Не претендирам за компетентност, но да почоплим теорията. Случвало ли ви се е дърто радио с оригинални дърти лампи да работи много добре (чувствителност, селективност и т.н.), а индикаторната хич я няма. Сигурно доста често, дори почти винаги. Защо? Каква е разликата? Едва ли катодите на индикаторните са различни от тези на другите лампи. Разбира се емисията намалява с времето, но защо останалите лампи остават работоспособни, а индикаторите умират много по-бързо. Разликата е в това, че индикаторната има екран от луминифор, а другите нямат. Това е слабото място на индикатора и основния проблем според мен, а и според мнение на др. колеги. Този луминифор от много "бой" отива на кино по-бързо от емисията на катода. Нещо повече, чувал съм, че дори да не е ползвана инд. лампа, от стоенето в кутийката с годините луминифора се скапва и затова нови индикатори светят бледо.
Четейки тук там по западните форуми съм попадал на и мнения, че 6Е5С има много по-къс живот от западните си събратя и вероятно затова и цената и е в пъти по-ниска от аналозите и. Въпрос на технология. Моля колеги с по-голям опит и теоритична подготовка да изкажат мнението си по впроса!