| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радиоприемник Прогрес от 1963г.  (Прочетена 11237 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен ivcho1996

• Квантов електрон
  • Публикации: 149
  • Населено място: София
Радиоприемник Прогрес от 1963г.
« -: 12 Октомври, 2015, 00:13:35 »
Днес взех въпросното "радио" :D,слагам кавички,защото на практика е само предния панел и платката(без липси).Мембраната на говорителчето беше малко скъсана и разлепена почти цялата от корпуса,залепих я и сега е екстра-пуснах му сигнал от друг източник свири хубаво без да гъгне и драска.Изводите на едното трансформаторче бяха скъсани и тях ги оправих,въздушния кондензатор окъсяваше на две места и него го оправих,имаше и 4-5 студени спойки и те бяха оправени,прегледах пак всичко по платката и не забелязах да има други повреди.Свързах му една 9 волтова батерия(според кутията за батериите са две 4.5 вол.батерии свързани последователно) и нищо ???  ,ни вопъл ни стон.Проверих ключето за включване и се оказа че не функционира.Шунтирах го и пак му пуснах ток,тоя път се чу само пропукване,лек брум и до тук.Ако тръгне,си мисля да му направя една дървена кутия(да го превърна в сандък   :rofl:),като отпред ще е с оригиналния панел,защото се съмнявам да му намеря задната страна(ако някой я има да си признава :D).За сега важното е да свирне.Изпълнението е с транзистори Tesla 156 NU 70 и 106 NU 70 и кондензатори Ducati.Ще се радвам на всякаква помощ  :drinks:."Радиото" вървеше заедно с трансформаторче и ключето към него от радиоточка Тонмайстор-не ми трябват,ако вършат работа на някого да казва,ще му ги подаря.Ето снимки:
« Последна редакция: 12 Октомври, 2015, 00:28:31 от ivcho1996 »

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Re: Радиоприемник Прогрес от 1963г.
« Отговор #1 -: 12 Октомври, 2015, 15:49:20 »
Ето малко материал за самоподготовка:

Неактивен ivcho1996

• Квантов електрон
« Отговор #2 -: 11 Ноември, 2015, 23:04:58 »
Тия дни ми остана малко време и се заиграх  :D  с радиото.Направих на ново хетеродинната (осцилаторната)бобина(по схемата),открих и един от междинночестотните трансформатори с прекъснати два извода,пак прегледах всичко и му пуснах 9 волта.Радиото свирна ,но е много тихо,може би трябва да се сменят електролитите.След няколко минути работа се появи друг проблем - двата крайни транзистора(106NU70) и резистора(10 ома) свързан с емитерите на двата греят много.Съпротивлението(оригиналното) направо е почерняло(при мерене показа 14 ома,по схемата е 10 ома).Смених го с 10 омово,като мислех,че е от него идва и нагряването на двата транзистора да ама не,пак загряват и двата заедно с резистора.Не знам дали не са заминали самите транзистори или причината е на друго място,някъде може да би окъсява. ???
« Последна редакция: 11 Ноември, 2015, 23:42:20 от ivcho1996 »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 11 Ноември, 2015, 23:29:32 »
Извади транзисторите и ги замери,началния ток на крайното стъпало се регулира със съпротивлението 5 к.Свързано е в средната точка на съгласуващия трансформатор,ако му разпоиш единия край и транзисторите продължат да греят вероятно са деградирали.Възможната замяна за проба са руските МП37 МП38.Не трябва да се захранва с повече от 9 волта.Тогава със сигурност греят.

Неактивен ivcho1996

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 12 Ноември, 2015, 00:05:34 »
Ще пробвам първо с съпротивлението (5к),ако пак загряват ще ги мерна и сменя,мисля,че имам МП37-38,те са n-p-n ако не се лъжа.Пуснах му 9.5 волта от токоизправител,предполагам,че половин волт не е проблем.Все си мисля,че някъде окъсява.Две от капачките на междинночестотните трансформатори са леко смачкани в основата и може да дават на късо на някое от крачетата. :--- ,ако това може да има отношение към проблема естествено.
« Последна редакция: 12 Ноември, 2015, 00:16:12 от ivcho1996 »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 12 Ноември, 2015, 00:18:38 »
Капачките са далече.Ако сменяш транзисторите сложи еднакви.Колко е консумацията на радиото.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #6 -: 12 Ноември, 2015, 00:19:19 »
н-п-н, да
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен ivcho1996

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 12 Ноември, 2015, 00:48:28 »
Утре ще го мъча,че стана късно,благодаря за насоките :hi:

Неактивен ivcho1996

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 13 Ноември, 2015, 00:49:59 »
Здравейте  :hi:Какви ги надробих днес :crazy:.Директно  извадих и двата транзистора,мернах ги и единият се оказа,че е пробил ???.Сетих се,че вместо да търся два еднакви транзистора мога да преместя един от другите (106 NU 70) от платката на мястото на пробилия и така ще са еднакви като крайни и на практика ще сменя само един транзистор.Първо пробвах МП 38,радиото свирна добре,без изкривявания на звука,но като усилване беше незадоволително(за мен :nea:).Намерих си еквиваленти-SFT 323,BC 141/10 98240,68 A4,34 ГВ,358Б 8-71 и 206 2N 44 03,като последните четири са MOS транзистори.С всички свири добре ,даже ме учуди,че с MOS  транзисторите свири много добре,но като че ли с BC 141/10 свири най-хубаво  като чистота,качество и усилване и го оставих него,а и ми се струва,че ще изглежда меко казано странно с MOS транзистори радиото на фона на всички останали елементи.Оставих го да работи два часа и нищо не загрява,всичко е ОК,благодаря на колегите за насоките,сега остава да му направя кутия,но не съм решил още дали да е дървена или пластмасова и да се опитам да му върна оригиналният вид.Поздрави  :drinks:

Неактивен ivcho1996

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 13 Ноември, 2015, 06:38:25 »
Пропуснах да спомена,че след смяната на транзистора радиото свири доволно силно  :good:.Той е бил виновника и за тихият звук,електролитите не съм ги пипал,има още живот в тях :good:

Неактивен ivcho1996

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 13 Ноември, 2015, 07:42:19 »
Говорителчето въпреки,че беше ремонтирано успешно(свири си екстра) ще го сменя със здраво(колега от форума ми обеща такова,ама няма да кажа кой е,защото и вие ще му искате някакви неща :blum1:) и остава да му измисля някаква "черупка",само да изпадне свободно време.Мисля си за компромисен вариант-отпред и отзад пластмаса,а по средата дървена рамка(като Селена),ама ще го мислим. :hi:
« Последна редакция: 13 Ноември, 2015, 07:52:34 от ivcho1996 »

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #11 -: 13 Ноември, 2015, 09:14:13 »
Малко спомени от това радио. Не помня точно годината може би някъде в началото на 60 . В Пловдив има панаир . Имаше палата на електрониката  помня там видях телевизора Кристал за първи път . Имаше и изчислителна машина Аналог 1 .И между тях се разкарваше едно младо момче вероятно беше от управата гордо държейки  този транзистор в ръка а аз искренно му завиждах. В същото време на пазара в панаира хората се трепеха на опашка да си купят радио Гауя руско.Още помня и първия си транзистор и диод който съм купил пак по онова време  ОС810 за3лева и Д2Ж за 1,50 . Крупна сума за онези времена,  равняваща се според мен днес на 10лева.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #12 -: 13 Ноември, 2015, 09:54:29 »
Сложил си МОС транзистор на мястото на биполярните?! Защо?!  :o
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 13 Ноември, 2015, 10:00:49 »
По принципа проба грешка!BC 141 по принцип трябва да стане ако се подбере работната точка.Все пак е силициев транзистор.Принципно там става всеки маломощен германиев npn транзистор.SFT 323 въобще е pnp  и няма работа там.

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #14 -: 13 Ноември, 2015, 10:18:29 »
    Eто тук има оргинален http://tpetrov.com/search.php?prod=106NU70 някой колега от Стара Загора дати го прати. Сигурно има и другаде .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |