Да ти кажа с големите флопита винаги е имало и има ядове независимо чие производство, и не четат или дискетите се скапват или си четат само техните си записани дискети - трагедия, малките флопитаха са хиляди пъти по надежни
Аз примерно на ежедневният си компютър съм сложил едно голямо флопи "TECK" за да мога кат ми попадне голяма дискета да действам, но за жалост не чете вички, така и не можах да го преборя да чете 1.2 дискети ,колкото и рядко да попадам на тях случва се
.
Но и друго интересно, кефя се че големите флопита се поддържаха от всички съвременни дъна наравно с малките,дови последните версии на windows си имат все още поддръжката
по едно време резнаха поддръжката на контролерите и ги оставиха да си избираш само 1 флопи било то малко или голямо . Моят случай е същият през BIOSa нямаш опция за 2 флопита а само за 1 било то малко или голямо (дъното ми е от 2006) обаче в нета набарах един украйнец е направил една шашма която позволява да вържеш 2 флопита (настройката ти позволява А: 1.44 и Б: 1.2 )
не мога да изровя линк към инструкциите ,но представляваше следното
1вро: Пренастройваш CMOS паметта за режим А:1.44 В:1.2 с помоща на малка програмка под DOS направена от тоя украинец, мо има и друго способи.
2ро: Когато искаш да използваш флопи В (голямото) трябва да си направиш едно ключе, което да замасява пинове 12 и 16 на флопито и тогава светва непрегъснато неговият диод и се върти непрекъснато дори когато не го караш да чете. Недостатъка на този така наречен хак ,е че можеш да използваш само едно от флопитата в даден момент, не можеш и двете едновременно . Тоест ако искаш да направиш копие от едната дискета на другата няма да стане и все пак върши много дора работа
мога да постна снимки ако някои се заинтересува, бях правил тема отдавна на това всъщност