| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Moята Лира 10  (Прочетена 7123 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен guestxx

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: Sofia
Moята Лира 10
« -: 27 Юли, 2015, 08:55:42 »
Здравейте ;) Мога да се похваля, че от вчера съм горд собственик на радиошкафа от заглавието. Хубавото и най - вече това за което го взех, а не го изхвърлих директно е, че радиото е било пазено, няма счупени клавиши, не е седяло по мазета, тавани, балкони и не е било поставка за някое мушкато, което да се разтече и да го разскапе и дойде с кабел. (Не знам защо всички ги режат ?!?! ) Вчера докато го чистих , успях да хвана някакво радио на стария УКВ обхват, което ме учуди много, но ме изненада приятно. Понеже изникнаха някой въпроси реших да ги струпам тук.

Лака на кутията изглежда овехтял и обезцветен мисля да го шлайфам и да го повторя. С каква шкурка става най - добре и с какъв лак се добива максимално автентичен вид? Има ли трудности при демонтажа на шасито? Мисля да го демонтирам хем за ремонт, хем да си работя спокойно по дървенията. Следващия кофти проблем е че потенциометъра за звука е кофти заминал. Работи частично, но се върти безкрайно и не намалява плавно, а с големи пикове. Може ли да се намери някъде нов такъв? Кордата на скалата имам чувството че е разтеглена, врътката се върти безконечно, скалата не мърда, но въпреки това с усилие се мърдат станциите, трябва да се смени кордата. Мисля, че ако се натегне, ще се скъса...  Къде може да се намери подходящ конец, най - близък до оригинала. Могат ли да се намерят нови лампи от някъде? Грамофона е Супрафон за съжаление от модела за една плоча, но не работи (не се върти) и мисля че няма игличка. Може ли да се намери грамофонно шаси или игличка или е мисията невъзможна? Какво обикновено дефектира по механизма му ? Друга задачка за по - натам във времето, след останалите неща е, че се замислям да сменя 50 годишния говорител с нов еквивалент, нещо от Авител. Херц, Пайнер, Сони или подобно. Още не съм отварял шкафа да го разгледам отзад, колко ома са говорителите? Знам че някой от вас ще ме намразят за тая интервенция, ама новото си е ново, що се отнася до говорители, а и вече промазват хартията, не е като едно време ;) Имам УКВ приставката, мисля някой ден да се преборя с нея, макар че ми е леко неясно коя жица къде точно ходи, и коя се прекъсва, но ще го преборя надявам се. Шасито офазено ли е ? Може ли да се включи компютър към някой от изводите отзад, безопасно? Видях няколко теми по- нагоре , че има някакви Елимекски модули за Мp3. Какво представляват?

Снимки ще сложа тези дни. Вчера бях изморен и не ми остана време да му завия краката, а и скалните лампи са изгоряли и двете. ;)

« Последна редакция: 27 Юли, 2015, 09:02:56 от guestxx »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Moята Лира 10
« Отговор #1 -: 27 Юли, 2015, 11:21:50 »
може да се включи към пц, след профилактика. и грамофона е оправим. мп3 модул може да се инсталне също,
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #2 -: 27 Юли, 2015, 11:43:26 »
Здравей, честито за новия екземпляр. Хванал си станция на УКВ въпреки че обхвата е стария не защото някой излъчва на него, а по „огледална честота“. Огледалната честота се намира на отстояние 2*междинната честота т.е. в случая 2*10.7 мегахерца затова част от съвременния обхват попада в огледалния обхват на радиото и станциите могат да се приемат с ниска чувствителност. За УКВ приставката ще ти помогна със свързването в радиото, при монтирането й в лампов радиоприемник единственото предизвикателство е захранването, защото в приемника няма подходящо захранващо напрежение за нея и има няколко варианта за захранване, един от тях съм описал тук:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1051.0
Относно лака на кутията - не се сещам Лира с каква кутия беше дали беше от тези с лъскавия лак, или от тези с матовите кутии като Акорд 104. Ако е от лъскавите, там е използван нитроцелулозен лак, какъвто в днешно време не се намира и резултатите с друг лак няма да са много добри (със сигурност няма да изглежда както е изглеждало като ново). Така че ако не е зле лака, а просто си решил че трябва да го обновиш - по-добре не го обновявай.
Шасито се демонтира лесно отвинтват се четири винта от долната страна в твоя случай се намират на „тавана“ на шкафчето за плочи под радиото. Важно е като разпояваш проводниците които свързват шасито с кутията и други части да не им объркаш после местата, а на проводниците към високоговорителите да не объркаш посоката на свързване. После внимателно вадиш шасито, при някои такива радиа стъклената скала е толкова широка че отстрани има издълбани хлътнатини за да влезе шасито, и ваденето трябва да става внимателно и с чалъм под определен ъгъл, без да напъваш защото може да счупиш скалата.
Потенциометъра за звука ще е трудно да се намери, но все пак след като го демонтираш може да обиколиш софийските магазини за стари части на Поп Богомил (Нак Тек май се води сега), на Симеон 63 в безистена и на Симеон някой си номер не помня точто кой София електроник, не им гледай адреса в сайта, стар е и неактуален звънни им един телефон да ги питаш за актуалния адрес. Нека и колеги които се сещат за други магазини където може да потърсиш потенциометри да се включат. Но ако след търсенето не намериш потенциометър което е твърде вероятно ще се наложи да се опиташ да ремонтираш този. разглабя се, виждаш какъв му е проблема, защо се върти безконечно, след това се вади оста, почиства се металния плъзгач вижда се дали е с графитна пъпка или не ако е с пъпка се гледа дали е износена и се търси начин за подмяна ако е износена, ако има износване на графитния слой се поизкривява плъзгача така че да контактува по друга дъга каквото друго има вътре да контактува подвижни плъзгащи контакти се закривяват за по-голям натиск, след това се смазва с технически вазелин и се сглобява обратно и ако си късметлия и сръчен ще ти служи след това дълго и безпроблемно. В случай че при разглобяването се окаже че е непоправимо повреден, от форума ще се намери някое такова шаси за донор за такъв потенциометър в по-добро състояние.
Трябва да видиш защо скалният механизъм не работи, дали няма спечена грес на оста на променливия кондензатор и затова да не работи добре, ако всичко е ОК но не се върти значи може би се е отпуснала кордата и трябва да се понатегнат пружинките които я опъват, ако е много удължена може да се наложи да се поскъси леко, ако не е претрит конеца не виждам причини да се сменя освен ако някой го е омазнил, но тогава също си има лек да се обезмасли с ацетон. Разгледай какъв е проблема в краен случай ще се стигне до смяна, тогава колегите ще ти кажат от къде да потърсиш такъв конец защото аз отдавна не съм купувал и не знам къде има в момента.
Лампите които се използват в този радиограмофон все още слава богу се намират почти безпроблемно, така че ако ти се наложи някоя лампа да се сменя  ще те упътим къде да търсиш.
Тези грамофонни шасита Супрафон са много хубави и здрави и няма никакви причини да смяташ че трябва да се сменя с ново. По механизма им почти нищо не дефектира попринцип, в случая трябва първо да провериш дали електромотора се върти, ако не се върти трябва да видиш дали няма спечена грес и дали достига ток до него. Ако не достига ток провери къде е прекъсната веригата дали в превключвателя който е за изключване в края на плочата или има окислено нещо във волтажния разпределител (наглася се от отвор на диска под подложката)(някои модели нямат отвор)(въпросния разпределител се вижда от долната страна на шасито като чена кутийка в която влизат два кабела от мрежата и излизат 4 кабела към мотора). Виж да не е най-тривиалното да трябва да дръпнеш рамото леко в дясно от стойката му за да се включи изключвателя за край на плочата.
Ако все пак мотора е захранен и се върти нормално а диска не се върти виж дали врътката за избор на обороти не е оставена между позициите за различните обороти, или пък може да има спечена грес на механизма за избор на обороти и около механизма на фрикционната ролка което да й пречи да се зацепи с диска и мотора. Разгледай. Най-малко вероятно е да се е „вдървила“ гумата на фрикционната ролка, такъв проблем при Супрафон до сега не съм виждал много качествена гума ползват.
Относно високоговорителя - няма да те намразим заради интервенцията но ще се опитам да те убедя с някои факти че не трябва да сменяш високоговорителя.
1.Това че високоговорителя е 50 годишен не означава че вече не работи както трябва и се налага да бъде сменен.
2.Това че е проектиран преди 50 години не значи че тогава хората не за знаели как се проектира високоговорител и той няма съответните качества като съвременните високоговорители от реномирани марки.
3.Точно напротив най-големите аудиофили и аудио маниаци много обичат тези стари високоговорители - общоизвестно е че старите високоговорители са изключително добри по параметри дори за сегашното време имат висока чувствителност, много добра равномерност на амплитудно-честотната характеристика (обикновено неравномерността от 100 херца до 20к е по-малка от 3 децибела).
4.Акустичната система е изчислена да работи най-добре с високоговорителя притежаващ точно тези характеристики и резултата от евентуална смяна на високоговорителя с друг с различни параметри няма да доведе до добри резултати. Особено поради причините изтъкнати в точка 3 високоговорителя има изключително висока чувствителност - съобразен е че работи с лампов усилвател с ниска изходна мощност. Подмяната му със съвременен високоговорител с по-ниска чувствителност ще доведе до това че няма да имаш достатъчна сила на звука дори при максимално усилване от регулатора за сила на звука.
5.Няма да можеш да намериш съвременен говорител със същите размери и геометрия за монтиране в тази кутия.
6.Новите високоговорители, макар и от добри марки (не мисля че цитираните от теб марки могат изобщо да се приемат за добри в правенето на високоговорители особено сравнени с оригиналния говорител на радиото) са правени със съвсем различни приоритети и съвсем различни параметри съобразени със съвременните приложения и изисквания, в доста случаи са доста некачествени особено ако говорим за ценови клас под 150лв. на говорител.
Така че радиото е твое и е твое решение да смениш високоговорителя, но това определено ще бъде грешка и резултата ще е изцяло отрицателен. Всичко останало в това радио (НЧУ и прочие е с по-ниско качество от високоговорителя) Оригиналния високоговорител е 4 ома ако все пак решиш да го сменяш.
Шасито на този радиоприемник не е офазено, може във входа за грамофон да подадеш сигнал от компютър или произволен източник. mp3 модулите от Елимекс представляват това нещо:
http://www.elimex.bg/product/69008/kit-k154-mp3-modul-du.html
захранва се с 5 волта, има линеен аудио изход и вградено цифрово радио, памет за 30+ станции. Има и USB вход и слот за SD карта от които може да просвирва MP3 файлове, има си и дистанционно. Имам такова инсталирано в колата, работи много добре като за колата. Трябва да се внимава защото колегите алармираха за такива модули които не работят добре, правели проблеми, звука бил примесен с някакви шуове и т.н. китайска им работа, като го купиш трябва да го тестваш че има доста дефектни бройки и може да се наложи да го смениш. Но аз лично не ти препоръчвам да слагаш такъв модул на радиото, не мисля че има смисъл и качеството му не отговаря на качеството на радиото ама това си е твое решение. Скални крушки някой от форума продаваше, не знам дали още има наличности, аз имам за продажба, мога да ти продам няколко колкото искаш ако не намериш другаде. Те са 6.3 волта 0.3 ампера. Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 27 Юли, 2015, 11:46:49 »
крушките скалните са предполагам разхлабени а не изгорели, често срещан проблем е.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #4 -: 27 Юли, 2015, 12:41:16 »
Само отбелязвам че от известно време модулите на Елимекс са без радио и това се вижда в цената. Лошото е че няма изглед това да се промени.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 27 Юли, 2015, 13:41:59 »

Неактивен guestxx

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 27 Юли, 2015, 14:24:37 »
Добре, отказах се от смяната на говорителите. Грамофонното шаси сигурно ще го сваля, за да го избърша и ще го разгледам, но тези дни мисля че няма да имам никакво време за съжаление. Потенциометъра съм почти убеден, че няма да става за нищо. Отварял съм такъв , когато си правих Комсомолеца и не беше нещо което да векува. ;) За укв приставката съм взел адаптерче 9.5волта и ако ми остане време довечера ще я монтирам, надявам се.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 27 Юли, 2015, 14:39:26 »
Раздвижи механиката и мотора на Грамофонното шаси- обливаш  смело с WD40 и раздвижваш. Същото важи и за клавишния блок на шасито на радиото.

Тия потенциометри мисля са разглобяеми също.WD 40 и там ако те мързи да разглобаваш, почистваш на ръка,  и смзваш с възелин.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 27 Юли, 2015, 15:42:40 »
Само за грамофона да кажа да не прекаляваш със смазването, защото не е добре да попада масло по водещите повърхности - стъпаловидната втулка на оста на мотора която контактува с фрикционната ролка, самата фрикционна ролка и вътрешната страна на диска където контактува ролката. Така че маслото местеливо, само където трябва и ако трябва. А ако има спечена грес всичко се разглабя, мотора се промива добре лагеруването с масло до пълно раздвижване после се обезмаслява добре, смазва се малко само колкото трябва и така. Потенциометъра на го отписвай така бързо, ако знаеш какво правиш и го направиш добре, може да имаш добри резултати.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен guestxx

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #9 -: 28 Юли, 2015, 21:48:44 »
Благодаря на pichaga933 че ми помогна по телефона с капацитета на поменциометъра. 1мегаом е на четвърт ват. На Симеон намерих магазинчето, преместило се е от другата страна , откъм женския пазар.

Имах намерението да взема всички лампи, тя намери само ЕАБЦ 80, която се оказа че не работи и върнах старата. Взех 2 потенциометъра от същия вид с по - къса ос и се оказа, че не са като модерните. Остта много лесно се сменява, останалото е занитено и неразглобяемо. по надолу на снимката се вижда. Кордата за ФА беше скъсана и я изхвърлих, другата е разтеглена, но това ще започне да ме дразни след като оправя обхвата, засега лови 2 станции и то кофти. Грамофона няма доза, проблема му беше че рамото не включва моторчето, но поради липсата на доза го зарязах, взех 3 плочи , да има. Новите потенциометри обаче нямат страничното краче на което стъпва червения кабел. .. Като видях и укв блока , не съм технически неграмотен, ама супер се обърках за начина на монтаж на приставката ;)
« Последна редакция: 28 Юли, 2015, 22:33:58 от guestxx »

Неактивен guestxx

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #10 -: 28 Юли, 2015, 21:49:29 »
...........

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 28 Юли, 2015, 23:25:22 »
Има още един потенциометър 1M на схемата . Вземи него и го сложи за усилване на звука. А тоя новия го сложи на другата корекция  ;)

Лампи няма нужда да сменяш за сега.  :D

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 28 Юли, 2015, 23:40:40 »
Да, и не купувай лампи от магазинчето София електроник дето е до женския пазар, купувай от тези дето са в безистена на Симеон 63, или от магазина на Поп Богомил (Нак тек). Лампите в софия електроник са зле, стари са част от тях, друга голяма част не работят, а тези които работят или микрофонят или прекъсват и така. За УКВ приставката ми пиши на ЛС да ми дадеш скайпа си за да ти дам насоки, тоя ред спойки който си снимал няма да го пипаш, там работа нямаш.
P.S. И нали знаеш че в това радио има 3 корди една за ФА една за УКВ настройка и една за къси, средни и дълги. УКВ се настройва от външната врътка в дясно, а вътрешната е за Д,С,К.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 29 Юли, 2015, 01:58:43 »
Смени сивия алуминиев електролит които стърчи от платката до крайната лмапа. 1110% е заминал.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #14 -: 29 Юли, 2015, 16:44:31 »
Не големия а малкия електролит. Има още един електролит зад EABC80.
Аз предпочитам да почиствам старите потенциометри, стават ксто нови.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |