| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Този клип ми напълни душата!  (Прочетена 7625 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Този клип ми напълни душата!
« -: 03 Септември, 2015, 00:09:04 »
http://vbox7.com/play:d4e26f2548   :D
свалям им шапка  :hi:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Re: Този клип ми напълни душата!
« Отговор #1 -: 03 Септември, 2015, 00:47:22 »
 :hi:
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен jorsto

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 56
« Отговор #2 -: 03 Септември, 2015, 01:21:30 »
Ама тия са големи гъзари! Флопитата им бяха ELMART  :D :D :D

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #3 -: 03 Септември, 2015, 02:54:45 »
Ама тия са големи гъзари! Флопитата им бяха ELMART  :D :D :D

хаха да , иначе биха ли имаши шанс да заредят каквото и да било  :rofl:

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #4 -: 03 Септември, 2015, 11:21:56 »
Интересно защо RESET-a беше червен , не съм виждал 8М със червен RESET сигурно е взет от някоя 82-ка .
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #5 -: 03 Септември, 2015, 17:06:20 »
Че българските флопита си работят много добре, как няма да могат да заредят нищо.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 03 Септември, 2015, 17:14:07 »
Че българските флопита си работят много добре, как няма да могат да заредят нищо.

колкото и невероатно, да звучи за флопитата от 16ки от личен опит знам, че бачкат добре . по едно време през ръцете ми минаха олоко 10 правеца и всички флопита без едно работеха! за тези дето са за 8ци нямам наблюдения никога не съм имал правец8 но съм чувал, че били ненадеждни особенно онези дето не са с ремък а с една спирала  :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 03 Септември, 2015, 20:28:35 »
Възможно е, нямам впечатления от тях, и аз имам впечатления от 16 битовите които работят отлично, предполагах че и тези не са различни, но явно не е така.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 651
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #8 -: 03 Септември, 2015, 22:07:04 »
Дяца, да ви споделя, че навремето беше бая терсене с тез флопита, особено с Чирпанските. Не само, че не четяха или трудно четяха дискетите, ами ги и драскаха, щото бяха едностранни, а на горната страна имаше едно пластмасово кръгче с кече, да притиска главата. Та познайте, това кече ако не беше сложено както трябва какво ставаше с дискетата - грамофонна плоча.
Башка, че настройките за скорост бяха правени едно към гьотере, а имаше и флопита които си четяха само техните дискети, щото нулевата пътечка им беше изместена.
Та най-проблемни бяха тези, дето главата се движеше по пластмасова спирала, местена от сачма. такива точности даваше, че ум да ти зайде :)
Ама такива бяха времената, щото преди с касетофона, докато заредиш една 'Лимонадена сергия" и ти увисваха мъдете.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #9 -: 03 Септември, 2015, 22:52:31 »
И аз да Ви споделя за флопитата за 16-ките, че 90% от тях бяха български само на етикет  8) и то в буквалният смисъл. На много от тях всичко беше внос 2-ро направление - как звучи само за заблуда на врага като второ качесво :rofl:  Като се започне от четящите главите, електрониката, куплунзите, лагерите и се стигне до алуминиевата отливка и пластмасовите панели. И всичко това идваше в едни големи контейнери от Далечният изток. Заслугата беше на един мастит социалистически бизнесмен от Пловдив, благодарение на който успяхме да се "пооблажим" с наистина добър продукт.
Всичко това се отнася и за тънките (1/2 височина) флопита ;) В Стара Загора май се опитаха да направят изцяло българско тънко флопи, но докато го изкарат на пазара, той Соца сдаде багажа.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #10 -: 04 Септември, 2015, 01:38:32 »
хаха викаш соца сдаде багажа  :rofl:,  а до малки флопита така и не сме стигнали, е аз имам впечатление само от двуетажни големи , там частите мязат на български поне платките :)
Ето за сравнение 2 "нашенски" от тънките.
Едното е с изцяло български платки адугото едната му е японска, а третото флопи е панасоник :) от тях нито едното не бачкаше  :batt:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 04 Септември, 2015, 10:36:48 »
Е аз имам двуетажно 16 бита на вид изцяло българско с български мотор, с плосък ремък и маховик със стробоскопичен растер за 50 и 60 херца, платки на вид български и двустранно (с глави отгоре и отдолу), еми чете си много добре дискети, даже супер пробвал съм го на IBM PC никакви ядове чете си чужди дискети, форматира, записва и други флопита му ги четат абе нямам забележки, може да е просто хубава бройка но ми се иска да вярвам в доброто и че сме имали качествено производство, или поне приемливо. Отзад по спомен пишеше ЗЗУ на ГМД.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #12 -: 04 Септември, 2015, 11:35:15 »
Да ти кажа с големите флопита винаги е имало и има ядове независимо чие производство, и   не четат или дискетите се скапват или си четат само техните си записани дискети - трагедия, малките флопитаха са хиляди пъти по надежни :)
Аз примерно на ежедневният си компютър съм сложил едно голямо флопи "TECK" за да мога кат ми попадне голяма дискета да действам, но за жалост не чете вички, така и не можах да го преборя да чете 1.2 дискети ,колкото и рядко да попадам на тях случва се :) .
Но и друго интересно, кефя се че големите флопита се поддържаха от всички съвременни дъна наравно с малките,дови последните версии на windows си имат все още поддръжката :lol: :D по едно време резнаха поддръжката на контролерите и ги оставиха да си избираш само 1 флопи било то малко или голямо . Моят случай е същият през BIOSa нямаш опция за 2 флопита а само за 1 било то малко или голямо (дъното ми е от 2006) обаче в нета набарах един украйнец е направил една шашма която позволява да вържеш 2 флопита (настройката ти позволява А: 1.44 и Б: 1.2 )  8) не мога да изровя линк към инструкциите ,но представляваше следното

1вро: Пренастройваш CMOS паметта за режим А:1.44 В:1.2 с помоща на малка програмка под DOS направена от тоя украинец, мо има и друго способи.

2ро: Когато искаш да използваш флопи В (голямото) трябва да си направиш едно ключе, което да замасява пинове 12 и 16 на флопито и тогава светва непрегъснато неговият диод и се върти непрекъснато дори когато не го караш да чете. Недостатъка на този така наречен хак ,е че можеш да използваш само едно от флопитата в даден момент, не можеш и двете едновременно . Тоест ако искаш да направиш копие от едната дискета на другата няма да стане и все пак върши много дора работа :) мога да постна снимки ако някои се заинтересува, бях правил тема отдавна на това всъщност  :)

« Последна редакция: 04 Септември, 2015, 11:40:37 от FAMICOM_87 »

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #13 -: 04 Септември, 2015, 22:56:04 »
Това с големите и малките флопита е малко по-различна история от това което мислите. Проблема не е толкова в флопитата, а в стандартите. Големите флопита всичките са 360 кб, докато малките в повечето случай са комбинирани 360/1.2 мб. Дори и да са само за 360 кб, обикновено използват стандартни глави за 1.2 с по-тесен процеп. Разликата е в пътечките при запис, при 1.2 са с по-малка ширина (висока плътност) и не съвпадат с главите на 360 кб. Мислено е малките да записват стандартно в режим 360 кб, обаче реално не става така. Главите са им с по-малки процепи и съвместимост има само на хартия. Мине ли една дискета през запис на малко флопи, голямото след това нито може вече да я форматира, нито да я чете и директно се обявява за боклук, видите ли малко я чете без грижи. С българските големи не съм имал проблеми, ако с дискетите работено само на голямо флопи! Експолатирал съм такова българско флопи в продължение на 5 години ежедневна работа, през него са минали стотици, ако не и хиляди презаписи и продадох компютъра с изправно флопи. С българските флопита за правец 8 нещата обаче не стят така...
« Последна редакция: 04 Септември, 2015, 23:04:47 от Yassen »
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 05 Септември, 2015, 21:11:15 »
Тук мисля FAMICOM_87 под малки има предвид работещите с 3.5 инчови дискети а под големи тези с 5.25 инча. И казва че 5.25 инчовите са по-кофти. Това не е вярно попринцип тъй като няма причини да бъде така. И през моите ръце минаха почти 10броя 5.25 инчови като от тях само 1 беше уникално, марка Epson и сега ползвам друго което е прилично марка Panasonic ако не се лъжа. Останалите са шкарто. Но двете прилични си работят доста добре и си четат всякакви дискети и други им четат дискетите. Просто по това време явно не е била толкова усъвършенствана технологията и затова са по-ненадеждни. От своя страна 3.5 инчовите също не са безусловно надеждни - купих на скоро чисто ново 3.5 инчово, някакво ново производство - да ти кажа такъв ташак няма, нищо не чете а да записва и дума не може да става, докато старите 3.5 инчови са си супер!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |