Предавам това, което съм прочел. Преди много време, младежки години, изхвърлихме един стар Мулинекс, извадих му трафа и магнетрона, чинно седнах да чета в нета какви поразии мога да направя с него. Разбира се, по холивудски, мислех нещо импулсно, преносимо, б*х м***у пушкало, и аз не знам какво чудо мислех. Бързо се светнах, че физика на високите енергии у дома някак не става, но не се отказах и се разрових да видя какво са правили други с магнетрони. Оказва се, че доста народ си е играл с тези лампи. До колкото успях да вдена, във вълновода трябва да се образува бягаща вълна, която да отвежда енергията навън. Голяма роля в това играе капачката. Нещото, наречено в статията "напречен резонанс" визираше някакъв нормален работен режим, при който вълновода е резонансен на широчина и си върши работата правилно. Тогава капачката е нещо като разсейваща апертура, която излъчва навън, терминира вълновода и не позволява появата на насрещни стоящи вълни в камерата на микровелето, които биха разрушили капачката и магнетрона. При разстройка и неправилно терминиране можело да се появи "надлъжен резонанс" или стояща във вълновода вълна, който обикновенно е деструктивен, защото загрява капачката и я изпарява, както изглежда и на твоята снимка. И на мен ми стана странна употребата на думата "резонанс" в случая, но това пишеше. А за генерирането на радиация - срещал съм го на 2-3 места като четях тогава, хора са измерили с броячи излъчване при експерименти в неноминални режими на работа. Нещо с напреженията играеха, с капачките, абе просеха си дървото с две думи. За това и казвам, да знаеш - не че ми е много ясна темата, просто предавам предупреждение, което съм срещнал. Естеството му предполага, че дори да има и малък шанс да е истина, не си заслужава да се пробва човек.
П.П. Аз съм ЗА нов магнетрон. Шансът да има вътрешни нагари в циркулаторната камера е немалък, а те ще го подведат след време пак извън настройка със подобен резултат.