| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов УКВ-конвертор  (Прочетена 14495 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
Re: Лампов УКВ-конвертор
« Отговор #60 -: 22 Октомври, 2015, 13:55:06 »
Имам доста стари компютърни захранвания и няколко ТВ платки, знам ги тези кондензатори, от тях ще сложа. Схемата обаче си работи, независимо, че хваща какво ли не, струва ми се, че и доста се повишава чувствителността на Селената. Все пак си мисля, че едва ли е добре да я пробвам на транзисторно радио, ще я пусна на "Орфей".

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #61 -: 22 Октомври, 2015, 14:21:47 »
Напротив, няма нищо лошо да се пробва и да работи на транзисторно радио. Това че е с лампа не значи че е за лампови радиа. Пробвай с частично свързване на изхода на приставката с антената на Селена-та в случай че имаш съмнение за много силен сигнал, защото може и УКВ тунера на Селена-та да се претоварва. Примерно изхода на приставката само усучи както си е с изолацията 1-2 навивки около антената на Селената да видиш как се отразява на приема.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #62 -: 22 Октомври, 2015, 14:35:45 »
Ще пробвам, но може ли и по-високото анодно напрежение да е причина, по схема дават около 170 волта, а при мен на празен ход трафа изкара около 300 волта, не съм мерил колко е под товар. И тези двете съпротивления по 10 килоОма, каква мощност трябва да са, мисля, че съм сложил около 0.5 вата, но едното малко позапуши в началото (замириса на боя  :D ).

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #63 -: 22 Октомври, 2015, 15:09:07 »
Ми трябва да премериш пада на напрежение върху резисторите и да изчислиш разсейваната мощност, но още от сега ти казвам че под 1 ват е малко. Това дето е изпушило най-вероятно е прекъснало, следва да го провериш. 300 волта е ДОСТА над проектното напрежение, или трябва да се преизчисли режима на лампите или да свалиш това анодно с CRC верига като R подбереш до достигане на близко до търсеното напрежение, хем ще изхвърлиш дросела който си е кощунство да стои в такава апаратура :), запази си го за някой лампов усилвател.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #64 -: 22 Октомври, 2015, 20:46:46 »
Напрежението го докарах до около 160 волта, премахнах дросела и сложих товарно съпротивление от 12 килоома между дватат електролита. Смених и стирофлексния кондензатор и съпротивленията от 10 кило, сложих двуватови. Обаче само КВ станции се чуват на УКВ, няма нито една УКВ станция  :( . Не знам вече, сигурно ще трябва трептящ кръг на 1-ва решетка. Интересно защо руснаците я дават така схемата  :unknown: !

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #65 -: 22 Октомври, 2015, 23:32:05 »
Не, нещо не е наред щом чуваш КВ, то изобщо не знам как ги чуваш като те са АМ а селената на укв приема ЧМ, ама явно преди прага на сработване на ограничението си приема и АМ. Може хетеродина да осцилира на втори хармоник или на суб хармоник знам ли, ако имаше честотомер можеше да измериш хетеродинната честота. Междувременно сложи хубава екран маса и запой елементите с максимално къси изводи към нея.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #66 -: 23 Октомври, 2015, 11:14:52 »
Чуват се АМ станции на ЧМ обхват, и на други радиа ми се е случвало. Когато съм подавал сигнал от радио с работещо УКВ към друго радио, чуват се и КВ станции. Но сега са само КВ, няма и нито една УКВ станция. Ще видя, може да започна отново  ??? .

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
« Отговор #67 -: 23 Октомври, 2015, 11:29:55 »
Чуват се късовълнови станции, които са на честота около 10,7 МХц, проникват в МЧУ, и се демодулират чрез паразитна амплитудна модулация. Може би проникват и други честоти, от които се получават 10,7 като суми или разлики с осцилаторната на конвертора.
Според мен е добре да се постави режекторен контур, настроен на 10,7 МХц в  изхода на конвертора.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #68 -: 23 Октомври, 2015, 15:38:25 »
Абе кръг на входа трябва, това е по-скоро истината. И другото е че не знам до колко е изобщо коректно с лампи да се прави, не че не става, ама... баш па тва с лампи няма смисъл, все едно лампов компютър.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
« Отговор #69 -: 23 Октомври, 2015, 16:28:00 »
Е аз писах по въпроса за входния кръг.................ама.То така да инжектират вч напрежение директно във втората решетка и да няма комбинационни смесвания +fx2,-fx2,+fx3,-fx3...................и т.н. във възходящ ред няма как да се получи.Входа е попски ръкав и сплетъра е налице.То има такива лампи които са специално предназначени за такъв вид смесване като 6Ж2П,6Ж10П................и т.н. "Высокочастотный пентод с короткой характеристикой и двухсеточным управлением" Обаче и те имат настроен трептящ кръг на входа колкото и примитивен да е той.Да не говорим че на анода на генераторния триод има всичко друго ама не и синусоида.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
Re:
« Отговор #70 -: 23 Октомври, 2015, 20:12:50 »
Направих нещо като трептящ кръг, така както по-горе го чертах. На едно тяло с диаметър 6 мм, навих 2 по 10 навивки на разстояние около 5 мм с емайлиран проводник с ф 1мм. Кондензатора на трептящият кръг сложих 10 пико и към лампата 12 пико. Абсолютно нищо, само тук-таме по обхвата се чува шум, няма КВ станции, за УКВ изобщо не може да се говори  :unknown: !!!
« Последна редакция: 23 Октомври, 2015, 20:25:32 от Валери »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #71 -: 23 Октомври, 2015, 20:53:31 »
Валери така без елементарни измервания няма как да стане тая работа, стреляш в тъмното все едно. Поне хетеродинната честота трябва да можеш да измериш иначе изобщо нищо не знаем. Нито тоя кръг дето си сложил на входа знаем къде се намира като резонанс.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #72 -: 23 Октомври, 2015, 21:12:06 »
Така е колеги, просто повярвах в руския сайт, че конвертора работи така както дават схемата. Смятам утре да приключа с експеримента, т.е. да не си губя времето, искаше ми се да имам един такъв конввертор с който от време на време да слушам старите радиоапарати. Е, проекта претърпя провал  :negative: .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #73 -: 23 Октомври, 2015, 21:52:10 »
Валери, и на мен първия ми УКВ конвертор по руска схема с транзистори претърпя провал, няма начин тези схеми не са като НЧУ та да тръгват така както са дадени и от раз. Те не че не тръгват така, ама трябва да знаеш какво правиш и да имаш апаратура с която да измериш това онова. Не е проста работата. По-добре е да си направиш хубав транзисторен УКВ конвертор (или някой да ти направи) ще останеш много доволен от резултата гарантирано. Защо за начало не си купиш ена платка от КИПА ако все още ги предлагат? Работят чудесно. Просто покриват само половината диапазон.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
Re:
« Отговор #74 -: 23 Октомври, 2015, 21:58:06 »
Имам такава платка, монтирал съм я на "Акорд 102'71", работи перфектно, ЕМ84 почти се затваря, голяма чувствителност придобива радиото. Не знам, в крайна сметка може да си купя още една платка  :-[ . Ще видя утре какво ще ми хрумне  :blush: .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |