| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Стерео усилвател се чува слабо  (Прочетена 6205 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петър Драганов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Стерео усилвател се чува слабо
« -: 02 Ноември, 2015, 16:13:35 »
Здравейте. Попадна ми един очукан Кенуд вътре изключително мръсен, предполагам и дъжд го е валял. Както и да е, усилвателят работи, включва се и свири, но изключително слабо, дори усилен докрай.
Разглобих го целия, без изключение, започнах да го чистя, с контактен спрей конекторите на превключвателите пръсках, с четка за зъби ги търках, отварях ги, смазвах ги, студени спойки липсват, сменях кабели, пробвах на два чисфта колони, пробвах с gsm и Блу-рей плеар, резултатът е слаба музика. Потенциометъра усилва и намаля, всички корекции също са налични. Опитах и на всички входове. Някаква насока да опитам нещо друго?
Сервизно ръководство:  http://dox.bg/files/dw?a=183924ef19
JVC AX-1100 I love u

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #1 -: 02 Ноември, 2015, 17:24:27 »
Така на изуст няма много шанс да ти кажем кое е проблема точно. И двата канала едновременно еднакво слабо ли свирят? Вариантите са: 1.Неконтактуваш превключвател по пътя на сигнала (такива има в изобилие и почистването не е гаранция), все пак е малко вероатно проблема да е еднакъв в двата канала. 2.Прехвърлящ електролитен кондензатор с утечка изкарващ от режим входа на някое стъпало насищайки транзистора и стъпалото от усилвател се превръща в затихвател (също почти отпада щом е едновременно в двата канала (освен ако тук предположим дефектна серия електролити)). 3. Щом казваш че е валян от дъжд, дали не е включван от някого докато е мокър, което да е довело до повреда в някой елемент/ИС или корозия на писти, спойки или късо по сигналния път между пинове или под интегрални схеми от пренос на материал по електрохимичен път? 4.Да има дефектирал елемент в захранването (започни с измерване на всички захранващи напрежения) и постояннотоковия режим на цялото крайно стъпало. 5. Гледам има защита за ОТ с релета, виж дали включват и дали контактуват добре тия релета. 6.Да се губи захранващото напрежение към някоя интегрална схема която предусилва сигнала и за двата канала (това е най-логичната версия засега защото включва варианта и двата канала да не работят). 7. Да е изгоряла някоя интегрална схема по пътя на сигнала. Всичко това може да е свързано и с пукнати писти някъде.
Съвета ми е да премериш първо всички захранващи напрежения по схемата, после постояннотоковия режим на крайното стъпало, после да започнеш от зад напред да подаваш сигнал от сигналгенератор и да видиш къде се очаква да има усилване а то има обратното - затихване. Пробва ли да подадеш сигнал на грамофонния вход да видиш дали и от там е слаб сигнала?
И относно теб: при положение че пишеш в тоя форум и получаваш съвети за ремонта на апаратура (от което твърде вероятно да правиш и пари) не е ли добре да си беше измислил поне някакъв никнейм, ами си сложил това фревфяв което освен ако си няма някакво значение за теб изглежда като произволна последователност от клавиши която си натиснал по време на регистрацията. Ако наистина е произволна последователност от клавиши поне на мен това ми изглежда неуважително към членовете от форума с които си контактуваш и от които искаш съвети, един вид абе мен тука ме мързи да си направя свесна регистрация, ама вие ми давайте съвети...
Извинявам се ако това безсмислено за нас буквено съчетание не е набрано така ами си значи нещо за теб, тогава ок.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Петър Драганов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #2 -: 02 Ноември, 2015, 17:47:29 »
Наистина е произволна регистрацията, даже пишеше, че съм от Ямбол, добре че един от потребителите ми каза да коригирам, иначе и до сега щях да съм си от Ямбол. Възможно ли е корекция на никнейма сега? По време на регистацията имаше някакви проблеми си спомням, не приемаше някакви символи. Аз даже не очаквах да приеме на бг клавиши регистация. Профила мисля си го правих, като беше едни други сандъци, а след няколко дена май стана други сандъци, нямам спомен. Ако трябва ще направя нов, тоя ще го анулирам.
Относно правенето на пари, всичко трупам вкъщи, като склад е просто, а и не мисля, че има човек, който ще го купи тъй като то първо няма вид, второ няма врътки, огънато и т.н. Относно другата ми техника всичко е повече от хоби. Даже можете да видите и 2-3 обяви какви са нещата които продавам без капаци и прочее, камо ли да търся някаква печалба, но това е друга тема. Ако смятате че правя наистина пари, моля да не ми помагате, като ми давате помощ. Благодаря.

Ще опитам нещата, които си ми предложил мерси
JVC AX-1100 I love u

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #3 -: 02 Ноември, 2015, 18:38:35 »
Модераторите могат да ти сменят никнейма на такъв какъвто искаш ако ги помолиш, и мисля че няма да е лошо да го направиш.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #4 -: 02 Ноември, 2015, 19:35:41 »
Пусни няколко снимки. Някой колеги, сред които и аз харесваме външиня вид на  старата  техника и ни е интересно да я видим .

Хубаво е да пуснеш и снимки на цялата си колекция от стари уреди, има раздел, колекции по типове техника във форума , където плакнеме очи.  :D

Това е модулен амп. Тестваш отделните модули. Имаш и схема, какво повече?

Ето това :

- Мериш захранване:
Напрежение и Ток на отделните линии , сравняваш по данни от схемата. Ако има големи разлики, значи има проблем.

-Мериш отделни модули :
 пускаш синусоидален сигнал от компа на входовете на  ампа,
http://www.mediacollege.com/audio/tone/files/1kHz_44100Hz_16bit_05sec.wav

Следиш изходите  за форма на сигнала и  размах с осцилоскоп или със звуковата карта на компа през line in конектора- в тоя случай предварително на мултимер следиш за напрежение да не я изпържиш и през кондензаторче със софтуерен осцилоскоп - има безплатни и таква тема има пусната във форума.

Така си проверяваш   модула инпут и модула оутпут.

Крайно стъпало се мери както ти е обяснил Ориго. Ако исакш само него да проверяваш,  през кондензаторче- ново, му подаваш директно на входа на крайното сигнал от компа и следиш изхода.

Какъв ти е бюджета за тоя ремонт?  каква ти е идеята за ампа като цяло?

Схемата е проста транзисторна , възстановяването е винаги възможно. Ламрините се изправят и боядисват, Врътки се продават ще ти дам линкове  има и оригинални.

Ако си решил пълна реставрация- ПО списъка с електролити от  сервизното си правиш една поръчка в комет и това ти е 1 вата стъпка. 

2 рата стъпка
После Мериш всички трансзистори и интеграли в крайно стъпало и преампове, абе навсякъде където има проблеми  и си поръчваш прецаканите или техни аналози.

Задълже мериш релета , потенциометри и тн.


Относно настоящето състояние, ако бях Нострадамус бих ти казал издъхнали електролити, клякащо захранване,поради същата причина , мръсни контакти на релетата , скапани потенциометри.


Относно регистрацията , пиши ми на ЛС за Потребителското име какво да е , ще видя дали може да се смени.

Едит: Оправих ти името, ОК си сега.
« Последна редакция: 02 Ноември, 2015, 20:15:17 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #5 -: 02 Ноември, 2015, 20:16:50 »
Пусни снимки на предния панел да го видим колко е зле и съответно, ако мога да ти препоръчам какво е възможно да му направиш за освежаване.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #6 -: 02 Ноември, 2015, 20:33:57 »
Само с едно не съм напълно съгласен - автоматичната и цялостна смяна на всички електролити. В стойностната японска техника от 80-те и началото на 90-те са влагани изключително качествени електролитни кондензатори. Препоръчвам да си направиш едно просто уредче - измерител за вътрешно съпротивление на електролитни кондензатори:
http://www.kn34pc.com/construct/lz2wsg_esr_tester.html
Това нещо ги мери директно както са на платката, и ти дава точна представа дали са тръгнали да съхнат или са в добро здраве. Та в случай че с тоя уред констатираш предимно кондензатори със завишено вътрешно съпротивление за съответния капацитет и напрежение, тогава може да се вземе решение за цялостна подмяна. В противен случай рискуваш да сложиш кондензатори които към датата им на поставяне не са по-добре по параметри от 30 годишните които сваляш отвътре. Скоро ремонтирах касетен дек Сони, всичките му кондензатори са Panasonic и ELNA и не са мръднали на йота от параметрите си, защо да ги сменям? Освен това ако не става въпрос просто за ремонт на безнадежден уред (както е май в случая) а ако ремонтираш качествен уред в добро състояние аз личн не бих набучил вътре Fujicon-и поръчвам от Фарнел Panasonic FR или нещо подобно и така, да се запази доброто качество на уреда. Това което препоръчвам обаче е всички електролити със стойност под 2.2микро включително да замениш с неполярни WIMA обикновено правя тази работа и резултатите са отлични. Само от икономия в заводите слагат електролити със стойности под тази, като последните изцепки в един дек Айва които видях ме шокираха, електролити 0.47, 0.33 и 0.1микро!!!! Направо не знаех че се произвеждат електролитни кондензатори с такъв капацитет, веднага ги сменям защото и без това параметрите на електролитите с ниски стойности са лоши.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Петър Драганов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #7 -: 02 Ноември, 2015, 22:39:15 »
Благодаря за промяната. Уред за кондери отдавна искам но са скъпи, но ще купя.
Предния панел е на ръждясали петна. Горния капак е тотално сгънат даже не може да се пъхне в панела:/ Врътки липсват, гледах в Елимекс но ги има в немски каталог, но не всички. Като цяло ще стане поредната скрап, но ще я направя поне да работи, поне всичко е оригинално вътре.
На снимката мислите ли че малкия кондер е издъхнал отгоре или греша. Утре ще измеря всичко и клип ще кача. Къде да кача снимки на всичко което имам.
« Последна редакция: 02 Ноември, 2015, 22:46:23 от Петър Драганов »
JVC AX-1100 I love u

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #8 -: 02 Ноември, 2015, 22:45:25 »
Тази платка е за миене със технически спирт в обилни количества, четка и подсушаване със сешоар. Като и опадат налепите ще свирне, ако всички чаркове са в норма.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен Петър Драганов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #9 -: 02 Ноември, 2015, 22:52:04 »
Явно нищо не съм направил, днес с контактен спрей и четка търках, но безпорно си остана ужасно много мизерия. Можете ли да дадете линк или снимка какъв точно да е спиртът, който да купя.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #10 -: 02 Ноември, 2015, 23:08:17 »
Контактният спрей е бил грешка... в съставът му влизат много вещества, които остават след това, повечето мазни. Спирт, етилов, 90 и нещо процента, стандартен, нищо особенно. Вземете си 2 литра и смело, само около трансформатора леко да не изгълта и да попие, че ще съхне много време.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен Петър Драганов

  • Квантов електрон
  • ***
  • Публикации: 439
  • Населено място: Добрич
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #11 -: 02 Ноември, 2015, 23:20:31 »
Мерси, утре ще купя и ще опитам, ще подменя и двата кондензатора /с106/107/. Наистина цялата платка мазна сега, неприятно.
JVC AX-1100 I love u

Неактивен ahedproductions

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
    • Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #12 -: 02 Ноември, 2015, 23:26:04 »
 :drinks: Успех!
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"
www.aetherlab.org

Неактивен origo

  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #13 -: 02 Ноември, 2015, 23:29:45 »
Този кондензатор според мен не е за смяна, изцапан е с нещо външно! Но може да го смениш ако те съмнява. Уред за кондензатори никога не съм казвал да купуваш, дадох ти линк към проста схема за любителска ИЗРАБОТКА, погледна ли линка който съм ти дал, и вникна ли в същността на нещата? Трябва ти уред за измерване на вътрешно съпротивление на кондензатори и то с високочестотно напрежение с малка амплитуда, така че да може да си мериш кондензаторите докато са запоени на платката. Именно на тези изисквания отговаря схемата от линка който ти дадох.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

  • баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • *****
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Стерео усилвател се чува слабо
« Отговор #14 -: 02 Ноември, 2015, 23:53:50 »
кондера от снимкат е само мръсен.  Отогре се гледат за подуване а отдолу -дали не са протекли- получав асе кръгла засъхнала локвичка от гняс. около кондера коа протече. Някои обаче изсъхват-и не може да се познае по нищо.

Е ти готов уред за мерене на ESR и Капцитет на кондери:
http://olx.bg/ad/universalni-testeri-na-elementi-r-l-c-esr-tranzistori-diodi-tiris-ID4YX72.html

Предполагам, че ще трабва да ги вадиш, за да ги мериш, ама бих пробвал и с щекери директно на платката, току виж минал номера при повечето.

СНимки на колекцията от техника може да качиш тука:

http://www.sandacite.com/forum/index.php?board=12.0

Относно миенето, аз позлвам Меглио, продава се в магазините за перилни препарати и в супермаркетите. После с Вода...

Ест всички елктролитни кондери трябва да са разредени НАПЪЛНО- особенно големите, уреда да не е включван в тока итн мерки за безопастност за да не му таковаш таковата на ампа напълно. Абе в общи линии се разглобява всичко вадят се всчики платки. Ползваш мошни резистори с ниско съпротивление да разредиш конеднзаторите. После цели амп отива в банята-  всико обилно с меглио се пръска и кутияи платки  панели, всико извадено и разглобено, мног е важно всички конектори да са разкачени, щото меглиото мие мног добре патина от конекторите. РАзглобяване на Релета- махат им се капачките... Само трансформатора не се мие. Та след като  всичко е напруъскано обилно с мегли осе чак 10 минути да разложи и после в легенс вода и пластмасова четка с меки косли и се сваля всичко до бялък. После сушиш няколк оден оставяш да се изцежда и духаш със сешоар под чипове и кондери- вече не сме лято  да става лесно.

Ако ме мързи да разглобявами, за да мия е тоя спрей се изпарява на 100% без остстъци- само спиртове е- обливам с него смело итъркам с памук да обера боклука:
Има го по железариите и Практитер

Капака на кутия се изправя с чук и твърда  подложка- мног внимателно или с огъване на ръка където е възможно, какви криви капаци съм изправял, ама имам и бекграунд в тенекиджийството и знам какво правя , за да не стане по-лошо.  После се шкури и боядисва .

Относно  предния панел- добре си е. Врътките - има всякакви  черни по магазините, ходи и си харесай според размера и захвата.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |