Луничките са халогенки и не са вредни за зрението стига да имат обикновено стъкло пред крушката. И аз ще посъветвам рицаря да разкара енергоспестяващата крушка и да си сложи една обикновена, както са казали колегите преди мен обикновените светят много по-добре. Енергоспестяващите освен че замърсяват радиоефира и влошават качеството на приемане на старите радиоприемници, имат и лош фактор на мощността поради несинусоидалната форма на тока която консумират от захранващата мрежа. Това води до увеличаване на загубите в електропреносната система, влошаване на хармоничния състав на мрежовото напрежение и какви ли още не гадости, които изобщо не си заслужава да търпи човек заради незначителната икономия на електроенергия. И все пак на въпроса - наистина е възможно живота на лампата да се скъси поради бавното зареждане на електролитния кондензатор през глимката, след което електрониката сработва и разрежда кондензатора и така постоянно през някакъв интервал от време. Идеята на Радко е най-добра - два резистора 47к 1ват последователно свързани във фасунгата или розетката паралелно на крушката, това ще елиминира проблемите. Резисторите е добре да са два, защото всеки резистор си има максимално напрежение, и е възможно ако е един да пробие докато свети лампата. За консумацията на електроенергия на глимката - верно рицарю че в габрово сте стиснати и режете опашките на котките, ама това вече е прекалено, дори електромера да хване глимката това са 20 стотинки на година (за 5 часа работа PC-то ти харчи колкото глимката за една година). Пък и нали знаеш икономията е майка на мизерията, човек не трябва да си разваля комфорта заради такива дреболии. При мен например около 4 - 5 лева месечно отиват само за стендбай на всички уреди които имам в къщи, ама няма да тръгна да ги изключвам я. Идеите на колегите да смениш глимката със светодиод не знам от какво са продиктувани, но светодиода консумира повече ток от глимката т.е. проблема ще се задълбочи. Идеята да се свърже светодиода през резистор направо към мрежата в случай че няма свързан антипаралелно на него друг светодиод, е МНОГО лоша. Максимално допустимото обратно напрежение на светодиодите е около 5-6 волта, когато през отрицателната полувълна на мрежовото напрежение светодиода е запушен, и му дойде цялото мрежово напрежение ще си замине яко дим, единствено е възможно да го спаси временно твърде ограничения ток през резистора - ще работи в режим на ценеров диод, ама до кога...