От руските шасита RemR ролките стават, но дупката за оста им е по-малка в следствие на което трябва разширяване на бормашина със статив. Аз пробвах разширяване с ръчна бормашина но стана ужасно криво и я хвърлих. Иначе стават.
Относно това което си писал за RIAA този грамофон ако е с оригиналната си доза би следвало да е керамична и се съмнявам все още да е изправна. Магнитна доза ли сте му монтирали или си е пиезо пак? Ако е пиезо, то стандартен предусилвател ще стане но с уговорки, най-добре специален за тази цел, препоръчвам тази схема, добра е за целта:
Ако все пак ще правите стандартен RIAA предусилвател за магнитна доза то включването на пиезокерамичната доза към него може да стане като последната бъде натоварена със съпротивление от 3 до 5к. Така освен че намалява изходното й ниво и става горе-долу като това на магнитните дози, накланя и АЧХ в областта на ниските честоти, което прави адекватно използването на стандартна RIAA корекция. Пробвал съм го, става. Ето материал по въпроса:
Ето и идея за още един RIAA транзисторен предусилвател:
Мисля че усилването му е малко мъничко за съвременните стандарти 0.7 волта изходен сигнал, май е по-скоро достатъчно за 100mV изходен сигнал но не пречи след него още едно усилвателно стъпало.
Следващия ми въпрос е защо правите предусилвател, грамофона няма ли си вграден, поне моя Хармония си има вграден усилвател на мощност.
И на последно масто: Ако наистина грамофона е с керамична доза, изобщо няма смисъл да се гъбаркате с лампи. Просто не си заслужава занимавката.