Здравей, честито за новия екземпляр. Хванал си станция на УКВ въпреки че обхвата е стария не защото някой излъчва на него, а по „огледална честота“. Огледалната честота се намира на отстояние 2*междинната честота т.е. в случая 2*10.7 мегахерца затова част от съвременния обхват попада в огледалния обхват на радиото и станциите могат да се приемат с ниска чувствителност. За УКВ приставката ще ти помогна със свързването в радиото, при монтирането й в лампов радиоприемник единственото предизвикателство е захранването, защото в приемника няма подходящо захранващо напрежение за нея и има няколко варианта за захранване, един от тях съм описал тук:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1051.0Относно лака на кутията - не се сещам Лира с каква кутия беше дали беше от тези с лъскавия лак, или от тези с матовите кутии като Акорд 104. Ако е от лъскавите, там е използван нитроцелулозен лак, какъвто в днешно време не се намира и резултатите с друг лак няма да са много добри (със сигурност няма да изглежда както е изглеждало като ново). Така че ако не е зле лака, а просто си решил че трябва да го обновиш - по-добре не го обновявай.
Шасито се демонтира лесно отвинтват се четири винта от долната страна в твоя случай се намират на „тавана“ на шкафчето за плочи под радиото. Важно е като разпояваш проводниците които свързват шасито с кутията и други части да не им объркаш после местата, а на проводниците към високоговорителите да не объркаш посоката на свързване. После внимателно вадиш шасито, при някои такива радиа стъклената скала е толкова широка че отстрани има издълбани хлътнатини за да влезе шасито, и ваденето трябва да става внимателно и с чалъм под определен ъгъл, без да напъваш защото може да счупиш скалата.
Потенциометъра за звука ще е трудно да се намери, но все пак след като го демонтираш може да обиколиш софийските магазини за стари части на Поп Богомил (Нак Тек май се води сега), на Симеон 63 в безистена и на Симеон някой си номер не помня точто кой София електроник, не им гледай адреса в сайта, стар е и неактуален звънни им един телефон да ги питаш за актуалния адрес. Нека и колеги които се сещат за други магазини където може да потърсиш потенциометри да се включат. Но ако след търсенето не намериш потенциометър което е твърде вероятно ще се наложи да се опиташ да ремонтираш този. разглабя се, виждаш какъв му е проблема, защо се върти безконечно, след това се вади оста, почиства се металния плъзгач вижда се дали е с графитна пъпка или не ако е с пъпка се гледа дали е износена и се търси начин за подмяна ако е износена, ако има износване на графитния слой се поизкривява плъзгача така че да контактува по друга дъга каквото друго има вътре да контактува подвижни плъзгащи контакти се закривяват за по-голям натиск, след това се смазва с технически вазелин и се сглобява обратно и ако си късметлия и сръчен ще ти служи след това дълго и безпроблемно. В случай че при разглобяването се окаже че е непоправимо повреден, от форума ще се намери някое такова шаси за донор за такъв потенциометър в по-добро състояние.
Трябва да видиш защо скалният механизъм не работи, дали няма спечена грес на оста на променливия кондензатор и затова да не работи добре, ако всичко е ОК но не се върти значи може би се е отпуснала кордата и трябва да се понатегнат пружинките които я опъват, ако е много удължена може да се наложи да се поскъси леко, ако не е претрит конеца не виждам причини да се сменя освен ако някой го е омазнил, но тогава също си има лек да се обезмасли с ацетон. Разгледай какъв е проблема в краен случай ще се стигне до смяна, тогава колегите ще ти кажат от къде да потърсиш такъв конец защото аз отдавна не съм купувал и не знам къде има в момента.
Лампите които се използват в този радиограмофон все още слава богу се намират почти безпроблемно, така че ако ти се наложи някоя лампа да се сменя ще те упътим къде да търсиш.
Тези грамофонни шасита Супрафон са много хубави и здрави и няма никакви причини да смяташ че трябва да се сменя с ново. По механизма им почти нищо не дефектира попринцип, в случая трябва първо да провериш дали електромотора се върти, ако не се върти трябва да видиш дали няма спечена грес и дали достига ток до него. Ако не достига ток провери къде е прекъсната веригата дали в превключвателя който е за изключване в края на плочата или има окислено нещо във волтажния разпределител (наглася се от отвор на диска под подложката)(някои модели нямат отвор)(въпросния разпределител се вижда от долната страна на шасито като чена кутийка в която влизат два кабела от мрежата и излизат 4 кабела към мотора). Виж да не е най-тривиалното да трябва да дръпнеш рамото леко в дясно от стойката му за да се включи изключвателя за край на плочата.
Ако все пак мотора е захранен и се върти нормално а диска не се върти виж дали врътката за избор на обороти не е оставена между позициите за различните обороти, или пък може да има спечена грес на механизма за избор на обороти и около механизма на фрикционната ролка което да й пречи да се зацепи с диска и мотора. Разгледай. Най-малко вероятно е да се е „вдървила“ гумата на фрикционната ролка, такъв проблем при Супрафон до сега не съм виждал много качествена гума ползват.
Относно високоговорителя - няма да те намразим заради интервенцията но ще се опитам да те убедя с някои факти че не трябва да сменяш високоговорителя.
1.Това че високоговорителя е 50 годишен не означава че вече не работи както трябва и се налага да бъде сменен.
2.Това че е проектиран преди 50 години не значи че тогава хората не за знаели как се проектира високоговорител и той няма съответните качества като съвременните високоговорители от реномирани марки.
3.Точно напротив най-големите аудиофили и аудио маниаци много обичат тези стари високоговорители - общоизвестно е че старите високоговорители са изключително добри по параметри дори за сегашното време имат висока чувствителност, много добра равномерност на амплитудно-честотната характеристика (обикновено неравномерността от 100 херца до 20к е по-малка от 3 децибела).
4.Акустичната система е изчислена да работи най-добре с високоговорителя притежаващ точно тези характеристики и резултата от евентуална смяна на високоговорителя с друг с различни параметри няма да доведе до добри резултати. Особено поради причините изтъкнати в точка 3 високоговорителя има изключително висока чувствителност - съобразен е че работи с лампов усилвател с ниска изходна мощност. Подмяната му със съвременен високоговорител с по-ниска чувствителност ще доведе до това че няма да имаш достатъчна сила на звука дори при максимално усилване от регулатора за сила на звука.
5.Няма да можеш да намериш съвременен говорител със същите размери и геометрия за монтиране в тази кутия.
6.Новите високоговорители, макар и от добри марки (не мисля че цитираните от теб марки могат изобщо да се приемат за добри в правенето на високоговорители особено сравнени с оригиналния говорител на радиото) са правени със съвсем различни приоритети и съвсем различни параметри съобразени със съвременните приложения и изисквания, в доста случаи са доста некачествени особено ако говорим за ценови клас под 150лв. на говорител.
Така че радиото е твое и е твое решение да смениш високоговорителя, но това определено ще бъде грешка и резултата ще е изцяло отрицателен. Всичко останало в това радио (НЧУ и прочие е с по-ниско качество от високоговорителя) Оригиналния високоговорител е 4 ома ако все пак решиш да го сменяш.
Шасито на този радиоприемник не е офазено, може във входа за грамофон да подадеш сигнал от компютър или произволен източник. mp3 модулите от Елимекс представляват това нещо:
http://www.elimex.bg/product/69008/kit-k154-mp3-modul-du.htmlзахранва се с 5 волта, има линеен аудио изход и вградено цифрово радио, памет за 30+ станции. Има и USB вход и слот за SD карта от които може да просвирва MP3 файлове, има си и дистанционно. Имам такова инсталирано в колата, работи много добре като за колата. Трябва да се внимава защото колегите алармираха за такива модули които не работят добре, правели проблеми, звука бил примесен с някакви шуове и т.н. китайска им работа, като го купиш трябва да го тестваш че има доста дефектни бройки и може да се наложи да го смениш. Но аз лично не ти препоръчвам да слагаш такъв модул на радиото, не мисля че има смисъл и качеството му не отговаря на качеството на радиото ама това си е твое решение. Скални крушки някой от форума продаваше, не знам дали още има наличности, аз имам за продажба, мога да ти продам няколко колкото искаш ако не намериш другаде. Те са 6.3 волта 0.3 ампера. Успех!