Количеството любители, програмиращи за микроконтролери е огромно, както е и огромен броя на тези, които се занимават с Ардуино. Атмега-та си е пак микроконтролер. А распберито е нещо съвсем различно, то си е компютър с периферия, до която е осигурен достъп чрез операционната система на ниско ниво.
Не мисля, че малко хора в БГ се занимават с микроконтролери, напротив, хич не са малко. Да твърдиш че са екзотика за инженери и проектанти е нелепо - разъкай из интернет малко преди да пишеш такива неща. Ще останеш учуден колко много хора се занимават, много повече от всички останали. Но се изисква малко усилие - да седнеш, да прочетеш, да понаучиш, да понапоиш някоя платка. А не да идеш, да си купиш нещо готово, да го забодеш на USB-то и да му кажеш с компютъра да мига, използвайки готова библиотека. Защо не си напишеш сам кода за USB връзката? Защо не седнеш да прочетеш и да вденеш как работи това чудо и не го подкараш сам? Защото е трудно и изисква време, старание и много опити. Но резултатът е истинско разбиране и знание, което ще ти остане и ще ти служи цял живот.
Аз мога да използвам термини в представянето, но това не е самоцелно или случайно. Няма проблем да преведа на БГ думите, но е много по-добре от самото начало да бъдат чувани, както ще бъдат използвани после и намирани в документациите на чиповете - на английски. По-нататък при разглеждането на подробностите ще се върна към всеки един от тях и ще го обясня подробно, с примери и нагледно.
Причината "Робко" да остане неупотребен от потребителя е тотален мързел и нищо друго. Консуматорската настройка изисква готови продукти, които да се ползват, а не да седнеш и да се потрудиш, да разбереш нещата истински и да дадеш нещо от себе си за крайния резултат. Микроконтролерите не са продукти, те са инструменти. За да се ползват трябва да се научиш как, да разбереш хардуера, а не да се криеш зад библиотеките и готовите интерфейсни портове. Това прави всеки програмиращ за PC - управлява готов хардуер с код.
Причината да не пиша за Ардуино, е че ползвам PIC процесори, не обичам Атмел. А за распбери-то има предостатъчно написано. Не се кефя на неща, на които може да върви Windows Portable, не са ми интересни. Не мога да вникна в това как работят, не мога да ги ремонтирам, не мога да ги достигна на ниско ниво. Това са компютри, а не микрокомпютри. Не смятам, че те научават любителите на електроника на нещо друго, освен да програмират и не смятам че са полезни за начинаещия. Пътят към компютрите минава през микроконтролерите. Пряк път към разбирането няма.
А и честно да ти кажа не ми е много приятно това, което си написал. Звучи ми така - "не ме кефи това, което си направил, нито как си го направил, нито темата. никой не му дреме за това, което си направил. има по-добри теми, що не пробваш с тях?" Не мисля, че отношението ти е коректно и възпитано, при все че накрая искаш от мен да седна и да се потрудя в посока, която ще ти е интересна лично на теб. Надали бих направил това.