| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Първото ми пуш-пулче  (Прочетена 6175 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
  • Публикации: 396
  • Населено място: Свищов
Първото ми пуш-пулче
« -: 27 Август, 2015, 00:31:01 »
Завърших първият ми лампов пуш-пул. Проекта е по поръчка на клиент и затова няма да издавам за сега кое как и защо е така. Само ще кажа, че така го искаха, така съм го направил.
Кутията е от стар касетен дек, с нов преден панел , изработен на лазер. Захранването е отделно за всеки канал. Лампи EL84, ECC83, PCC88.
 :crazy: :crazy: :crazy:

34891-0 34893-1 34895-2 34897-3

Има още доста снимки, но тях след като си го получи новия собственик.  ;)

Неактивен mark b

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Асеновград
Re: Първото ми пуш-пулче
« Отговор #1 -: 27 Август, 2015, 08:00:16 »
Браво! Харесва ми! Сега ако кажеш, че крайните са в клас А, триодно включване, ще бъдеш поздравяван многократно.
Харесвам печатен монтаж за малки усилватели! Схемата тайна ли е? Щото и аз ще правя такъв, събрал съм чаркове.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 27 Август, 2015, 10:34:25 »
Малките електролити, че си ги боднал толкова близко до крайните лампи хич не е препоръчително. Ще ги изсушат за отрицателно време.

Ако ги преместиш от долната страна на платката където е доста по хладно ще им направиш голяма услуга и на устройството като цяло ще дадеш доста повече време до замяната им.

Хромния бутон на предния панел за пускане  задържащ ли е  и от къде си го купил?

Алуминиевата ламарина пред  изходните трафове ми се вижда доста излишна, 1-во че нищо не екранира, да беше желязна ламаринка по добре. Ако е за жегата от лампите  - пак по-добре желязна и то от долу до горе, не че  изходните трафове им дреме от жегата...

1n4007 е меко казано неподходящ за аноден грец...дано да са бързи диодите дето си ги сложил. Ако са бързи пък искат  и шунтиране с по 10 нано не полярни кондензатори, които също не виждам. Абе най-добре да беше забол 2 селенови греца- кубчета NOS, така щеше да отпадне и нуждата от платката за забавен старт...

Чудно ми е масата няма ли да е пълен ужас от брумна гледна точка с тия 2  захранващи трафа като я събереш на входните чинчове ?!?
Пусни Инфо като напредне проекта, определено е интересен.

Светещия надпис Revox е много приятен.
« Последна редакция: 27 Август, 2015, 10:59:27 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 27 Август, 2015, 11:12:19 »
Не, не са в триодно. В ултралинейно са.  :D Схемата е модифициран MV3.
Оги , кондерчетата са миниатюрна серия,105 градусови. Ламарината е за да не се напичат трафовете, много жега ми се видя че поемат. Грецовете са точно с 1N4007, КАКВО НЕ ИМ ХАРЕСВАШ ?
Бутона не е задържащ, има схема със стенбай трафче и електроника с реле, която пуска голямото захранване.

34929-0

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #4 -: 27 Август, 2015, 11:27:59 »
За да се подобри охлаждането на лампите особенно крайните можеш да разпробиеш в кръг около цоклите на лампите където естествено няма писти отвори примерно ф3 и ще стане естествена конвекция и топлия въздух ще се качва на горния капак който естествено му трябват вентилационни отвори.Също му трябват вентилационни отвори и  на дъното.1н4007 са чудесни диоди.Изправяш 50 херца ,а не правоъгълни импулси!Навремето съм правил Маршал с Д7Ж паралел и последователно връзване защото тогава нямаше друго и си работеше добре.Ако имаш брум може да е от магнитни полета.Тогава последователно на входа направи една навивка от емайлиран проводник с присукани краища последователно вързана.С ориентиране в пространството и завъртане можеш да постигнеш противофазен сигнал който да унищожи евентуалния брум.Сложи екран зад чинчовете.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #5 -: 27 Август, 2015, 11:30:56 »
Супер миниатюрна- тоест има супер малко течност вътре...  Пазиш трафовете от жегата  а не пазиш тия електролити дето ще си идат за 6 месеца най-много при такава   температура ?!? Като си я ецнал платката единственото спасение за тях е да са отдолу където няма директно греене. Ако не вярваш  премери ги колко се нагряват с един лазерен термометър през дупките на капака и сам ще се убедиш, че са за преместване...

1н4007 е забележително зле  като звук в сравнение с бързите, в сравнение със селенов блок, в сравнение със всичко - общо взето. По лош на звук е само силициев грец в блок от китайските.   Събери няколко греца от бързи диоди има ги по телевизионните платки  и в импулсните захранвания- български телевизонни, и на слух даже без напъни ще се убедиш колко Не става 1н4007 за анодни цели.  :drinks:

Ламаринката  по- добре я уголеми да разделя въздуха напълно до горния капак.- алумина топлоотдава доста добре-тоест не върши много работа в случая- освен да я наплескаш с топлоизолационна боя ако имаш.  Даже някоя текстолитова  планката с пълен размер ще е по добре.

Платката изглежда красиво като цяло.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #6 -: 27 Август, 2015, 12:27:01 »
Поздравления! Отлична изработка и дизайн.
По отношение на грец-а какъвто и да е полупроводников диод е по-зле за изправяне на анодно от кенотрон. А това дали 1n4007 е по-зле от бързи, свръх бързи или микровълнови диоди когато е шунтиран с 4.7 - 10нанофарада керамика е много спорен въпрос, и личното ми мнение е че ако сложиш 20тина ома последователно на всеки диод от грец-а а паралелно на него 4.7нано керамика ще имаш доста добро звучене и едва ли ще е по-зле от бързите. Не времето за въстановяване е единствената болка на полупроводниковите диоди при изправянето на анодното. Шунтирането с кондензатори е задължително обаче независимо какви диоди се използват и ако не е направено тук то смятам че усилвателя губи много! Относно брума с двата отделни мрежови трафа - не виждам как това че двата канала са напълно отделни и се събират само във входа ще доведе до по-голям брум. Даже напротив, това е педпоставка за по-малко проблеми при опроводяването. Съображенията за електролитите да не са близо до лапите са силно основателни. Не знам да се правят усилватели Push-Pull в чист клас А, то топологията няма смисъл при чистия клас А, няма двутактен усилвател клас А който да не е глупост според мен, но това си е лично мнение. В клас АБ е достатъчно добре като звучене. Очакваме все пак схема за да коментираме.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен mark b

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #7 -: 27 Август, 2015, 12:52:26 »
MV3-работи в клас А с общ катоден резистор за двете крайни лампи-130 ома 5 вата. Общия ток на анодите е 75-80мА.
С други думи, с автоматично преднапрежение при анодно 300 волта.
При тебе какъв е режима? Тия тримери до всяка крайна лампа за какво са? За регулиране на фиксирано преднапрежение ли са? Няма много голями тайни в ламповите. Поне качи някаква схема, тук има съфорумници
с много голям опит с лампите. Може пък и да ти дадат някой добър съвет. Само ти печелиш от това-нищо не губиш.
Съветите на Ангел и Пичагата са правилни-послушай ги. Не е трудно да запоиш електролитите отдолу на платката,
да смениш една ламарина,да смениш диодите,но ако питаш мен трябваше да забодеш две кенотрончета EZ81.
Е проекта щеше да натежи с едни 20 лв.Щото си си направил труда да монтираш два захр. трафа,два дросела и т. н.
Ние тука сме затова-да си кажем мнението,критика градивна,а не само да викаме "Браво" и да пляскаме с ръце,щом
си показал проекта си. Ако нямаш средна точка за анодното-има схема ше ти я прикача, като решиш да сложиш кенотрони.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 27 Август, 2015, 13:36:19 »
То разбира се най-добре с два кенотрона но има неизвестни - ще му клекне анодното, ако няма никакъв запас ще му дойде ниско, не знаем дали трафовете имат отделна отоплителна намотка за кенотроните, и не знаем какъв му е филтъра в захранването, вероятно CLC но с какви капацитети? Защото ако има общ капацитет (и преди и след дросела изобщо всички заедно) над 100 микрофарада то кенотроните няма да се чувстват добре. Освен това не забелязвате ли че има тонкоректор, за какво трябва да изпада в аудиофилски изцепки, при положение че още със заданието има блок който е отречен от High End-а?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен mark b

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #9 -: 27 Август, 2015, 13:57:50 »
Той само да реши:
Има място за 15 ватовo трафче 6.3 волта- 2 ампера.
Веднага ше му изпратя ПОДАРЪК 50+50мФ 450/500 волта NOS, ако няма.
Ама не казва какви анодни напрежения излизат и имат ли средна точка.
Явно така си е решил.Това не е Hi-End.Това е модифицирано MV3.
Ще свири като MV3.
Ако беше помислил по-детайлно, това щеше да е най-добрия му усилвател досега.
Усилвателят май е завършен. Ние казахме вече браво.

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 27 Август, 2015, 15:11:29 »
Колеги, аз знам как е най-по-по-най, ама в крайна сметка се съобразявам с наличните компоненти, наличното място и други такива. Не е с кенотрони, защото трафовете нямат допълнителни намотки за отоплението им. Ще падне и анодното, което сега е 320 волта. Филтъра е CLC, първи кондензатор 30uF, дросел, втори кондензатор 100+100+50 uF. Отделно има локални филтрации за предусилвателите.
И не на последно място, както беше споменато, усилвателя беше поръчан с ТОНКОРЕКТОР. Затова няма смисъл от излишни напъни.  ;)
Свири като MV3, ама друг път. Знам как свирят китарните MV3.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 27 Август, 2015, 18:34:24 »
А защо след като използваш така или иначе полупроводниково изправяне си разпределил капацитета преди и след дросела толкова асметрично? По този начин използваш неефективно ресурса. CLC филтър има най-добро потискане на пулсациите когато капацитета е по равно разпределен преди и след дросела. Във всички други случаи със същия общ капацитет и индуктивност имаш по-лошо потискане на пулсациите. То не че Push-Pull му пука особено много от пулсации както при еднотактните клас А, ама все пак, въпроса е принципен. И като казвам по-лошо потискане имам предвид че примерно с дросел 15 хенри, 22 микро отпред и 470 микро след него имаш същото потискане както с дросел 3.5 хенри и по 220 микро отпред и след него. Много по-малка индуктивност, същия капацитет но разпределението е симетрично и потискането е много по-добро.

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 27 Август, 2015, 22:36:36 »
В интерес на истината, отначало капацитета беше разделен на 130uF преди дросела и 150uF след него. Така е , защото физически кондерите са 30+100 и 50+100. Но в последствие , по препоръка на стар и опитен колега, ги направих както са сега. Да ти кажа, не усетих разлика. То брум и без това си нямаше. Масата си е опроводена както трябва и то с 4 квадрата жица за крайните стъпала, и 2 квадрата за останалите. :D Не е проблем да ги върна както си бяха, трябва само да преместя 2 жици.  ;)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 28 Август, 2015, 17:43:52 »
Моето мнение е че трябва да са симетрично на дросела защото така се получава по-добра филтрация, ако опитния колега дал другия съвет успее да се аргументира защо трябва да е разпределен така капацитета нека се обоснове и ти реши коя обосновка ти е по-изгодна. Със сигурност пуков ток при зареждането на електролитите при включване не може да е обосновка първо защото тези диоди които използваш търпят доста сериозни претоварвания за кратко време, второ за пусковия преходен процес е почти все тая къде са кондензаторите. Предимствата на това да са повече кондензатори след дросела е по-нискоимпедансен запас от енергия свързан директно към усилвателното стъпало, а не през дросела, но така или иначе за ниски честоти където кондензаторите вече се оказват недостатъчни, дросела има по-нисък импеданс. Остава обосновката резонанс и качествен фактор, ако каже че има по-голяма опасност за колебателни преходни процеси във филтъра при симетрично разпределение на капацитета - тогава това за мен е единствената обосновка която да си заслужава оставянето на кондензаторите в тази конфигурация.

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 29 Август, 2015, 21:45:05 »
Явно и той не е разбрал, че изправителите ми са с диоди. Помислил, че съм с кенотрони. Веднага ми каза да ги върна както си бяха.
А аз се чудя, дали да не байпасна електролитите с 100nF/400V VIMA MKP ? Понеже вече съм му сложил капака на дъното и ми е кушия да го свалям пак за проба.  :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |