| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Този клип ми напълни душата!  (Прочетена 7574 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • Публикации: 117
  • Населено място: Пловдив
  • LZ1ANB
Re: Този клип ми напълни душата!
« Отговор #15 -: 05 Септември, 2015, 22:21:30 »
И аз смятам, че именно това е имал предвид с големи/малки.
Освен това ако правим съпоставка между 3,5" и 5,25"като формати, то проблемите в надеждността са свързани също и с това, че самите дискети са по-податливи на механични увреждания, по-малко защитени от прах и влага и.т.н. От друга страна пък имат по-ниска плътност на записа, но явно това не може да компенсира по-добрата опаковка.  Като добавим и ненадеждните устройства от всякакъв калибър кашата става пълна, та затова се казва, че "малките" са по-надеждни (поне аз така го разбирам).  :)
Man muss nur wollen und daran glauben, dann wird es gelingen!

Неактивен jorsto

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 56
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 05 Септември, 2015, 23:55:47 »
Мисля, че колегата Yassen пише за разликите между големите 5,25" флопита и 5,25" половин размер флопита. Казва, че дискети записани на голямо флопи не могат да се четат  (или се четат трудно) на малко 5,25" флопи. Така че, ако говореше за 5,25" и за 3,5" размери дискети няма как да се случи! :)
« Последна редакция: 06 Септември, 2015, 00:01:45 от jorsto »

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #17 -: 06 Септември, 2015, 00:11:42 »
Да, това е ясно, но репликата на origo беше към колегата FAMICOM_87, съответно и моята.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
« Отговор #18 -: 06 Септември, 2015, 00:32:53 »
привет, да правилнмо сте ме разтълкували под малки имах предвид точно 3.5 инчовите а големи 5.25 :) до колегата  origo не се и изненадвам че новото флопи дет си купил е боклук, то всичко ново е такова  :D и да 3.5 инчовите са в пъти по надеждни от 5.25 главно заради самите дискети малките са по-защитени от околната среда :) друго което съм забелязвал е че 5.25 инчовите понякога зависи от дискетата  се захапва някак си че се гъне вътре докато се върти и издава кофти звуци, кото ми се е случвало главата да надраска даже дискетата :(
Аз лично си накатерих в началото софтуера на рпавеца от 3.5 инчово флопи да си нямам ядиве после си му върнах неговото си оригинално и от време на време ползвам него, а допълнително си качвам софтуер през серялен или парапепен кабел самоделка чрез нортън командър :)
Замислете се интересно е, че 8 инчовите флопита никога не са били съвместими с РСтата почва се от 5.25 и до ден днешен са си съвместими  :D

Малка добавка, Аз примерно на ежедневният комп съм турил едно тънко 5.25 понякога като скапе 360кб дискета и неще да я форматира или тя самата нещо не е у ред съм успявал да я спася с дебелото ми от правеца 5.25 инчово оригиналното си му :) от коеот съм доста впечатлен  8)

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #19 -: 06 Септември, 2015, 09:42:50 »

Замислете се интересно е, че 8 инчовите флопита никога не са били съвместими с РСтата почва се от 5.25 и до ден днешен са си съвместими  :D
8-инчовите дискети са измислени преди PC и са отстъпили пред 5-инчовите, въпреки че са били по-надеждни,  тъй като плътността на записа е в пъти по-ниска. До колкото знам са се ползвали за индустриални цели ( да зареждат програми на машини).  Даже някъде бях чел, че за ядрената си програма САЩ все още ги ползват.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #20 -: 06 Септември, 2015, 10:47:11 »
Не е изключено, има много места на които все още има останали в редовна експлоатация такива антики. Иначе по отношение на надеждността - може би е така 3.5 инчовите имат повече пространство за въртене на диска (самата дискета е твърда и по-дебела) и той не търка в облицованата с кече вътрешна част, нещо което се случва често при 5.25 инчовите. Но мисля че причината за по-високата надеждност е основно развилата се технология в това число и на самото магнитно покритие на носителя и на главите, а сигурно и на електрониката. Истината е там че има надеждни 5.25 инчови флопита. Лично моите 5.25 инчови дискети се четат без проблем до една (а са записвани преди повече от 25 години на други флопита). Флопито Epson което имах дори успяваше да форматира без лоши сектори 360kB дискети от българските с висока плътност за 1.2MB на всичкото отгоре след това си ги четеше без грешка :) това повече от друго флопи не съм го видял! Жалко че вече не е сред живите въпросния Epson. Надирането на повърността от главите става основно от повредени флопита на които главите контактуват с повърхността под някакъв ъгъл, не ми се е случвало да се надере повърхността от здраво флопи. Тъй както съм имал случаи и на 3.5 инча дискета да е надрана повърхността, от скапано флопи.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #21 -: 06 Септември, 2015, 13:11:20 »
Истината е, че този тип носители изискват пазене и много грижливо отношение. Съвременните носители са по-дуракоустойчиви.  :D

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 06 Септември, 2015, 17:25:30 »
Да бе, обяснявай ми това за CD -тата загубих сума ти ценна информация от СД-та. Трябва да се съхраняват в пълна тъмнина, дори на разсеяна дневна светлина в стаята ако стоят продължителн време (4-5 години) и се заличава информацията записана на тях. Ужас! Може да има и по-качествени носители, но поне тези на които аз съм записвал и съм се отвратил от тях! От дискета нямам загубен нито байт!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #23 -: 06 Септември, 2015, 17:36:09 »
Колкото до CD-тата съм забелязал, че дискове от 80-те и 90-те са доста по-надеждни и все още  имам таква, които се четат без проблем.  Но и при оптичните носители важи правилото за отговорно съхранение, сиреч няма как човек да си ги носи в джоба и да ги оставя където му падне.
Все пак би трябвало да са по надеждни от колкото дискетите, лично аз нямам такъв горчив опит с тях. Може пък да си попаднал на голямо количество дискове с лошо качество,  знам ли  :unknown:

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
« Отговор #24 -: 06 Септември, 2015, 18:50:43 »
изводът е, че всичко нмово е с лошо качество  :batt: абсолютно всичко ???
Нищо чудно, че антиките ни все още бачкат и то престоявали в мази и тем подобни неприветливи места с години , от 10те правеца който спасихме с един приятел от една училищна маза преди 2 години само едно не запали, щото му бяха корозирали контактите по сокетите , но поне процесора ми смъкнах и той си бачка  8)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #25 -: 06 Септември, 2015, 19:54:12 »
СД-тата от 80-те най-вероятно са матрични дискове а не записвани на компютър. Те са съвсем друга бира и карат МНОГО години. Но тези които се записват на компютърни записвачки са на съвсем различен принцип и са много малотрайни, пак и при тях има различни качества и различни технологии с различен живот. Но хубавите са над лев бройката.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |