Изработката на касетата и записването определено не е по-евтино от грамофонната плоча. Първо в един завод трябва са се произведат пластмасовите отливки за ролките и черупките на касетата с максимална прецизност, от друг завод идват винтчетата, има освен това желязна планка под мястото за главата (вероятно с екранираща цел) и пружинена пластина с кече. От друго място идва и лентата. След това тези чаркове трябва да се сглобят. Нямам представа до колко автоматизиран е бил процеса, но със сигурност не е бил бърз да се навие цялото количество лента да се сглоби цялата касета и т.н. До тук вече имаш празна касета. Трябва да се запише. Вярно записват ги на повишена скорост. Вярно не знам колко повишена, не знам имало ли е случай да се записват първа и втора страна едновременно нямам представа с какви машини са разполагали но със сигурност няма да сбъркаш ако сложиш 20 минути за записа на един екземпляр. Вярно вървят паралелно по много но така или иначе. И тези машини си имат глави, които както знаем се износват и са си консуматив, а и не само главите ами и останалата работа по механиката се износва, та трябва поддръжка или подмяна от време на време. Всичко това струва пари. производството на грамофонни плочи е силно автоматизиран и бърз процес. След като вече е направен записа и е изработена матрицата всяка грамофонна плоча става с една единствена технологична операция за време по-малко от 10 секунди, така че освен цената на пластмасата и съдържанието в грамофонната плоча почти няма какво друго да струва. Мога да го сравня с производство на легени
. Това че в момента плочите са по-скъпи от касетите е не съвсем вярно твърдение, а и да е вярно е така поради ред причини, никоя от които не касае себестойността на самите носители. В момента касетите са в спад, на практика се считат за мъртва технология, има групи любители които си ги тачат като нас, обаче те са малко, като цяло касети не се записват в момента до колкото знам, и ако се намерят някъде в някой магазин то те са в графа силно залежала стока и следователно затова цената им е ниска, просто се чудят как да се оттърват от тях. Да не говорим с какво качество са болшинството от касетите произвеждани след 2004-та. Грамофонните плочи от своя страна в момента изживяват ренесанс. Има повишен интерес и търсене. Така да се каже в момента са модерни и се считат за нещо луксозно, за ценители. Това заедно може би с относително малките тиражи които се издават обуславят ненормално високите им цени. Това е то. Аз съм доволен от качеството на касетите на Балкантон. До сега не съм видял касета на балкантон записвана без ШПС Долби - Б. Не съм виждал и заводски записана касета на лента различна от тип I включително и чуждестранни не само Балкантон.