| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радиоприемник "Симфония" тип Р-РГ-60-проблем  (Прочетена 9937 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
  • Публикации: 580
  • Населено място: Плевен
Тъй като ми се струпаха на масата няколко радиоприемника и бяха ремонтирани в последния един месец,които загърбиха проблемната "Симфония" отново дойде ред на нея.Тъй като аз не разполагам със специални измервателни апарати пък и не съм инженер по радиоремонти се предадох и се оставам с ваша помощ да излекуваме болния радиоприемник.Та по същество моя началник ми даде въпросния радиоприемник,който не работи по негови твърдения и искал да го ползва и да слуша на УКВ неговата любима станция и дотук добре.Щом радиоприемника ще се ползва за ежедневна употреба бяха сменени всичките "асфалтови" кондензатори в нискочестотния усилвател да нямам проблеми след година че пак замлъкнало и радостите ми бяха до тук.Проблема е че УКВ не работи,няма никакъв шум и не приема станции.Аз също имам такъв радиоприемник и той работи и приема 4-ри станции.Проверени бяха лампите,анодните напрежения на ЕСС 85 двата резистора които са отдолу на УКВ приставката,контактните пера на клавишния превключвател двата кондензатора към МЧ бобините,самите те бяха измерени дали са здрави.Всичко здраво ток има а неще да свири.Явно много са капризни УКВ на нашите апаратури и незнам къде ще проблема.Без измервателни апарати сигурно е невъзможен ремонта. :empathy2:

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
  • Населено място: София
Re: Радиоприемник "Симфония" тип Р-РГ-60-проблем
« Отговор #1 -: 28 Септември, 2015, 16:13:53 »
                Смени ламбата с неупотребявана, може да и е намаляла емисията.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #2 -: 28 Септември, 2015, 16:57:14 »
Измери на анодните и на първа решетка на всички лампи напреженията. Така ще откриеш ако има пробил кондензатор.
После ще видим

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #3 -: 28 Септември, 2015, 17:33:47 »
Поради стареене на елементите, изтощаване на ЕСС85 и т.н., УКВ-то се разстройва. Аз ги настройвах този тип радиа, без каквито и да е специални уреди, само с отверка  :) . Правих следното: от УКВ-блока излиза едно кабелче което е някаква контролна точка, закачам антената за него и започвам настройка на филтрите. Трябва да започне да се чува шум, първо филтъра който е на самия блок, също така до него има два настройващи кондензатора, после двата филтъра които са на шасито, в частта им УКВ. Това е, иначе съм пускал и сигнал от работеща "Селена", преди демодулацията, на същото това кабелче и на първа решетка на ЕСН81.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 28 Септември, 2015, 20:28:21 »
Аз предлагам, да не се бърза с връткането.
Това радио с шаси като на мелодия 2 ли е?

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
« Отговор #5 -: 28 Септември, 2015, 21:30:31 »
Шасито и схемата е почти еднаква като на "Концерт" с разликата че има допълнителен степенчат тонкоректор.

Неактивен GRIDLIC

• Квантов генератор
  • Публикации: 801
« Отговор #6 -: 28 Септември, 2015, 23:38:01 »
Обхватът е "OIRT" 66-73Mhz ще трябва да се пренастройва укв приставката във "CCR" 87,5-108Mhz.
Енергията на кванта е равна на вибрацията по константата на Планк.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 29 Септември, 2015, 14:12:07 »
Въпросът не в пренастройката,а това че целия УКВ тракт не работи.И без пренастройка се хващат станци по огледални честоти.Интересно е и другото винаги страда обхвата за ЧМ сигнали на старите български радиоприеници,а обхвата за АМ сигнали ниога не съм видял да е отказъл.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #8 -: 29 Септември, 2015, 18:31:04 »
Много са факторите които определят отказите в УКВ тракта на ламповите радиоприемници, и тук искам да уточня че не става въпрос само за българските, защото нищо в тях не предполага това да е вярно а в другите да не е. Освен това моите лични наблюдения не показват по-чести откази на УКВ от колкото в другия тракт, но така или иначе темата няма за цел да прави статистическо изследване кое се случва по-често. Факторите са че УКВ работи на по-високи честоти, близо е до границата на възможностите на ECC85 да не говорим за огромните междуелектродни капацитети на този двоен триод които изискват специални мерки за балансиране с цел тяхното неутрализиране. Всичко това прави по-капризна конструкцията на един лампов УКВ тунер спрямо аналогичен транзисторен. Трябва да добавим че при работата на по-високи честоти има по-тежки изисквания към кондензаторите, монтажа, феритните сърцевини, и настройката на бобините. Като прибавим и преклонната възраст на голяма част от тези приемници - използваните в тях керамични кондензатори понякога имат навика от стареенето да им се отлепи метализацията от керамиката с което капацитета им рязко намалява с което се разстройва целия УКВ тунер. В случая обаче при положение че няма никакъв шум от тракта проблема най-вероятно е друг. Първо закачи антена, защото понякога тези тунери без антена са доста безшумни, бодни просто 3 метра кабел в едната от буксите на симетричния вход, след това превключи на УКВ (увери се че клавишния превключвател контактува стабилно). След това усили звука, кажи какво се чува във фона, започни да въртиш настройката за УКВ и чуй дали се променя фона или не се усилва шума в дадена част от обхвата. После чрез поклащане провери дали контактуват в цокъла лампите особено ECC85 (на УКВ тунера) и EABC80 определено обърни внимание на тази лампа и веригите около нея, пробвай с нова лампа в нея има два диода които се използват само в дробния детектор и ако там има проблем може да си работи на другите обхвати радиото а на УКВ да не иска. Съответно по схемата по-щателно трябва да провериш целостта на всяка отделна намотка в МЧ филтрите и тези за УКВ и тези за другите обхвати. Трябва в целия МЧ тракт да премериш режимите на лампите и да замениш старите хартиени кондензатори ако има такива. След това ако все още не си открил никъде по тракта прекъснал или проблемен елемент а все още УКВ не работи (и след замяна на ECC85 с нова) следва да намериш работещ УКВ тунер (примерно от Селена) да го захраниш с външно захранване, и да подадеш сигнала от него на входа на МЧУ на Симфонията и да видиш дали и с другия тунер е глух. Може през разделителен кондензатор да се опиташ да подадеш сигнала от изхода на тунера по-назад по стъпалата от МЧУ с цел да видиш дали след определено стъпало няма да се появи (макар и много слаб) сигнал. От там насетне вече ще го мислим какво му е. Успех.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
« Отговор #9 -: 30 Септември, 2015, 12:27:16 »
 Не е ли по хубаво да потърсиш някой сервизен генератор. Много често вследствие прегряването от ЕАВС80 се деформира тялото на филтъра до нея . И просто не е възможно регулаторите вътре да се настройват .Ако има голямо изместване няма да стане . Аз дори съм търсил филтри за да стегна едно радио. Дори бях си направил такъв тенератор .Много хубава фабрична схема на сервизния телевизионен генератор Ласпи ТТ01 много проста схема .Елементарна за изпълнение . Тя е на 6,5мгхц но все може да се корегира бобината за 10,7. Може да ползваш бобина от КВ на някой от нашите приемници.Има си схемата и НЧ генератор .Трябва  ти само един честотомер. Да можеш да настроиш честотата.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
« Отговор #10 -: 01 Октомври, 2015, 20:42:31 »
Днес отделих време за радиото.След смяна на ЕСС 85 с други нямаше ефект нямаше дори и с телевизионата РСС 88 .С ЕАВС 80 също.За антена ползвах кабел 5 метра опънат през прозореца.При много силен сигнал от  мини предавател се приема сигнал.Ще взема да разчовъркам бобините накрая.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 01 Октомври, 2015, 20:47:20 »
 ??? Премери нещо бе човек. :mad Анодния на ECH81 може да дал фира, елекролита на EABC80.
Мери и докладвай.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
« Отговор #12 -: 03 Октомври, 2015, 09:01:16 »
Преди да стигна до тази тема съм опитал всички варианти.Тъй като радиото ще се ползва а не да краси нечия битова стая съм сменил всички кондензатори включително и този 4 мкф в диодната система на ЕАВС 80. Напрежения винаги меря защото и с резисторите съм имал проблеми които показват много големи разлики в стойноста и от там голямо падение в напрежението.Не мога да разбера дали са пипани МЧ филтрите защото няма парафин по тези които са за УКВ и да не стане още по зле като ги пипна.Без измервателна техника е невъзможно да се разбее къде е проблема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #13 -: 03 Октомври, 2015, 09:07:20 »
Боби, имаш ли някоя работеща "Селена" на 88-108 МХц УКВ?

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
« Отговор #14 -: 03 Октомври, 2015, 11:52:27 »
Имам тук само една работеща "Селена" модел В207 със западния стандарт.

Ето и режима на радиолампите при анодно напрежение на втория електролит след дросела  273V:
ЕСС 85 първи анод 170 втори анод 244
ЕСН 81 анод хептодна част 218,решетка 75:анод триодна част 110 при АМ и 0 при ЧМ
ЕF 89 анод 203,решетка 73
Напреженията са измерени при АМ при ЧМ са с около 8-10 волта по ниски

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
10024 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2014, 15:31:11
от dobringeorgiev
8 Отговора
9919 Прегледи
Последна публикация 07 Септември, 2013, 22:23:22
от Валери
16 Отговора
16367 Прегледи
Последна публикация 08 Август, 2013, 09:28:01
от Валери
3 Отговора
9989 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
24504 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |