| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Мелодия 2  (Прочетена 1553 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 72
  • Населено място: София
Мелодия 2
« -: 20 Ноември, 2015, 16:38:08 »
         Здравейте съфорумци !

Попадна ми една "Мелодия" 2, доста запазена и реших да сложа конвертор. Вързах го експериментално отзад на антената, захраних го от една батерия 9V. Заработи, но забелязах, че не хваща всички станции от 96 MHz нагоре а някак ги прескача.
     На високо съм, имам външни антени, а нещо не се получава. Та въпросът ми е: Има ли някаква особеност, която не отчитам за конкретният приемник?
     Извинявам се, за пространното обяснение :) Ще бъда благодарен за всякакви съвети.

Активен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Re: Мелодия 2
« Отговор #1 -: 20 Ноември, 2015, 17:49:25 »
Има,диапазона на Мелодията е по тесен от "новия"FM диапазон 88-108 мхц.При мелодията е 65.8-73.0 MHz,почти двойно по малък.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1950
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #2 -: 20 Ноември, 2015, 18:04:59 »
Досега не сме открили начин да покрием целия диапазон. Избери си част от него и ще ти помогнем по нататък.
Щом си с хубава антена е възможно и приемане в желания диапазон и без приставка.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #3 -: 20 Ноември, 2015, 19:11:45 »
С приставка е в пъти по-добре защото тя освен това служи и като УВЧ. Така че нека си стои с приставката, пък лесно ще я пренастрои да покрива диапазона който той иска. Целия обхват както вече са ти обяснили няма как да стане. Със сложна преработка на УКВ тунера теоретично е възможно, но на практика такава преработка е почти толкова сложна колкото конструирането на нов УКВ тунер. Гледам на места присаждат пренастроен тунер от Селена, май това е по-добрия вариант.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #4 -: 21 Ноември, 2015, 04:03:18 »
        На листовката, с която получих конвертора пише, че покрива диапазона от 96 до 106 Мгх. Няма проблем да си остане така, устройва ме, но това, че прескача станциите ме озадачава.
         Днес ще правя опити с различните антени, пък да видим. Ще докладвам :-)

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 21 Ноември, 2015, 09:03:11 »
Не разбирам какво значи "прескача" може ли да обясниш.
Възможно радиото да било пренастроено и да приемаш по огледална честота.
Пробвал ли си без приставката дали хваща нещо.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 21 Ноември, 2015, 10:02:09 »
Да, уточни какво имаш предвид под прескача. Може би приемаш част от станциите по огледална честота, другите през приставката, знам ли? Може и друг проблем да има.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #7 -: 22 Ноември, 2015, 07:05:45 »
      Да, без приставката хваща някои станции, да кажем 2-3

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #8 -: 22 Ноември, 2015, 07:12:31 »
Разгледах по-подробно, по укв блока няма следи от намеса.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 22 Ноември, 2015, 09:16:12 »
Пренастройка се състои в завъртане на двата тримеркондензатора и може да не личи. Аз досега съм имал 3  такива случая.
Тук Може да видиш редана радиостанциите в София, ко не хващаш в този ред( не от начало до край ) значи приемаш по огледална четота. Т.Е. тези които хращаш без приставка ги хващаш и с приставка.
Дано си ме разбрал.
Съветвам те, ако хваща любимото ти радио да не го бараш повече.

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #10 -: 22 Ноември, 2015, 09:51:15 »
      Там, където не разбирам не пипам :) В момента монтирам твърдо приставката и ще пусна радиото да видя какво ще стане.
 После ми остава малко работа....да сменя конеца, задскалната хартия и ще наснимам потенциометъра. Надявам се, да ми подскажете как да го оправя, но въпреки всичко ще търся нов или по-здрав :)

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 22 Ноември, 2015, 11:09:47 »
   Оказа се, че приставката работи в диапазон от 92 до 102 МГх. Хваща няколко станции със различно качество и сила. В общи линии не съм очарован :(

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 22 Ноември, 2015, 11:48:42 »
Значи най-вероятно или не я свързваш правилно, или по-вероятно е пипано по УКВ тунера и/или МЧУ. Ето чуй при мен в София как приема с приставката:

Неактивен Здравко

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #13 -: 22 Ноември, 2015, 14:47:20 »
      Много добре работи "Акордът". Свързал съм приставката според приложената схема, но съм далеч от твоите резултати. Е, ще дерзая още пък ще видим.... :)

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #14 -: 22 Ноември, 2015, 20:44:50 »
разклати хубаво ECC85  в цокъла (лампата на УКВ тунера). Често от окислен цокъл прави подобни неща (понижена чувствителност, изместени честоти и т.н.). Също така виж захранващото напрежение на приставката колко волта е, добре ли си го филтрирал?
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |