Чудни снимки.
След вчерашното ми начално раздразнение, днес дочетох упътването до край и нещата се изясниха.
Защо работата с уреда е толкова сложна и изисква процедури, след като повечето лампомери са относително лесни за употреба и обезопасени от гл. Точка на измерваните лампи ?
Уреда НЕ е само лампомер. Това е комбиниран Уред- вид мултимер Динозавър
:
-Капацитетомер
-Омметър
-Лампомер
- - Стандартен за ток и напрежения на Анод и Решетки( като типовете решетки се мерят по отделно и е възможно различно задаване на пред-напрежение за различните типове решетки едновременно И по отделно, с цел измерване състоянието на останалите при различни условия)
- - Измерител състоянието на отоплението и Възможност за задаване на коригирано отопление по напрежение и ток, при износване на отоплителната верига и неговото последващо измерване, с цел последващо прилагане на КОРЕКЦИЯ в схемата където ЩЕ се ползва съответната измервана лампа!!!
- - Измерител на състоянието на ВАКУМА в лампата!
- - Измерител на износването на катода!
-ХАРАКТЕРИОГРАФ. Е това ме шашна и ме хвърли в джаза. Предполагам е 1-во поколение характериограф за Лампи. Има описана процедура, при която с помощта на милиметрова хартия, можете да свалите ГРАФИЧНО Характеристиките на всяка измервана лампа!!! В зависимост от Свалените графики - вече може да се подбере за съответната и употреба !!!
Поради горната многофункционалност и за да бъде тя възможна конструкторите са жертвали безопасността на лампите и са наложили процедури за употреба .
Всички настройки се правят в ИЗКЛЮЧЕНО състояние на уреда.
С изключение на описаните по дадена процедура настройки като позиции на Галетните ключове, Всички останали -ТРЯБВА задължително да са в Нулева позиция или позицията, която е ОТНОСИТЕЛНО нулева според описанието на съответната галета( някои от тях нямат изключено състояние).
Уреда МОЖЕ да провери Собствените си кенотрони
, един по един естествено. Това не ми е известно друг лампомер дали го умее.
Има списък с възможни проблеми с уреда и -решения за тях ако възникнат- един вид дебъгер.
Ако тоя Уред беше произведен днес , със сигурност за работата с него щеше да се предлага и курс на обучение.
Всички Надписи по предния панел ще ти ги преведа също на списък- да ги разпечаташ на лепенки, Защото с оригиналните е тотална обърквация за Немско НЕ говорещ човек.
Като за начало:
Лампите Се проверяват в Последователност от няколко теста.
Всички тестове се настройват на галетите на лампомера
Предварително според това кой точно тест е и каква точно лампа се тества , при изключено състояние на уреда.
НЯКОИ от Изправителните лампи се тестват по различен начин , А масовите изправителни лампи по още по-различен.
Първия тест е - Предварителния тест. Той НЕ важи за изправителни лампи- кенотрони .
С написване на превода се захващам утре.
Днес ми беше края на пълното прочитане на текста , който е доста Технически специализиран , и съм сигурен че би накарал и професионален преводач да ползва речника колко и аз в случая, ако ли не и повече.
Хванах една грешка в описанието на една от процедурите, понеже сме технически форум все пак и съм технически грамотен
. Тестването и ще оставя на собственика.
В описанието на Приложените аксесоари се споменават 3 резервни( подсигури теля - бушони предполагам), не ги видях на схемата дали има или се говори за 2 те малки лампи които служат за бушони при измерване на аноди и решетки на лампите- казано е само, че единия е 200ма а другия 400ма. данни за напрежение няма .
За сега толкова. Като напиша превода , ще видите защо този уред е УНИКАЛЕН.
Това невероятно упътване, в което немците все още са знаели как да използват езика си без клишета и ограничения, може да се употреби спокойно за конструиране на съвременен лампомер с автоматизирани всички функции... Направо се зарибих. Отговори на всичките ми въпроси по отношение измервания на лампи.