musicdivision.bg/%D0%A3%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-amps-amplifiers/%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8-tubes/jj-ecc82-%2812au7%29
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен xborox

• Квантов електрон
  • Публикации: 329
« Отговор #47 -: 20 Януари, 2016, 13:46:04 »
Явно :) Гледах в olx и auction и намерих само една за 10 лева. Всички останали, които уж присъстваха в обявите, бяха продадени  :(
Това обаче няма особено голямо значение. Реализирах схемата на styrshel с 6Ф5П, усилвателят тръгна, но анодното клекна на 186 волта. лампата явно не е в режим, защото и звукът не е ОК, много криви. И преди звукът беше такъв, това беше основната причина да преработя НЧУ-то.
На този етап нямам много варианти - или друг траф, който да държи поне 260 волта, или да гледам за някаква схема с ниско анодно напрежение.
Тази с ECC82 ще я изпълня друг път със сигурност. Така или иначе имам още едно шаси, което трябва да бъде модифицирано  :)

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #48 -: 20 Януари, 2016, 15:01:28 »
  Ако си гледал аз правих от скука едно захранване в кутийка от компютърно захранване . Правих го с травче от Христо Ботев  Държеше 200в на първия електролит . Махнах лампата и сложих 2 диода 1N4007 напрежението стана 245в. При мен мрежата е 237 в. Така че ако решиш пробвай с диоди.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #49 -: 20 Януари, 2016, 16:03:18 »
Явно :) Гледах в olx и auction и намерих само една за 10 лева. Всички останали, които уж присъстваха в обявите, бяха продадени  :(
Това обаче няма особено голямо значение. Реализирах схемата на styrshel с 6Ф5П, усилвателят тръгна, но анодното клекна на 186 волта. лампата явно не е в режим, защото и звукът не е ОК, много криви. И преди звукът беше такъв, това беше основната причина да преработя НЧУ-то.
На този етап нямам много варианти - или друг траф, който да държи поне 260 волта, или да гледам за някаква схема с ниско анодно напрежение.
Тази с ECC82 ще я изпълня друг път със сигурност. Така или иначе имам още едно шаси, което трябва да бъде модифицирано  :)
Какво му е на трафа, променливото пада ли? Изправеното пада по 3 причини - изтощен кенотрон, висока консумация от схемата, намален капацитет на филтровите кондензатори. Измервай и виж какъв е проблема. При 320в на празен ход трябва да имаш поне 270в при 50ма ток, ако всичко от изброените е наред!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #50 -: 20 Януари, 2016, 18:53:57 »
Да, наистина трябва да се разследва какъв е проблема. Към питащият, ако решиш да правиш някой ден схемата която съм ти дал търси 6Н23П или PCC88 тя е по-подходяща за тази схема попринцип, ECC82 беше лееко компромисен вариант, ECC83 е още по-високоомна от ECC82 и на практика изобщо не става за тази схема. Ако искаш мога да ти сметна режима за ECC85 която е по-зле от ECC82 но все пак ще свирне. Така или иначе всичко това което коментираме е при анодно напрежение 250 - 270 волта при това което имаш в момента 200 волта никакво свесно крайно стъпало не може да се направи, виж кой причинява проблема и ще го мислим нататък.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #51 -: 20 Януари, 2016, 19:56:04 »

Такива Екстремно клякащи трафове за кенотрон са ми попадали. Малко като го натовариш и явно прави късо между намотките и пада много анодното.

Това обаче трябва да се случва преди кенотрона...  Сложи 2 силициеви диода за тест вместо кенотрона.

Ако и със силициевите диоди прави същия номер , може нещо  комбинираната лмпа да се ебава или схемата и. Мериш задълже аноден ток на триода и на пентода. и го постваш тука.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #52 -: 20 Януари, 2016, 21:17:11 »
Сложих диоди и махнах кенотрона. Напрежението се вдигна до 218 волта. На анода на триодната част имам 92 волта, на анода на пентодната - 178. Разлика в звука не усетих. Консумацията е 70 милиампера. На вторичните намотки имам променливо около 220 на празен ход, което кляка на около 205 волта, когато усилвателят е включен.
Пробвах и с по-големи електролити - 100 микро. Разлика нямаше съществена. Според мен трафът е основният виновник, но тук нямам на разположение друг, за да тествам. Ще чакам да изпадне нещо и тогава ще стане явно дали проблемът е там!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #53 -: 20 Януари, 2016, 21:27:57 »
70 милиампера общо за лампата са много !!!

по спецификации е :
http://www.istok2.com/data/696/

триод 5,5ма, при 160в напрежение на анода (Връзваш мултимeра да мери до 20 ма DC на анодното краче на триода)

Пентод 40ма при 185в напрежение на анода (Връзваш мултимeра да мери до 200 ма DC на анодното краче на пентода)

МАХ

НЕ трябва да превишаваш НИКОЯ от тези 4 стойности върху анодните крачета на лампата!!!

Уточнението на режима ще го правим после, коригирай първо в тези груби граници.

Щом докарваш 180в анодно напрежение значи само тока трябва да го нагласиш от катодните съпротивления, сложи  потенциометри в катодите  и си нагласи тока на анод като го мериш при настройване на тримерите.

За катода на Пентода , потенциометъра ако не е жичен може да изпуши , та там може да действаш с подмяна на съпротивления докато опитно докараш  40ма аноден ток.

Като звук Тази лампа НЕ е забележителна. Според мен бумти като е с преходен кондензатор схемата, и звука е мазен  без детайл. Ако не е е в режим-грачи. В лофтин уаит схема, мазнята и бумтенето изчезват , като се появява детайл, но все пак обема е свит, все едно слушаш някой интегрален амп а не лампа.

Ако нагласянето го правиш докато слушаш познато парче , веднага ще забележиш дали се движиш в правилната посока. На осцилоскоп с генериран сигнал 1кз е много по лесно- веднага се вижда дали криви синусоидата, дали я клипва и тн. Просто не знам каква постановка ползваш.

Поиграй си с катодните съпротивления да докараш тези стойности примерно.
Кажи само анодния ток на триода колко е и анодния ток на пентода колко е.

Трафа ти кляка в границите на разумното

« Последна редакция: 20 Януари, 2016, 21:38:48 от Pichaga933 »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #54 -: 20 Януари, 2016, 21:43:48 »
@xborox
За по-лесно, ако искаш можем да минем на Лаф по скайп. Ако искаш, пусни ми ЛС с твоя.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #55 -: 20 Януари, 2016, 23:39:04 »
И защо да менка резистори докато докара тока като може по характеристиките на лампата да си избере работната точка и да изчисли най-близката стойност катоден резистор, итерационна работа е и след няколко итерации на пейнт върху изходните характеристики се докарва режима и се поставя директно резистора. Вярно лампите се отличават една от друга по характеристики доста, работилите още повече но все пак на мен емпиричния подход при проектиране на апаратура не ми харесва, обичам аналитичния, да се седне са се сметне по характеристиките, после като го налепиш ако и излязат режимите близо до очакваното това за мен е огромна част от кефа. Но дори като намалиш анодната консумация, която наистина в момента е ненормално висока, пак мисля че напрежението дори с диоди няма да стигне желаните 250 - 260 волта. Но нека се опита.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #56 -: 21 Януари, 2016, 02:31:45 »
Хуманитарното ми образование много се бунтува срещу подобни методики с повече изчисления, но това, което виждам, е, че трябва да вляза по-навътре в материята, за да разбирам какво се случва наистина, а не само да знам основните принципи. Няма да бързам с този проект. Искам да направя нещо сам и да съм наясно с всяка отделна стъпка. Да видим колко ще имам нерви и време  :)

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #57 -: 21 Януари, 2016, 08:52:18 »
Може да се опита с наличният трансформатор
и изправител по схема Грец. Използва се
едната половина от вторичната намотка.
Диодите може да са и от друг тип например
1N4007 или подобни.
Ето и проверена схема на УНЧ с 6Ф5П:   

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #58 -: 21 Януари, 2016, 18:38:35 »
И какъв е смисъла да прави грец с едната половинка от вторичната, като това е еквивалентно на това да има два диода и да ползва двете половинки. Еквивалентно с изключение на това че с грец-а претоварва по ток едната половинка от вторичната и ако е на границата ще я опече. Не виждам смисъл от това освен в краен случай при прекъснал извод на едната половинка от вторичната.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #59 -: 21 Януари, 2016, 23:04:14 »
Може да се опита с наличният трансформатор
и изправител по схема Грец. Използва се
едната половина от вторичната намотка.
Диодите може да са и от друг тип например
1N4007 или подобни.
Ето и проверена схема на УНЧ с 6Ф5П:

Схемата на усилватела е добра,но това съпротивление в катода на триода 330к вероятно е печатна грешка и без кондензатора в първичната на изходният траф -той ще омаже звука.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |