Да, новите касети са хубави, от тях използвам TDK-T1, D и Super D, Sony EF, HF, UX-S сега съм си купил и аз две от тези металните им Metal XR но още не съм се пробвал как става записа на тях, пазя ги
. Ползвам също Maxell UR и SQ също съм доволен. Това което не харесвам на касетите производство на фирмата Сони е това че черупките са сглобени трайно без винтчета. Типичното увлечение на тази фирма да прави нещата си капсиловани или неремонтопригодни. Това е неприятно защото понякога просто наистина се налага една аудиокасета да бъде отворена. Последно една EF ми прави някакви проблеми някъде към първата трета на втора страна (последна трета на първа страна) има някакъв проблем с лентата и има чуваема неравномерност на скоростта която се изразява само с тази касета на всички машини на които съм я пробвал. Кой знае за каква деградация става въпрос.
От по-старите касети ползвам BASF LH-EI и CR-EII купувани от Кореком навремето. Докато LH-EI са си касетки нищо особено - може би малко по-зле от T1 на TDK, то хромдиоксидните CR-EII поне с моя дек Айва не се разбират. Не съм съвсем доволен от това как става записа на тях. Чувствителността на лентата е ниска и записа при просвирване е с 3-4 децибела по-ниско ниво от това на което съм го правил. Настройката на подмагнитването която има дека не помага в това отношение. Иначе като звучене записа става добре, но втори проблем - не приемат високо ниво на запис, макар че теоретично следва хромдиоксидната да може да се записва на по-високо ниво от нормалната тук нещата не стоят точно така и се получават изкривявания твърде рано според мен. С други хромдиоксидни проблема не стои и стават чудни записи, но с тази BASF-ка нещата не вървят добре, вчера я пратих на колега от Аудиофорума и ще видим какво ще каже той като я тества на своите декове.
Иначе относно това дали има хубави и лоши касети - има лоши касети. Лентата не е всичко! Дори лентата да е прекрасна ако отливките на ролките са криви касетата за нищо не става. От новото производство оригинално записани касети след 2000-та година над 50 процента са с криви ролки. Вече няма от къде да взимам ролки че да им ги сменям. Кривите ролки предизвикват следните проблеми при просвирване и запис едновременно или по отделно:
1.Нестабилно водене на лентата изразено в периодично изменение на азимута при просвирване на запис - звука е като на вълни.
2.Увеличена неравномерност на скоростта (детонации)
3.Неравномерно навиване на лентата по ролките което води до затягане и евентуално сработване на автостопа или набиране на лентата в дека. В някои по-леки случаи само се получава като луфт межд слоевете лента след един момент нататък към края на рулото.
Всички тези неща правят прослушването некачествено или невъзможно. Така че некачествени касети ИМА.
Има и некачествени ленти вероятно, такива с прекомерно голям шум но те са значително по-малката беля.
За драгорките съм чувал че имат криви отливки на ролките. Лично аз не съм имал никога аудиокасета драгорка и не знам но ако е истина то значи в случай че са били голям процент и много криви то не са ставали за нищо.
Имам Видео драгорки, нямам никакви забележки към тях, съвсем нолмални касети са. Тук уговорката е че нямам видеокасетофон толкова качествен че да си проличи разликата между различните видове ленти на видеокасети.