| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радио Маратон от тавана  (Прочетена 12238 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Re: Радио Маратон от тавана
« Отговор #15 -: 05 Декември, 2015, 11:21:04 »
Иване,много хора тук могат само да си мечтаят за твоята работилница :good:

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #16 -: 05 Декември, 2015, 20:09:16 »
Работя по шасито. Тези кондензатори май не са оригинални?
40666-0
40668-1

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #17 -: 07 Декември, 2015, 08:17:29 »
Гледам, гледам схемата, ама къде е детектора не схващам?
Може ли да ме насочите към нещо за четене за този тип приемници, линейни ли ултралинейни ли?

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
  • Населено място: София
« Отговор #18 -: 07 Декември, 2015, 19:58:36 »
Приемникът е линеен регенеративен - с положителна обратна връзка, която се настройва с променливия кондензатор в анодната верига на AF7. В антенния контур има два режекторни филтъра, които се настройват да потискат близки мощни предаватели, с цел да не пречат на приемането на слаби предаватели. Има превключвател на дълбочината на връзката с антената, за избиране на оптимално приемане. Детектирането става в лампата AF7, тя вероятно работи в нелинейна част от характеристиката си.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 07 Декември, 2015, 21:12:21 »
Ей това се казва изчерпателен отговор :hi:

Цитат
с положителна обратна връзка, която се настройва с променливия кондензатор в анодната верига на AF7
От тук ли се усилва?

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
« Отговор #20 -: 07 Декември, 2015, 21:59:40 »
Положителната обратна връзка силно влияе на силата на приемане, но не е много удобно точно с нея да става регулирането на силата на звука. Още повече, че има и предвиден грамофонен вход, който не се влияе от нея. От друга страна, наистина на схемата няма предвиден регулатор на силата. Може би силата на звука не е била кой знае колко голяма, и хората са го слушали така - колкото може - толкова. Все пак това не е било някакво претенциозно радио.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #21 -: 07 Декември, 2015, 22:38:01 »
 :hi:

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 19 Декември, 2015, 08:36:52 »
Шасито е сглобено.
Има много брум, електролитите са нови. Съмнявам се, че или има грешка в схемата, или нещо с начало-край на отоплителните намотки. Но при този отворен вход може и да си е така.
Естествено почти нищо не хваща, една станция в обхвата 18-50 и една в обхвата 200-600, в обхвата 800-2000 тишина.Предполагам , че обхватите са в метри.
Станциите ги хващам при почти отворен въздушен. Въздушния няма късо.
Не ми е много ясно как действат органите за настройка отпред и от зад.
Прикачвам и схема с корекции, спрямо оригиналния монтаж.
Моля за насоки и литература.
41346-0
41338-1
41340-2
41342-3
41344-4

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
« Отговор #23 -: 19 Декември, 2015, 22:17:27 »
 Здравей Какъв е говорителя на това радио .Динамичен ли. Според мен поне първия електролитен кондензатор трябва да е свързан със средния извод на анодната имам предвид минуса му . Ами регулаторите са 2 променливия за станциите и обратната връзка. Виж колко вата е трансформатора. По това съди за мощноста на радиото .Освен това не виждам катоден блок. Тури му един към1мф. Това е приемник с пряко усилване. Не може според мен да очакваш нещо много от него.Ако му сложиш още една лампа предусилвател ще е по мощен.Да ти се похваля Моята кутия е вече готова Дори и монтирах преди малко черната гарнитура и говорителя.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #24 -: 19 Декември, 2015, 23:11:26 »
Това е регенератор с НЧУ. Ако всичко му е наред би трябвало да лови много свят на всичките вълни, особенно на КВ. Нещо не е наред.
Контролите са ти две - настройка и регенерация. Но гледам, че имаш 4 оси общо, нещо ми се губи. Долу дясно обхватен, долу ляво обратна връзка / регенерация, горе ляво май настройка, а горе дясно какво е?
Никога ли не си си играл с регенеративен приемник?
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #25 -: 19 Декември, 2015, 23:50:46 »
По отношение на брума,в схемата има една особенност "endbrumer" При теб не е жичен резистор в отоплението,направен е в захранващата част,в анодната верига.Работи по следния начин,върху анодния дросел има навита бобина която е свързана последователно на вторичната намотка на изходния трансформатор и високоговорителя.Пулсацийте върху дросела се индуцират и ако са в противофаза с брума от изходния се самоунищожават,ако са във фаза стават двойно по големи.Опитай като размениш краищата на бобината за връзка върху дросела.Освен това е добре да сложиш паралелно на резистора означен като 156 в захранването някакъв електролитен кондензатор 20-100 мкф поне 16 волта с плюса към корпус.
За настройката на ренеративен приемник,нещата не са точно така както при обикновен суперхетеродинен приемник,трябва първо да почувстваш точно къде е точката на регенерация на аудионната част.Лампата AF7,точката където е най чувствителен приемника на амплитудна модулация е точно преди мястото където аудионната лампа започва да генерира,степента на обратна връзка когато въртиш променливия кондензатор свързан към анода на AF7.освен това чувствителността и селективността приемника силно зависи от връзката с антената това е превключватела свързан към кръговата бобина.Когато се опитваш да приемеш някаква станция първо настрой аудиона малко преди регенерацията и постави връзката с антената някъде по средата.Слабата връзка с антената ако антената е дълга дава голяма селективност и слабо влияе на регенерацията.Силните станций я сриват.За това радио ти трябва задължително добра външна антена,поне 10-15 метра.Иначе не става.Ще му свикнеш ако имаш мерак.Регенеративния приемник е много приятен и работи много чисто за разлика от суперхетеродина.Аз имам аудион подобен на твоя,чувствителността на къси вълни е 3-5 мкв.Това не всеки приемик първи и втори клас го може :) иска обаче сръчност и навици :) Пробвай и пиши какво става.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #26 -: 19 Декември, 2015, 23:53:42 »
Много добре си го реставрирал шасито, радва окото  :)

Точно са си врътките:

1- кондензатор/честота на входен кръг
2 - кондензатор/честота на регенератора
3 - превключвател обхвати
4 - превключвател кондензатори за връзка с входния кръг (този с полукръг на схемата)

Щом има хващане на някаква станция, макар и слаба значи НЧУ часта работи, както и до някъде регенератора. Според мен ключа е заровен някъде около големия ключ, този с пластините за обхватите. Много внимателно прегледай да нямаш грешка/сравнявай със схемата/ и измери дали няма окислен контакт. Колегата по-горе е прав, на къси вълни вечер радиото трябва да пощурее от станции. Регенраторите са чувствителни, друг е въпроса че с две лампи няма как да има достатъчно усилване.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
« Отговор #27 -: 20 Декември, 2015, 12:58:59 »
  Досещах се че това необичайно свързване на говоритела с дросела е за тази цел . Но тук е мястото да подчертая че няма нищо вечно .Според мен достатъчна е една навивка в този дросел да даде накъсо и става  затихване на звука и брумове. На тези неща трябва да се обръща особено внимание . Надали античния вид ще се развали ака дросела се пренавие наново. Преди малко мерих на едно радио резисторите на ЕМ11 ами то единия от 1мом станал 2мом а друтия от 2 станал 4,7мом и без това от тоя индикатор не очаквам да работи сега го включвам за първи път. Но пък с тези резистори по анодите едва ли ще го бъде. Това радио ми навявя спомени от миналото .Бях си направил радио батериино с лампа 1F33 точно линейка с кондензатор с твърд диелектрик .Анодното го правих от елементчета на три волтовите батерии 3R10 за разлика от днес тогава Никопол ти бълваше в неограничено количество. И така с 24в анодно и 1,5 отопление това беше първото ми мобилно радио .Наистина хващаше превъзходно дори с малка антена на двора. Тук имам една книга Практическо ръководство по радиотехника  подарък от баща ми лично ми я купи .Там този тип радиоапарати са описани доста добре. Мисля че Антон Оруш я има качена в неговия форум.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 20 Декември, 2015, 13:19:02 »
Привет pana,така се случи че по различно време при мен са попадали различни версий на Deutscher Kleinempfänger DKE 38 и Volksempfänger  VE301.Всички са работили без грешка след ремонт.Това е наистина радио което силно може да изненада с качеството си,но иска определена сръчност :) Има много голям фен клуб на ретрорегенеративните приемници.В Краснодарския сайт има специална тема "Ретро-радио - регенеративный на лампах" Който знае руски и му е интересно има да чете повече от 1000 страници по темата :) За батерийните приемници лидера е пак немско радио Tornister-Empfänger b ("Berta") Torn. E.b..  :) имах два такива и силно съжалявам че ги подарих преди време.Бях пуснал една такава тема за аудионни и регенеративни приемници.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #29 -: 20 Декември, 2015, 15:47:39 »
Цитат
Никога ли не си си играл с регенеративен приемник?
Не никога, това ми е първия.
Цитат
Според мен поне първия електролитен кондензатор трябва да е свързан със средния извод на анодната имам предвид минуса му
Свързах първия електролит към средния извод на анодното и брума почти изчезна.
Цитат
не виждам катоден блок. Тури му един към1мф. Това е приемник с пряко усилване. Не може според мен да очакваш нещо много от него.
Мисля че няма нужда, и без кондензатор вика много.

Оказа се единия край на  анодния променлив кондензатор не е изоран от маса, вероятно не е оригинален. Изолирах го
Сега има шум, които се променя при настртройка.
Отзад има една кутийка с два променливи кондензатора и няколко намотки, които се явяват антенен вход. Те за какво са?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |