Така е ,наборе. Газ (керосин) и масло за шевни машини (за фина механика) -това беше "спрея" навремето. Само че преди това ме научиха да мия с чист бензин и като се изпари бензина- със спринцовката няолко капки от "вълшебството". Глицерини, вазелини- направо капан за боклуци! После да се чудиш как да ги чистиш мръсотиите....
Nprod , в интернет се твърдят милиони неща, половината от които не са верни(според теорията на вероятностите). Всеки читав спрей оставя след себе си мазни следи. И няма как да е иначе, защото на сухо графитния слой ще се износва в пъти по-бързо. Събирането на прах в потенциометрите е по-скоро мит. За толкова години събран прахоляк съм виждал само в слайдъри- там по разбираеми причини е много трудно да се предотврати проникването му в самия потенциометър. Във "въртележките" обаче попадането на т.н. домакински прах и други боклуци е значително по-трудно. Там нещата обикновено се ограничават до нарушаване целостт на графитното покритие или износване/ повреда на контактната пъпка на плъзгача. В руските и българските т.н. потенциометри често срещан проблем беше лош контакт между крайните изводи и графитния слой. Там спасени почти нямаше, аз поне съм имал неуспехи вероятно в 95% от случаите, ако не и по-често
В крайна сметка и най-качествените потенциометри се предават и трябва да се сменят, това е истината.