Привет сандъкчии!
Пускам си снощи радиостанцията и отварям SDR приемника в Дания, за да проверя как минавам. Спирам се на 7068кХц, пускам 10 вата в тунера, той настройва антената уж идеално. Напъвам до 100 вата, чуквам на телеграф една дълга линия и ... нищоо! Пробвам наред SDR-и в гръцко, полша, по руско - все тая! Не минавам и това е, никаква следа от мой сигнал. Усъмних се в антенката и реших да ида да я погледна. Тръгвам да разкачам конекторите, които прилежно съм увил със самоамалгамираща лента, режа лентата и какво да видя - по заземителния кабел се просмукала вода и ми накиснала и коаксиалите, и конекторите! Поглеждам и старото ми трафче и виждам, че едно от винтчетата, които държат капака е ръждиво под силикона. Цъкам унило, чудя се и решавам да разглабям. Това става в 12:30 през нощта. Свалям гадинката и развинтвам капака. Вътре леш! Всичко в ръждиви сокове, спойките корозирали, страшна гледка. Тегля майни и пак цъкам. Вдигам поглед и фиксирам насреща едно от огромните ми нови феритни ядра и взимам светкавично решение - ще си направя нов UNUN с ВЧ коаксиален дросел на второ ядро, цялото в една кутия залято с епоксидна смола на тухла. Твърде дълго отлагам тази операция, а тя е единствения дълготраен и стабилен вариант. Дори и в херметизирана кутия да сложите всичко, кондензацията бавно и славно ще изяде частите.
Има два вида тороидални пресовани ядра - от ферит и от железна пудра. Феритните са по ефективни, но се насищат по-лесно. Железните носят на по-наситено магнитно поле в тях, но са по-неефективни. Тъй като моето радио е 100 ватово и дори при напълно разстроена антена мощностите не са драстични, реших да счупя традициите и да използвам феритни ядра. Не че имам големи железни в момента, но това никой не го знае...
Зная, че ядрата ми са ВЧ, но нямам идея с каква начална магнитна проницаемост са. По принцип производителите я мерят в специална мостова схема при 10КХц, но задоволителни резултати могат да се получат по резонансния метод, описан тук -
http://home.scarlet.be/on9cvd/E-Zelf%20meten%20aan%20spoelkern%20materialen.htm.
Намествам си НЧ генератор, осцилоскопа, изкопавам кондензатор 100 нанофарада (БГ, от най кирливите, ама 101 нано измерен!), още един 270 пикофарада, намотавам 10 навивки на ядрото и затърсвам резонанса.
Намирам го при 20,92КХц. Започвам да смятам и изкарвам мю към 840 - съвсем очакван резултат.
След това навих дросела - 5 навивки коаксиал в едната посока и 5 в другата. Резултатна индуктивност 567мкХн, даваща ми 6.4 килоома импеданс на 1.6МХц, един съвсем адекватен и дори як дросел за КВ. Аз под 7МХц с тая жица не слизам, а там дори импеданса е 25 килоома! Е, заградих антената.
След това започнах трансформатора. Схемата е стандартна - напрежителен UNUN с импедансна трансформация 1:9 с отношение на навивките 1:3.
За всеки случай използвам проводник 2.5мм2 за целта. Навиването не е много лесно. Добре, че не взех 4мм2, както мислех в железарията днес...щях да си вкарам автогол. Искаше ми се да побера 9 навивки, но и с тази жица станаха 7. С 4мм2 нямаше и 4-5 да влезнат.
Краищата се укрепват преди запояване.
И готовата двойка! Надявам се, че съм ги направил достатъчно масивни и здрави, че не само да не ги претоварвам (което не само ще докара яки смущения в ефир, но може и да ми изгори радиото/тунера), но и да издеянят години под небето навън. Последното ще се гарантира с половин литър епоксидна смола, скоято ще залея ядрата и конекторите. Но това ще се случи утре!
Пожелавам на всички лека и спокойна нощ!