| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов УКВ-конвертор  (Прочетена 14493 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
Re: Лампов УКВ-конвертор
« Отговор #90 -: 24 Октомври, 2015, 19:59:22 »
Какво да кажа, пробвах с три 6Ф1П и още толкова PCF82, като на последната и пусках около 10 волта за отоплението и 200 волта за анодното. Цокъла на лампата е нов, не ми се вярва да не контактува. Гледах на осцилоскопа (С1-94), какво се случва на изхода, има някакви генерации и на двата кварца, но само КВ станции хваща. Пробвах на две Селени и на лампов "Орфей", нищо  :nea: .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #91 -: 24 Октомври, 2015, 20:34:22 »
Докато не видиш на каква честота осцилира хетеродина (и дали осцилира), не може повече нищо да се направи според мен.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #92 -: 24 Октомври, 2015, 20:48:42 »
Да, приключвам с конвертора. Може да пробвам с друг кварц  ::) , някога.

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #93 -: 24 Октомври, 2015, 21:03:51 »
Кварцоверте съм ги купувал лично аз . Единият на 25 mhz , ниския корпус е от Комет , а другия е от Елимекс магазина в Техническия . Силно се съмнявам ,че проблема е в тях . Другата седмица ще взема да повторя схемата да видя какво ще стане при мен .

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #94 -: 24 Октомври, 2015, 21:10:35 »
Знам колега, кварцовете са нови. Нещо не се получи схемата при мен, едва ли е от тях. Когато имам време, може пак се позанимавам  :drinks: .

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #95 -: 24 Октомври, 2015, 21:13:17 »
Така е при ВЧ схемите колкото по-малко елементи имат толкова по-капризни .  :drinks:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
« Отговор #96 -: 24 Октомври, 2015, 22:04:29 »
Едва ли е в кварца проблема,вероятно хетеродина не тръгва по някаква причина.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #97 -: 24 Октомври, 2015, 22:08:37 »
Ако ми остане време, ще налепя схемата ей така около един цокъл, хвърчащо. Кой-знае, може да тръгне  :unknown: !

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #98 -: 24 Октомври, 2015, 22:37:32 »
Не Валери, не хвърчящо около някой цокъл а около цокъл монтиран на медна платка която да служи и за маса. Като всичко което отива към маса трябва да е свързано между цокъла и въпросната платка максимално близо, никакви излишно дълги изводи, да тръгна ли да ти обяснявам че за 100 мегахерца проводник дълъг 2см не е никакъв проводник а си е бобина със значителна индуктивност. Ще ти драсна ако имам време един монтажен чертеж какво имам предвид. Има си подход при изпълнение на такива схеми. То не е гаранция че и тогава ще тръгне де, но все пак е редно да го направи.
P.S. сега разгледах пак снимката на монтажа, прекалено объркан и с дълги крака на елементите е за да очакваш да работи, не виждам и от къде влиза захранването и дали е блокирано както трябва с кондензатор към маса.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #99 -: 24 Октомври, 2015, 22:57:44 »
Възможно е и причината за неуспеха да е начина на монтаж. Бях сложил кондензатор на маса на захранването, но нямаше никакъв ефект.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #100 -: 25 Октомври, 2015, 13:53:00 »
Ето така си представям монтажа аз, максимално късо всичко запоено от цокъла към медното фолио на неецнатата платка:
38191-0

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #101 -: 25 Октомври, 2015, 15:02:41 »
Гледам ползваш съпротивления, на които са им прекъснали краката и си поил отгоре към резистивния слой- бива бива скрапрерство ама това вече не си е работа.

Кондензаторите също изглеждат все едно си ги свалял от някъде- очаквай и там проблеми при високо напрежение.

Ползвай нови елементи, ще си спестиш 1000 грижи .

Колко е цената на всичките пасивни елементи по схемата общо,  има ли 1 лев ?
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #102 -: 25 Октомври, 2015, 18:59:40 »
Ориго, ще пробвам отново така както си начертал монтажната схема, харесва ми  :drinks: .
Пичага, да, ползвам и стари елементи, няма как, нямам богат набор от нови  :( . Измервам съпротивленията задължително преди да ги сложа.
Ориго, гледам, че си дал да се замаси корпуса на кварца, не бях го правил, дали е оказвало влияние?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #103 -: 25 Октомври, 2015, 19:32:02 »
Мисля че не е оказало влияние, просто така е по-добре. Внимавай докато го запояваш да не го прегрееш. Използвай само въглеродслойни резистори с ниска индуктивност и задължително входа и изхода на далеч един от друг. Не че сигналите не са с различни честоти де, но все пак. Все пак не възлагай големи надежди на монтажа само, може пак да не тръгне по някаква причина, може кварцовете да са се скапали, имай предвид че в тази схема те са подложени както на голяма амплитуда на високочестотния сигнал, така и на неизвестно количество постоянно напрежение (дали не е добра идея да се сложи резистор 1 мегаом примерно паралелно на кварца? Дали евентуално такъв резистор ще промени към зле нещата? Защото така както точката между кондензатора и кварца е висяща, може на кварца да дойде цялото анодно напрежение което да доведе до пробив или повреда).

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 337
« Отговор #104 -: 25 Октомври, 2015, 20:39:08 »
Ами цещам се нещоооо относно кварцовете . Пробив едвали ще стане . Но сложи от двата каря на кварца по 15 пико фарада към маса . Ти там с осцилоскопа гледали какво става ? Генерират ли нещо изобщо тръгват ли ?
То те правят това кето правят  :D и ако не тръгват нещо няма да се случи .
П.П
Гледал си писал си че има някакви генерации на тях . Но какви ? С1-94 е 10МХз уред и едвали ще видиш над 10 нещо то ще видиш но ще е мъгла .
Сложи от двата каря на кварца по 15 пико фарада към маса
« Последна редакция: 25 Октомври, 2015, 20:46:04 от Bengata »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |