| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов УКВ-конвертор  (Прочетена 14494 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3555
  • Населено място: Варна
Re: Лампов УКВ-конвертор
« Отговор #45 -: 20 Октомври, 2015, 20:41:16 »
Е и обикновен ще стане.плосък някакъв,да не е от навитите.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #46 -: 20 Октомври, 2015, 20:48:13 »
Такъв и ще сложа  :drinks: .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #47 -: 20 Октомври, 2015, 21:05:34 »
Да, за протокола това което виждаш като „пластвасово калпаче“ не е пластмасово а от керамика, и е метализирано отвън и отвътре където минава проводника, представлява си керамичен ВЧ кондензатор. В случая сложи обикновен керамичен кондензатор с близка до посочената стойост, не прекалявай със стойността че резонансната честота на кондензатора спада със увеличаване на капацитета и може да се окаже че не върши работа ако прекалено голям.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #48 -: 20 Октомври, 2015, 21:11:39 »
Надявам се до един-два дена да го завърша. Само вечер след работа пипам помалко, денем нямам възможност  ::) .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #49 -: 20 Октомври, 2015, 21:13:38 »
Аз когато го правих за проба го налепих набързо и честно да си кажа тоя кондензатор даже не го и слагах :-X
Пак си работеше :)

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #50 -: 20 Октомври, 2015, 21:24:09 »
Асене, в метален корпус ли го сложи или само елементите около цокъла на лампата  ::) ?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #51 -: 20 Октомври, 2015, 23:37:11 »
Нали ти обясних,във въздуха.Никакви кутий и шасита.Колкото да видя струва ли си изобщо.5-6 чарка на кръст.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #52 -: 21 Октомври, 2015, 20:25:17 »
Такива ли са кондензаторите? При мен има доста от тях!!!  :) :) :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #53 -: 21 Октомври, 2015, 20:44:02 »
От ляво на дясно 1,2,4 и 5 стават точно за тая цел като че ли. Номер 3 май е някакъв тример кондензатор.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #54 -: 21 Октомври, 2015, 20:54:14 »
Да, да такива са кондензаторите. Аз обаче може да се каже, че почти съм готов. Тъй като ламповите ми радиа с УКВ са ми позатиснати от други без УКВ, пробвах на една Селена. Като включа конвертора (направил съм го със собствено захранване), Селената хваща някакви станции, не мога да кажа обаче какъв е обхвата. Утре ще го пробвам на един "Орфей".

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #55 -: 21 Октомври, 2015, 21:01:46 »
От първото хващане на някакви станции до силното и чисто приемане на обхвата който е описан има път. Може да хванеш някакви станции при смесване само на хетеродинната честота във входа на тунера на Селената със сигналите от ефира ако входния кръг на приставката ти е твърде далеч от резонанс. Така че виж какво се случва. Поне тук хубавото е че е с кварц, че поне си сигурен за хетероднинната честота (или поне почти стига да не започне на генерира на втори хармоник) че ако и хетеродина беше с LC кръг започва едно гонене докато го вкараш в диапазон особено ако нямаш никаква апаратура, и се стига понякога дори до моменти на вдигане на ръце и подритване на устройството като „неработещо“.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #56 -: 21 Октомври, 2015, 21:21:15 »
Засега немога да кажа нищо по-вече, т.е. не знам. Ето така изглежда:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #57 -: 21 Октомври, 2015, 23:38:34 »
Замени платката дето е отгоре с неецнат фолиран стъкрлотекстолит т.е. платка с медно фолио. Тази платка която си сложил в момента изпълнява само крепежна функция и никаква екранираща. Не казвам че няма да работи така, но повярвай ми от скромния си опит който имам в УКВ и ВЧ апаратурата мога да ти кажа че такива схеми НЕ работят добре без стабилна екран маса, и обратно, хубавата екран маса подобрява неколкократно параметрите на схемата. Винаги като правя ВЧ схеми, независимо дали с транзистори или лампи ги правя на обемен монтаж, върху медни платки, резултатите винаги са работещо устройство, преди това се мъчех да ги правя на универсални платки с дупчици и резултатите бяха в 90 процента от случаите неработещо или зле работещо устройство. Така че това е като съвет към теб. Относно кварцовите резонатори, 35 мегахерцовия кварц от къде го взе? Успех, и само като идея - може да му намериш (или да си навиеш) много по-малък мрежов трансформатор, този топуз за захранване на една единствена лампа е като да трепеш врабец с топ, или да захранваш ВЕФ 206 от трансформатора на електрожен КРАКРА :). Втория трансформатор за какво е? Ако е дросел, то първо бих казал че е напълно излишен, второ може да се замести с RC филтър. В схемата ти отдолу виждам и един стирофлексен кондензатор, мисля че никакъв фолиен навит кондензатор няма място в такава схема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #58 -: 22 Октомври, 2015, 11:51:58 »
По-малък захранващ трансформатор нямам, всичко е все още като опитна постановка, другото е дросел. Просто ги бях използвал за пробно захранване на един друг лампов проект. Иначе по конвертора, да, ще сложа допълнителна екранировка отгоре и отдолу на кутийката. Това е кутийка от променливият кондензатор с УКВ-блока от "ВЕФ 221", търкаляше ми се из чарковете ми и реших да я оползотворя. Иначе, стирофлексният кондензатор е С4 от 10 нанофарада по схемата, ще го сменя с полиестерен "Вима" обаче имам 22 нанофарада, дали ще е много! Кварцовете са ми изпратени от колегата радио-хоби, като единият е 25, а другият е 36 мегахерца. Засега пробвам както е по схемата, т.е. само с входен кондензатор от 100 пикофарада, без трептящ кръг както обсъждахме по-горе. Може би заради това сякаш хваща и КВ станции, т.е. както Асен се изразява "въпроса е да не остава отворена първата решетка като попски ръкав за всичко"  :) .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #59 -: 22 Октомври, 2015, 12:33:31 »
Не, трябва ти 10 нанофарада керамичен кондензатор, никакви фолийни на тази честота. Свали от някое старо компютърно захранване Y кондензаторите те са обикновено едни такива сини с много емблемки по тях свързани между фаза и шаси и нула и шаси. Те са точно което ти трябва - високоволтови керамични кондензатори, обикновено са с капацитет 4.7нано, може да сложиш два в паралел хем ще намалиш паразитната им индуктивност, а капацитета там не е критичен колко е, 22 нано навит WIMA със сигурност е зле и с твърде ниска резонансна честота, можеш да им видиш в дейташийта им дават резонансната честота в зависимост от капацитета във вид на графика, ще видиш че със сигурност е под 50 - 60 мегахерца. Отворения вход на приставката е лоша идея както ти е казал колегата Асен защото ти влизат всякакви мощни сигнали част от които могат да превишат неколкократно динамичния диапазон на смесителя в следствие на което в изхода да се появят всякакви абсурдни производни от смесвания, които не можеш и да си представиш от къде са дошли. Така че  входния кръг е задължителен, но първо подкарай схемата така да вади някакъв звук все пак, пък после ще гласиш кръга.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |