| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Жичен магнетофон Magic Wire  (Прочетена 7834 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
  • Публикации: 524
  • Населено място: София
Жичен магнетофон Magic Wire
« -: 05 Януари, 2016, 22:01:04 »
Продължение на тази тема:

http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=6987.0

Машината е напълно реставрирана и работи, както го е правила в далечната 1946 година.  :)

С общи усилия се справихме с предизвикателството. Gabo и  monti направиха схемата, Асен (lz2xl) достави лампи, научихме нещо за металните лампи, аз се изпоцапах като автомонтьор... :)
Елементът на първа решетка на входната лампа, действително е батерия. Предполагам, била е 3 волта с неясен размер, а как и къде е била поставена, може да гадаем, защото никъде няма място с възможност за здраво закрепване. Разбира се, поради трудностите при поставянето на батерия, минах на автоматично преднапрежение, като веднага добавям, че при пробите на слух, нямаше никаква разлика с батерия, без батерия, с входен кондензатор и без такъв, с катод на маса или повдигнат. На уреди има минимални отклонения, които изобщо не се отразяват на звука.
Наложи се да конструирам една лампа 6SJ7 и я направих с донор 6Ж5П. На снимката се вижда издайническото връхче.  :)

Няколко думи за магнетофона:
Две скорости - около 70 и 140см/сек. Много са близки до стандарта. Защо около? Машината няма тон ос и скоростта зависи от диаметъра на приемащата ролка. Много проста механика - от мотора, чрез ремъците, на осите на приемащата и предаваща ролки. Няма никакви спирачки и се наложи да увелича триенето на предаващата ос, защото, при стоп, се получава разхлабване  на жицата. Всички колелета, зъбчатки, безконечни винтове и оси, които се виждат на снимката, са единствено за подреждането на жицата. Също и безкрайно сложният часовников механизъм, който отмерва време до...автоматичен стоп!  :o
Прави добри записи, особено на високата скорост. На уреди показа ч. характеристика  100 - 4 500 Hz, -3 - 6db. На жицата имаше записани немски говор и даже някаква джаз пиеса.  :) За съжаление, не мога да направя клип, защото няма с какво.  ::)
И аз да питам нещо. На ролката има надпис Not to be used on G.E. recorders и For use only on recorders with playback wire N1  Някой има ли идея за какво става дума?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Re: Жичен магнетофон Magic Wire
« Отговор #1 -: 05 Януари, 2016, 23:47:27 »
Браво! Честито, много се радвам че е била успешна реставрацията и че машината е заработила! Прекрасно изглежда! Буквалиня превод на това което пише на ролката е: „Да не се използва на магнетофони General Electric! Да се използва само на магнетофони за проводник N1“ Предполагам че проводника е с някакъв специфичен диаметър (може да е имало различни) и магнетофоните произвеждани от General Electric да са работили стандартно с друг диаметър и тук се упоменава да не се просвирва на тях. Това е разбира се само мое предположение и тълкувание на написаното. Вного ми е интересно да чуя запис на високата скорост, не можеш ли да свържеш изхода на това нещо към входа на звуковата карта и да запишеш как просвирва предварително записан говор и някаква музика. Мисля че ще е много интересно за всички които никога не сме чували как свири жичен магнетофон.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен monti

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 94
« Отговор #2 -: 06 Януари, 2016, 00:32:06 »
Много добре е станало! Браво за чудесната реставрация!

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #3 -: 06 Януари, 2016, 08:23:45 »
Поздравления, грамотна и технически издържана реставрация!
По възможност някакво малко звуково клипче.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #4 -: 06 Януари, 2016, 14:48:03 »
Уникат! Най-ценния експонат във всяка една колекция! Още повече и работещ. :o 
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #5 -: 06 Януари, 2016, 18:03:39 »
Поздравления за положения труд!Ще е интересно на тия жици имало ли е някакъв запис.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #6 -: 06 Януари, 2016, 20:40:57 »
Чудесна реставрация  :bravo: а и със схемата се е получил просто страхотно

И на мен би ми било доста интересно да чуя оригиналния запис на немски и джаз парчето от жицата.

Такива устройства съм виждал само по шпионските филми   :D И забележи- "виждал" никога не съм чувал запис от такова та даже и във филм.

Изхода "звук"  ако е до около 3 волта AC размах спокойно може да го подадеш към Line I(синя пластмаса) входен жак на  звуковата карта на всеки компютър. Просто си правиш един кабел към слушалков жак .

Софтуер за записа да направиш ,обикновенно  има вграден във всичките операционни ситеми , и се писка с натискането на само един бутон.  :)

Ако Решиш да направиш запис, че да може всчики да се полюбуваме на звука от тази наистина рядка машина в Истинския му неподправен/ непроменен вид от записваши микрофони на  Камери или телефон, питай какво не ти е ясно при връзването към компютър или правенето на запис ще гледам да помогна.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 06 Януари, 2016, 20:52:29 »
на тия жици имало ли е някакъв запис.

Оказа се, че на ролките има повече жица отколкото мислех в началото. За съжаление беше накъсана на доста места, та правих снадки, за да я просвиря цялата. Основно има немски говор, накъсан с проби за запис на музика, но с много лошо качество. В края на ролката има няколко минути джаз с добро качество. Не съм правил проби с различно ниво за проверка на възможностите на телта, но като имаме предвид, че това е колекционерска машина, едва ли си заслужава. За свирене, свири като старите радиоапарати на средни вълни.  :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 06 Януари, 2016, 20:53:39 »
Изходното ниво сигурно се регулира от потенциометър за силата на звука така че едва ли ще е проблем, ако пък иначе иска може и делител на напрежение да сложи, има си начини, ще се радваме всички ако вложиш малко време да направиш това за нас. Ще е интересно да чуем както автентичния стар запис, така и ново направен такъв.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 06 Януари, 2016, 20:57:28 »
Ако Решиш да направиш запис,

С лаптоп съм и имам вход микрофон. После какво!  :)

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
« Отговор #10 -: 06 Януари, 2016, 21:03:58 »
, „Да не се използва на магнетофони General Electric! Да се използва само на магнетофони за проводник N1“

Това е ясно. Интересно е, че още тогава е имало различни стандарти. И чак да не се използва?! По каква причина? Нищо не намирам в Нета по въпроса.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #11 -: 06 Януари, 2016, 21:23:24 »
Входа микрофон, от контролния панел на звуковатa карта може да се зададе/ преконфигурира като вход (Line in) - обикновенно в настройките за звук има прозорец който показва жак конекторите/  входовете нарисувани с цветния им код и някъде из настройките може да се зададе другия тип вход за същия цвят жак.

Де да знам ,кажи какъв е лаптопа точно като модел или дай снимка на контролния панел на звуковата карта.

Тука става малко сложно за юзер ама не е невъзможно.

След като е лаптоп, е важно да нямаш DC напрежение на изхода, или ако има да не е повече от няколко миливолта, че тука ако опраскаш звуковата карта може да змаине цялото дъно. Може и някакъв разделителен кондензатор да туриш, ама звука ще се повлияе неминуемо от него щото ще се получи Филтър с 1вото съпротивление на входа в звуковата карта към маса, което е мисля към 1-2к , но не съм 100% сигурен за различните звукови чипове различни слагат( то не, че не може да се измери де само желание да има).
« Последна редакция: 06 Януари, 2016, 21:28:43 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
« Отговор #12 -: 06 Януари, 2016, 21:53:51 »
Входа микрофон, от контролния панел на звуковатa карта може да се зададе/ преконфигурира като вход (Line in) - обикновенно в настройките за звук има прозорец който показва жак конекторите/  входовете нарисувани с цветния им код и някъде из настройките може да се зададе другия тип вход за същия цвят жак.

Де да знам ,кажи какъв е лаптопа точно като модел или дай снимка на контролния панел на звуковата карта.

Тука става малко сложно за юзер ама не е невъзможно.

След като е лаптоп, е важно да нямаш DC напрежение на изхода, или ако има да не е повече от няколко миливолта, че тука ако опраскаш звуковата карта може да змаине цялото дъно. Може и някакъв разделителен кондензатор да туриш, ама звука ще се повлияе неминуемо от него щото ще се получи Филтър с 1вото съпротивление на входа в звуковата карта към маса, което е мисля към 1-2к , но не съм 100% сигурен за различните звукови чипове различни слагат( то не, че не може да се измери де само желание да има).

С тия работи няма да се справя. Не става ли да подам сигнала направо на вход микрофон? Или да запиша звука с микрофон?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 06 Януари, 2016, 23:22:55 »
Вземи направо сигнала от "output jack" където пише на схемата и го подай на микрофонния вход. Намали силата на звука от потенциометъра за звука до минимум. След туй пусни някой софт за запис на звук на лаптопа и пусни да се просвирва ролка на магнетофона, усили силата на звука от неговата врътка докато нивото на сигнала на програмата за запис стане примерно 6 - 10 децибела под максимума и така направи записа. Увери се че този "output jack" на магнетофона е свързан както по схема паралелно на вторичната намотка на изходния трансформатор че да не стане някоя беля. Това е! Успех! Иначе по въпроса с ролките знам колкото и ти, явно е имало друг стандарт, защо не трябва да се просвирва не знам, не съм виждал на живо такъм магнетофон, може би нещо в конструкцията на главата не позволява да минава от там нишка с друг диаметър знам ли.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
« Отговор #14 -: 07 Януари, 2016, 08:15:56 »
Много красиво, браво! Това е рядка машина. Аз се чудя телта каква е? Дали става тел от железарията? Ако става можеш да си записваш на воля. Интересно ми е и главата каква е - има ли допир с телта?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |