Здравейте! Преди 2 дни завърших изработката на въпросния усилвател, в който, както личи от заглавието, са използвани предимно елементи с изтекъл срок на работоспособност и поради това силно занижено качество
Това ми е първият усилвател, който бях замислил още преди 4-5 години, но поради една или друга причина не успях да направя досега, защото все се чудех какво всъщност искам, дали да свири хубаво, дали да свири силно, или и двете, но съответно за повече средства. Всъщност сериозно се захванах с него още миналата година по това време, когато разкомплектовах едно счупено и ненужно вече никому шаси от радио Комсомолец, което някой човек дал на дядо ми. Пак дядо ми беше срещнал на село случайно наши роднини да носят една Мелодия 2 да я изхвърлят. Спомнил си за мене, че може да ми потрябва за части, и ги спрял на няколко метра от контейнера и го взел. И тъй като той не изхвърля нищо, двете бяха залежали в "свещения радиотехнически фонд" (бараката до къщата на баба ми и дядо ми)
Когато разглеждах какви стари неща има там, се оказа, че има здрав изходен трансформатор от Акорд, и с този от Мелодията станаха 2 еднакви. Самата Мелодия бяха я пипали поне двама "майстори" и като видях какво са сътворили, реших, че е по-добре да използвам това, което беше останало здраво от нея за нещо друго, отколкото да се мъча да я възстановявам. Затова реших целта да е да направя лампов усилвател, за направата на който да използвам по възможност стари части и да не дам и един лев.
След като разбрах какво ще правя, трябваше да събера частите, тъй като не всичко беше налично. И така цяла година до сега. Няма да описвам процеса, тъй като той беше бавен отчасти поради това, че по време на учебната година не мога да се занимавам почти с нищо друго, освен с училището. Малкото свободно време, което ми оставаше, използвах, за да проектирам схемата на усилвателя и да проверя дали захранващият трансформатор от Мелодия 2 ще може да захрани 2 предусилвателни, 2 крайни лампи и 1 кенотрон. Затова и схемата е съобразена главно със захранването, а не за постигането на най-добрия звук. И така от февруари месец, когато започнах да проектирам схемата, до началото на юли, когато започна реализацията.
Първоначално взех захранващия трансформатор, който беше в много лошо състояние. Ламарината, която го държеше за кутията на радиото, беше безобразно изкривена и пред скъсване, някои ламели също, защото единият от тези "майстори" не се е сетил, че за да свали трансформатора от кутията, трябва да извие крачетата на тази ламарина от долната страна. Но с помощта на чук и менгеме успях да върна всичко на мястото, и дори се учудих, че при включване, а дори и при номинално натоварване трансформаторът въобще не бръмчи! Бях изчислил колко ток ще тече през усилвателя и бях купил няколко мощни резистора от Комет (тук се наложи да купя нещо, така че не спазих докрай условието) и направих проба, като го оставих включен за час и половина. След това, като го пипнах, не беше по-горещ от такъв, монтиран оригинално на радиото. След като се уверих, че ще имам надеждно захранване, пристъпих към реализирането/сковаването на кутията
Използвах дъска, стояла няколко десетилетия на слънцето и дъжда, поради което е малко изкривена и разваля външния вид, но при такива материали - толкова. Най-голямата част от времето за реализация беше отделено на кутията, поради което няма да разказвам производствения процес. За шаси използвах алуминиева ламарина, цоклите са от Комсомолеца и Мелодията, свързани са от долната страна с дебел меден едножичен проводник за маса. При шаси с такива размери се получи много сбит и неудобен монтаж, но елементите на всяка лампа са запоени към маса в 1 обща точка.
Извинете за прекалено дългото, но непълно описание, и благодаря на всички, които го прочетоха! Ето и снимки:
Ето го с тонколоните, с които се използва. 8 омови са, при настройката бях включил 8 омови мощни резистори. Знам, че тези изходни трансформатори не е добре да работят с 8 омови говорители, но нямам други.
Ако някой се интересува, ето и схемата му:
Надявам се да ви е харесало!