| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реставрация на тонколони радиотехника  (Прочетена 6977 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен studio_hifi

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 35
  • Населено място: Козлодуй
Здравейте. Сдобих се с чифт тонколони радиотехника с50б. След като ги получих видях, че някой направо се е изгаврил с тях като си е избърсал четката с лак на места по кутиите. Въпроса ми е как да действам за да ги върна в оригинален вид? Как да премахна тия петна лак, шкурка? какъв размер? Също така след като се изшкурят направо да ги лакирам или? Иначе фурнира си е на място няма липсващи парчета. Прилагам и снимка да видите за какво иде реч. Всякакви мнения са добре дошли понеже в тази част съм много зле :D

Неактивен Runtav69

• Квантов електрон
  • Публикации: 133
  • Населено място: Sofiq
Re: Реставрация на тонколони радиотехника
« Отговор #1 -: 02 Януари, 2016, 22:43:30 »
Шкуриш и нов лак !!! Най добре ще е така  :) 
А въпросче тез колони след толкова години и ГЪЗИРАНЕ живи ли са ?
Бат Сашо :)

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 03 Януари, 2016, 00:30:05 »
Явно са седели на слънчево място.Директното шкурене е много трудоемка работа.Този лак веднага забива шкурката .
Може да пробваш в някой ъгъл дали смивка няма основно да вдигне лака.Ако да тогава нещата се опростяват.
Ако не се вдига аз лично търкам първа ръка 120 и след това нагоре.Финално с 400.Препоръчвам ти да не ги лакираш.Мисля че много добре ще изглеждат само намазани с тиково масло.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
  • Публикации: 329
« Отговор #3 -: 03 Януари, 2016, 01:20:01 »
На пръв поглед изглежда като политура, което наистина прави задачата по-трудоемка, но аз лично не бих използвал смивка. На първо място ще разглобя всичко и ще обработя спокойно корпуса. Тук няма нито обли, нито криви форми, така че шкуренето е лесно. И аз бих стартирал със 120, но директно с виброшлайфа, макар че ако човек няма опит или хубава машина, може да свали фурнира по-ръбовете. Въпрос на умение и и внимание най-вече.
Оттам нататък задачата е лесна. И аз много харесвам маслата и използвам предимно тях, но този фурнир не е особено впечатляващ, че да го правиш с някое скъпо масло. Зависи и къде ще се ползват колоните, но може би в този случай бих заложил на двукомпонентен полиуретанов. Евтин и здрав е, а колоните обикновено са подложени на механични въздействия. Някои се хвърлят на яхтения лак, но според мен това, което в България се продава под това наименование, не става дори и за барака за инструменти на село. Много груб за нанасяне и без особена устойчивост лак.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #4 -: 03 Януари, 2016, 08:10:21 »
Моделът на тонколоните не е ли "RADIOTEHNIKA S-50B"?

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #5 -: 03 Януари, 2016, 09:21:19 »
Когато се сваля стар лак, наистина се отлага на шурката и трябва по-едра. Може и с виброшлайф, аз слагам на дрелката приспособление на което се лепят шкурки. Но не е за предпочитане защото може да се свали и фурнира. Затова почти винаги изтъргвам стария лак със здрав нож и след това шкуренето.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #6 -: 03 Януари, 2016, 10:29:28 »
Аз минавам край едно стъкларско ателие, от боклука си избирам начупени стъкла с леко закръгление и с тях цикля лака. Става много гладко и фурнира се запазва.
Става и с нож, но стъклото издържа по-дълго...

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
« Отговор #7 -: 03 Януари, 2016, 12:35:01 »
Преди време се наложи на шкуря и лакирам две кутий за Селена.Знаете дървенията.Едната се изшкури без грешка,другата ме озори.Постоянно се запълваше шкурката.Проблема беше че втората кутия беше стояла на влажно място.Не знам дали влагата влиза в лака обаче създаде проблем.

Неактивен studio_hifi

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #8 -: 03 Януари, 2016, 14:35:33 »
Първо искам да благодаря на всички писали до момента. Сега за въпроса със стъргането. Лака е много тънък слой така, че едва ли ще може да се изстърже, мисля да пробвам с шкурка пък все някак си ще стане. След като подготвя всичко мисля да намеря някакъв матов лак, не искам да лъщят като в момента. С четка добре ли ще се получи или ще трябва валяк? Също така и предните пластмаси също са омазани на места. С тях не знам какво да правя. Ако ги шкуря оригиналната грапавина ще изчезне, ако върху лака мина с грунд и после черен мат дали ще се получи? Или грунда няма да хване така...Много искам да ги възстановя в заводското състояние, като се сетя колко пари бутнах за тях зле ми става, пък ги описваха като " отлични ". Хубавото е, че поне говорителите са в перфектно състояние.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
  • Публикации: 329
« Отговор #9 -: 03 Януари, 2016, 15:49:06 »
Значи не е политура, а вероятно нитроцелулозен лак, което прави задачата доста лесна. Сваля се без проблем с шкурка. Матови лакове има много варианти, дори и полиуретанов. Тиковото масло също стои много добре, но принципно иска поддръжка. А на въпроса за четка или валяк, ако е правилно разреден лакът, и с двете трябва да стане приемливо. При тези колони може би с малко валяче ще е по-добре, тъй като всичко е гладко и равно.
За пластмасите има специален грунд, но не вярвам да са чак толкова зле, че да стигнеш до боядисване. Измий хубаво с Меглио и направи няколко снимки, за да видим какво е положението  :drinks:

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
« Отговор #10 -: 03 Януари, 2016, 16:07:08 »
И аз мисля ,че Меглиото ще вдигне мръсотията и лака от пластмасите.В никакъв случай разредител-ще разложи пластмасата.Вчера чистих загорялата ютия на жената с препарат за загорели фурни.Получи се перфектно.Загорялото падна на парцали без да нарани тефлоновото поктитие.Загорялото бе разтопен полестер.

Неактивен studio_hifi

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 03 Януари, 2016, 16:08:36 »
Явно са седели на слънчево място.

Това в средата по-светлото е оригиналния фурнир, в краищата където лъщи и е по тъмно е мазано с лак.

Неактивен studio_hifi

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #12 -: 03 Януари, 2016, 18:59:53 »
Пробвах с meglio. Лака пада но с него и грапавото от пластмасата...

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
« Отговор #13 -: 03 Януари, 2016, 19:11:25 »
Щом пада и грапавото от пластмасата,значи е някаква "боя".Ако падне равномерно след това не е проблем да го пръснеш отново със спрей за пластмасови брони /може би шагрен или мат/Ще изглежда добре.Тези спреьове ги има във всеки сравнително добле зареден магазин за автобои/или при добър автобояджия . :drinks:

Неактивен studio_hifi

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #14 -: 03 Януари, 2016, 22:10:35 »
Малко развитие по темата. Успях да изчистя гадорията от долната част. Предния път грешката беше, че търках с грапавата част на гъбата и за това падна малко от грапавото... но дано не личи много като изчистя цялата пластмаса. Прилагам и една снимка резултата е очевиден ;)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |