| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Качеството при соца  (Прочетена 2070 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Качеството при соца
« -: 13 Ноември, 2015, 20:16:01 »
Здравейте, днес като разглеждах остатъците от разни апарати, се натъкнах на 2 капака от един и същи модел, но с различен качествен щемпъл. Вижда се държавния знак за качество по средата на капаците. Това означава че един и същи модел се е правил веднъж като първокачествен и веднъж като второ качество!!! :D :D :D
Много ми е интересно как е ставало това и дали цената е била друга?

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
Re: Качеството при соца
« Отговор #1 -: 13 Ноември, 2015, 20:48:04 »
Зависи как са ги окачествявали. В окачествяването освен това има и известен обективен фактор - контрольорът по качество е човек. Освен това зависи дали е дал някакъв дефект при сглобяването и настройката в завода, елементната база, схемни решения. За това на всяка една схема и инструкция от оновва време пише: "Заводът производител си запазва правото да променя схемата с оглед подобряване на качеството" или нещо подобно. Пък може и да са объркали. Мое мнение.  :)

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
« Отговор #2 -: 13 Ноември, 2015, 22:11:16 »
Качеството при соца беше много разтегливо понятие,особено ако има щурмовшина и край на тримесечие.Някъде около 1981-1982,не си спомням точно имаше цяла партида от тия Акорд 104 когато заради изпълнение на плана бяха свалили голяма част от администрацията в цеха.Като резултат няколко партиди от това радио заминаха без монтирани грамофоми :D после ги издирваха и техниците от сервизите им монтираха шаситата на място.Поради това много "високо" качество радиотелевизионния техник беше много уважавана личност.Особено в малките градове.Слаби токове-силни пари........имаше такъв лаф :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 13 Ноември, 2015, 23:06:43 »
Сега отиват май нещата в посоката която не е редно, тия теми се дъвчат периодически тук и винаги свършват гуша за гуша. Сега техниката която се внася в България също дефектира изключително често (мога да го кажа от скромния си личен опит при закупуването). Разликата с онова време е че тогава се е ремонтирала бързо и лесно, а сега просто в сервиза ми дават бележка да ида в магазина за да ми дадат нов екземпляр.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 13 Ноември, 2015, 23:29:52 »
Факти,Ориго факти.Ти тогава не си бил роден още.Аз бях още млад,но ги помня тия години.По старите помнят.......както казваше Тодор Колев :) Радиотехника и телефонния техник бяха уважавани личности..........Питай Pana или Bengata за тия години.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #5 -: 14 Ноември, 2015, 08:29:41 »
Като ученик бях на стаж в сервиза в Провадия. Обадиха се че получили нови телевизори в магазина и единият от техниците ме хвана да ходим да ги пускаме на рафтовете. Един тръгне, вторият-не. Вадим капака- ако е бушон, сменя се, ако не е- в колата за по-късно. Отварям аз капака на един "втори" телевизор- не помня какъв беше, но тогава всичко беше лампово- и отвътре изпадна една бележка с текст "Колега, да не се чудиш много, виж смени еди какво си".  Колегиалност висша класа! Какво да говорим повече!
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #6 -: 14 Ноември, 2015, 08:32:53 »
Даа, наистина е имало колегиалност. А тези цифри "1" и "2" на капака, наистина ли са означавали качество!!! Ако е така, би трябвало е да има и разлика в цените на един и същ апарат  :morning1: .

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #7 -: 14 Ноември, 2015, 09:11:54 »
Даа, наистина е имало колегиалност. А тези цифри "1" и "2" на капака, наистина ли са означавали качество!!! Ако е така, би трябвало е да има и разлика в цените на един и същ апарат  :morning1: .
Това имах предвид и аз. Не исках да спорим за качеството на нашата техника, макар че и  аз съм работил по това време и познавам държавната приемка. На снимките се вижда че един и същи модел се произвеждал "по дефолт" с различно качество??? Кое го е налагало? Може би е имало някаква годишна (периодична) атестация.
Между другото освен 1 и 2 имаше и буква К, което беше на световно ниво!!!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #8 -: 14 Ноември, 2015, 11:56:05 »
Асен вече каза, едно време имаше петилетки и беше модерно да се преизпълняват в чест на някой пленум на партията. Както и да се преизпълнява плана в чест на някой другар, гост и т.н. Именно заради това и качеството и надзора когато трябваше ударно да се произведе нещо се променяха. Така пред партията и другаря Т**** Ж***** беше преизпълнено и ние със всяка нова стока моряхме загниващия капитализъм. Знам, че сега ви изглежда смешно. Но тогава хич не беше весело за нашите родители. Но като цяло, за качеството тогава макар и с проблеми и сега и дума не може да става. Сегашната техника на дали би оцеляла толкова и да се колекционира някой ден. Тя пласмасата няма да издържи толкова и се начупва.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 14 Ноември, 2015, 12:47:42 »
Грешка ще е да се политизира темата!Не е това целта ми.
Става дума за нещо друго,качеството на услугите и самият статут на радиотелевизионния техник преди 30-40 години.
Драго добре спомена сервиза в Провадия,по една случайност и аз съм чиракувал там преди малко повече от 35 години.Техниците бяха на почит.Петьо Габровски беше шеф там по онова време и магазина на бай Пеньо го помня.Тия хора отдавна ги няма.Сигурно помниш Вълкан и какво реноме имаше като техник.Това бяха техници от наистина старата генерация,знаещи и можещи.Сега е лесно клиента преценява струва ли си ремонта и ако ги няма по магазина си поръчваш чарковете в интернет :) Тогава частите бяха проблем,ремонтите бяха скъпи и често проблемни заради дефицитни детайли.Качеството на детайлите често не беше на ниво.Телевизорите предимно бяха лампови.

Неактивен RETROTRONICS.info

• Квантов електрон
  • Публикации: 335
  • Населено място: София
« Отговор #10 -: 16 Ноември, 2015, 09:32:52 »
Не само знака за качество е различен, но и БДС (1510-68 и 1510-76). Така че няма нищо странно.
Вероятно средата на 70-те са направили някоя "рационализация" за да вземат премии и са минали от второ на първо качество ;)

И днес дъната и всичко останало в компютрите си имат ревизии, като проблемите понякога си остават докрая  :master2:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |