| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов УКВ-конвертор  (Прочетена 14492 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
Re: Лампов УКВ-конвертор
« Отговор #75 -: 23 Октомври, 2015, 22:27:56 »
Валери,схемата работи.При теб вероятно кварцовия хетеродин не тръгва.Единствено влизат боклуци без филтър на входа.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #76 -: 23 Октомври, 2015, 22:48:17 »
Не знам Асене, на единия кварц пише 25000, на другия 36000, да не би това да са херцове  :unknown: ?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #77 -: 23 Октомври, 2015, 22:53:48 »
А дали изобщо генерират? Аз от къде да знам :)

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #78 -: 23 Октомври, 2015, 22:56:55 »
Всъщност, за да съм точен, има и точка, т.е. 25.000 и 36.000. Това 25 и 36 мегахерца ли значи  :writer: ?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #79 -: 23 Октомври, 2015, 23:12:09 »
Би трябвало,направи си пробник да пробваш дали са изправни.Този примерно върши работа.
http://tehnoobzor.com/schemes/repair/86-proverka-kvarcevyh-rezonatorov.html
Някой кварцови резонатори стареят.Не знам при теб защо не работи.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #80 -: 24 Октомври, 2015, 00:16:26 »
Нямаш ли сигналгенератор да подадеш външно честота вместо кварца за проба?

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #81 -: 24 Октомври, 2015, 09:24:39 »
Не, за съжаление нямам сигналгенератор. Обаче, все пак кварцовете според мен генерират някаква честота, защото когато ги превключвам, се сменят КВ станции които приема. Затова предположих, че означеното на тях може да е в Херци, т.е. 25 и 36 килоХерца  :unknown: .

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #82 -: 24 Октомври, 2015, 09:49:29 »
На такива ниски честоти кварцовете трябва да са с много големи размери, по размера може да се познаят. Но според мен така се означават мегахерците.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #83 -: 24 Октомври, 2015, 12:30:16 »
Валери, чуват ли се късовълнови радиостанции с лампов приемник и конвертор с филтър на входа ?

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #84 -: 24 Октомври, 2015, 14:29:36 »
С филтър на входа не съм пробвал, но без него си се чуват КВ станции. Няма и помен обаче от УКВ  :( .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #85 -: 24 Октомври, 2015, 14:54:13 »
Е това второто че няма помен от УКВ е по-притеснителното. Това че се приемат паразитно разни боклуци е ок, но трябва да се хващат добре УКВ предавателите, поне националното радио. Да не би лампата ти да е дефектна, или с намаляла емисия, пробва ли с различни лампи? Измерил ли си постояннотоковия режим какъв е? Сигурен ли си че контактува добре в цокъла. И не забравяй да пробваш да сложиш цокъла върху метална основа, това нещо дето ти ко газах няколко пъти не си го пускай покрай ушите дали ще ее поцинкована ламарина, или по-добрия вариант медна платка това е едно от задължителните условия. Верно може да работи и във въздуха, ама по-добре със стабилна екран маса. И как изобщо си организирал масата на твоето устройство, близо ли са свързани всички точки които трябва да са на маса, къси ли са изводите. но аз най-вече се съмнявам че кварцовете не генерират на точната честота. Тези кварцове най-вероятно са предвидени да генерират на втори хармоник, представи си че в твоята схема тръгват на основен или на трети? Може би трябва да се попипне схемата около кварцовете да се увеличи възможността да тръгват на втори хармоник.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #86 -: 24 Октомври, 2015, 16:52:55 »
Най-вероятно кварцовият генератор не работи. Ако имаш друг кварц, който е в обхвата на някой от твоите радиоприемници на КВ, можеш да провериш дали работи триодната част на лампата като генератор.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #87 -: 24 Октомври, 2015, 19:12:28 »
С честотомер или осцилограф не можеш ли да погледнеш какво се разкарва по изводите?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #88 -: 24 Октомври, 2015, 19:35:53 »
На кварца 25 мхц можеш да чуеш четвъртия хармоник на укв приемник точно на 100 мхц.Ако го има генератора работи.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #89 -: 24 Октомври, 2015, 19:37:49 »
Абе на 25 мегахерца трудно ще го види със осцилоскоп, едва ли Валери има подходящ за целта скоп, освен това сондите имат голям капацитет и т.н. По-скоро честотомер като този ще му свърши много работа: http://www.kn34pc.com/construct/orbb_freq_count_pic.html
втората схема с LB3500 хубавото на този делител на честота е че много лесно прихваща полезния сигнал, дори без пряка връзка с измерваната схема, само с доближен проводник.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |