| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Естония 006 стерео  (Прочетена 25024 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Естония 006 стерео
« Отговор #45 -: 30 Декември, 2015, 20:23:20 »
какво му е на плата на колоните?

Здрав е поне по снимката, изпълнява си функцията да пази от прахоляк  и ръце говорителя.

Ако петната те притесняват- може да се изпере. Предния панел на колоната трябва да се махне, предполагам назад и после внимателно да се отлепи плата и да се изпере. Може да се наложи  да разглобиш колоните , което не се препоръчва ако нямаш добри дърводелски умения, щото после няма да свирят както трябва.

Абе в общи линии по-добре не ги пипай, нали работят.

Нов Звукопропускащ плат няма да ти е евтин и няма да е толкова здрав със сигурност но ето :

http://www.megavoice.bg/?pid=201&product=2220
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен vesko29

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 51
  • Населено място: Нови Искър
« Отговор #46 -: 30 Декември, 2015, 20:52:45 »
Плата е здрав, но е много захабен и колоните не изглеждат никак добре. Не ме притеснява сглобяването , а как да ги разглобя без да ги счупя. На тези кутии им се маха задната страна , предната е залепена. Не е измислено както трябва със захващане на дамаската ама това е положението. Иначе едно парче ще ми стигне и за двете колони.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #47 -: 30 Декември, 2015, 20:58:36 »
Не ги разваляй, плата не е толкова зле, и ако сложиш от новия ще им нарушиш тотално оригиналния външен вид. Не те съветвам да ги разглобяваш, добре са си сглобени фабрично, ако дори си представим че успееш да ги разглобиш без да ги счупиш то после като ги сглобиш както ти каза колегата няма да звучат добре ако отлично не ги залепиш и уплътниш както са били оригинално. Не знам как свирят в момента тия колони че очакваш по-добро представяне, но попринцип ако са постнички от към бас, това е нормално за колоните от това време, но все пак казвам не знам как свирят.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен vesko29

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #48 -: 30 Декември, 2015, 21:30:06 »
Баса си е добре, но звуковата картина като цяло малко не ми харесва. Не че е зле , но както писах очаквах повечко. Ще опитам първо с ревизиране на филтрите и говорителите, уплътняване на кутиите и евентуално вата.

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
« Отговор #49 -: 30 Декември, 2015, 21:45:09 »
Ако искаш да смениш плата на колоните се процедира по следния начин:
отдолу на колонката има три гумени тампона.Вадиш предните два. През дупката на тампоните с тънка отвертка откачаш от щипките предния панел.Излиза заедно с металните кантчета.Монтажът на високоговорителите е външен.
Платът е залепен с водоразтворимо лепило,затова най-ефикасна е парочистачката на жена ти.Пада за секунди.
Обратното лепене с лепила тип С200.При обратното поставяне на предния панел многа внимателно центриране спрямо щипките.По капка силикон в щипката няма да навреди.
Иначе колоните са НЕРАЗГЛОБЯЕМ тип.
Ако нещо не е ясно -питай преди да "счупиш".

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #50 -: 30 Декември, 2015, 21:48:19 »
Говорителите са 6ГД-2 - басов , 4гд-28 среди и 1ГД-3 ВЧ. Сами по себе си са отлични и  високочувствителни. Имай предвид обаче че са много фини -  с малка въздушна междина и много тънка промазана гофра - трябва да ги пазиш от претоварване и удари.
Причината да не звучат хубаво вероятно са филтрите - има електролитни кондензатори в НЧ филтъра със сигурност, а може би и в другите звена да имаше.
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #51 -: 30 Декември, 2015, 21:51:54 »
ЕДИТ: електролитите са във филтъра за СЧ/ВЧ и трябва да се сменят с неполярен 100мкф кондензатор - примерно от steadygroup. Друго мисля няма нужда да се пипа.
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
« Отговор #52 -: 30 Декември, 2015, 21:52:21 »
Показаните на снимката са двулентови с НЧ филтър.

Неактивен vesko29

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #53 -: 30 Декември, 2015, 22:05:25 »
-Трилентови са.
-Ще подменя кондензатора.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
« Отговор #54 -: 31 Декември, 2015, 08:43:44 »
Използваните във филтъра на ОТ група кондензатори
С1, С2, С3 и С4 (електролитни, 4×50µF) е добре да се
замененят с един неполярен кондензатор 47µF с
работно напрежение 63V или повече. Отличен резултат 
се получава с руски кондензатор от типа МБГО.
Ако свързващите монтажни проводници вътре в ОТ
са прекалено тънки, се заменят с такива 1,5 mm².
Естествено трябва да се внимава за правилното
сфазиране на високоговорителите.
Ето схема на озвучителните тела: 

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
  • Публикации: 580
  • Населено място: Плевен
« Отговор #55 -: 31 Декември, 2015, 08:50:40 »
Според мен може и усилвателя да не дава това качество.Пробвай същите колони към друг усилвател как ще свирят

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #56 -: 31 Декември, 2015, 10:28:40 »
Първо да оправи филтрите че тез електролити там определено са лоша идея и нищо чудно да влошават звука, още повече ако вече са поизсъхнали. И аз гласувам за МБГО кондензатори, много добри кондензатори, отлично ще им легне на колоните по един такъв. Усилвателя ако е изправен би трябвало да е добре от към качество, но отново идва въпроса как звучи в момента в същност и какви са очакванията на собствуника му :).
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
« Отговор #57 -: 31 Декември, 2015, 13:57:56 »
Не веднъж съм прал плат на радиа и резултата винаги е печален-хем не се изпира добре,хем се свива с една трета.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #58 -: 31 Декември, 2015, 15:56:52 »
Използваните във филтъра на ОТ група кондензатори
С1, С2, С3 и С4 (електролитни, 4×50µF) е добре да се
замененят с един неполярен кондензатор 47µF с
работно напрежение 63V или повече. Отличен резултат 
се получава с руски кондензатор от типа МБГО.
Ако свързващите монтажни проводници вътре в ОТ
са прекалено тънки, се заменят с такива 1,5 mm².
Естествено трябва да се внимава за правилното
сфазиране на високоговорителите.
Ето схема на озвучителните тела:
Всъщност резултатният капацитет не е ли 100 мкф? Винаги съм се чудел, дали два електролитни кондензатора свързани неполярно запазват капацитета си или, както в общия случай капацитетът намалява наполовина. Питам, защото навремето ми обясняваха, че електролитен кондензатор свързан в обратна посока се държал като диод - бил все едно късо съединение. Но сега като се замисля няма логика да е така...

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #59 -: 31 Декември, 2015, 17:15:19 »
Не веднъж съм прал плат на радиа и резултата винаги е печален-хем не се изпира добре,хем се свива с една трета.

Това е вярно,свива се.Аз ползвам една технология която видях при стар колекционер.Дървена рамка или просто дъска с подходящи размери.Плата се опъва още сух на нея.Пере се само с хладка вода и се сваля чак след окончателно изсъхване на плата.Друга особенност,пера само с домашен съпун,разтворен предварително.Химикалите обезцветяват и без това вече пообезцветения плат.Не всички перилни препарати са добри за тази работа.Търка се с мека четка и боклуците излизат.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |