| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: въпрос за лампа  (Прочетена 5783 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
въпрос за лампа
« -: 26 Август, 2015, 10:41:52 »
В мазето на баба намерих една лампа, ТUNGSRAM 3LIT, може ли да ми помогнете с идентификацията - чичко гугъл не дава инфо, предполагам това 3 лит  не е  3 литра , прилагам снимки :drinks:

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: въпрос за лампа
« Отговор #1 -: 31 Август, 2015, 19:15:33 »
От любопитство 2 дена се рових из нета и нищо не намерих. Освен, че много прилича на ГУ5Б. Затова предполагам, че може да е неин аналог или подобна.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #2 -: 31 Август, 2015, 19:49:45 »
явна е секретно производство 8)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 31 Август, 2015, 22:11:56 »
Рибарче, я вземи по-малко да ги показваш нещата от мазето на баба, че туковиж те изпарят от лицето на земята и теб и баба ти :)
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #4 -: 31 Август, 2015, 22:18:55 »
ориго - далаверка да става, я си представи, че тая лампа има по 30-40 грама  съгласно справочника за Золото, серебро и платина в электронных лампах, както имам 50 бройки стифирани  до рафтчето с компоти и сладка , найш как ще дръпна финансово :hi:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 31 Август, 2015, 23:23:05 »
Само едно ще ти кажа, така не се дръпва финансово, определено! Винаги тези лампи ще са по-ценни ако ги продадеш като такива, стига естествено да се намери купувач. Не знам дали има лампа в която да има 30 - 40 грама злато, освен това тези метали не са в чист вид или са като покрития, или като сплави разни и трябват сложни и скъпи химични процеси за извличането им. Имай предвид че тук не е форума в който ще ти се даде информация кои елементи как като ги разглобиш ще извадиш злато за да го продадеш и да си подобриш финансовото положение. Тук в този форум ценим старите елементи като такива и сериозно осъждаме такива вандалски действия на унищожение на историята на електрониката. 30 - 40 грама злато (макар че пак казвам толкова не може да има в една лампа) може да купиш за има няма 3000лв докато такива лампи няма да намериш никога повече когато такива като теб ги разглобят за няколкото грама злато които ще добият. С цялото ми уважение към теб, поведението ти е в разрез със схващанията на повечето хора посещаващи този форум. Това че имаш тонове очевидно незаконно придобита стока също е неприятно и не е необходимо постоянно да подпитваш това какво е, за какво служи, онова какво е, дали с това мога да изстрелям совалка, а със златото от това да си купя ново BMW.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #6 -: 31 Август, 2015, 23:47:08 »
То си пише на лампата как се казва :) Давам ти джокер,лампа за високочестотна пещ.Имаше ги някога преди 30-40 години.Анахронизъм :) Алтън може да има около грам в нея :)

Неактивен mark b

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Асеновград
« Отговор #7 -: 01 Септември, 2015, 02:30:21 »
Само за протокола:Злато с проба 585/14K- 34.89 лв/гр. Злато с проба 750/18K- 44.70 лв/гр. Това са цени на борсата-купува.Частниците дават повече...
Origo-Митко да направи справка, преди да коментира....
Иначе съм съгласен с него, че старата електроника трябва да се реставрира, ако е възможно, но ако тия
радиолампи са за пещи, не знам....

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #8 -: 01 Септември, 2015, 03:41:58 »
Има още работещи пещи.
Кажете каква е лампата и може и да предложа цена.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 01 Септември, 2015, 09:35:08 »
ТUNGSRAM 3LIT
е маркировката на лампата, ще се радвам ако намери приложение, засега е само 1 бройка, ако при някоя от следващите ми инспекции в складовете намеря още - ще подам инфо, това със златото беше бъзик - целта  бе да повдигна темата, да предизвикам дискусия - белким някой подаде инфо що за лампа е това, естествено че не съм алхимик дет вади злато от лампи, чувал съм, че има такива, виждал съм и как изкупуват големи количества лампи и кондензатори само прочитайки маркировката им , без идея за какво стават, дали са годни и т н  :hi:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 01 Септември, 2015, 12:45:07 »
Така е, но не забравяй че изкупуват тонове от въпросните елементи на безценица и след това добиват няколко грама злато. От единични екземпляри или дори цял кашон трудно ще добиеш каквото и да е. Пак не коментирам колко скъпа и вредна е химията с която се извлича. Много ми е жал за това че съсипват тонове елементи които повече никога няма да видим заради няколко грама злато и лична облага. А повярвай ми, те все още са отлични повечето!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #11 -: 01 Септември, 2015, 14:21:58 »
Познавам такъв човек. Минимум тон отпадъци трябват за да е рентабилна преработката. Иначе химикалите и загубите в тях при извличането са много скъпи и обесмислят идеята. При извличането също има фира. Да не мислиш че колкото пише в каталога толкова ще излезе. И напълно подкрепям колегите и съм против унищожаването на елементи заради 1-2гр. злато. А най-тъпото в цялата история с тази световна мания, да се владее злато вместо пари е. На земята свърша папото не парите. И като огладнееш и няма какво да ядеш а яж си златото тогава.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 01 Септември, 2015, 18:01:02 »
В тази лампа има много по ценни елементи от златото,в катода има голямо количество Берилий и Антимон.Някой са изцяло от бариев оксид .В решетките Иридий,Бисмут и Платина :) Т.н. индустриални метали често са по скъпи от унция алтън за пръстени :)

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #13 -: 01 Септември, 2015, 18:26:42 »
Ако тази лампа беше правена  в СССР, много вероятно е да има редки метали в големи количества, но тъй като е унгарска, много се съмнявам. Освен това е предназначена да работи в ултразвуковия диапазон, като генератор без особено големи изисквания, така че най ценното може да се окаже корпуса от посребрен чист бакър (6,80 за кг.)  :D
Тук искам да отбележа, че колегата ОРИГО изпада в крайности. Не може всички стари елементи по земята да се пазят до безкрайност. Рециклирането е полезен процес, има  големи фирми които събират количества електронна скрап и после я обработват.  Ще дам пример с едни зелени, правоъгълни, керамични, руски кондензатори Н90, отвратителни,  с големи утечки, голям толеранс, нисковолтови... Но с високо съдържание на Паладий, 1100лв. за килограм!!! В рамка на стената ли да ги слагаме???  :D

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 01 Септември, 2015, 18:34:48 »
В пещта за закаляване работи на около 2-3 мхц,в топилните пещи за цветни метали на коло 25-27 мхц.Лампата ако е нова трябва да е в пласмасова кутия и в нея да има една малка книжка с режима на лампата.Това са единични бройки и всяка от тях е индивидуална като параметри.Настройката на контура се прави по написаното в тая книжка,иначе ще окотиш лампата бързо или изобщо няма да тръгне.В пещите които съм виждал са по две с еднакви параметри,работят като пушпулен автогенератор.В самата бобина е натикан керамичния тигел със стопилката.Представи си чушкопек,ама огромен :D Това обаче беше отдавна :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |