Имах подобен проблем с HDD Seagate. Диодът, за който говориш, при мене беше еднопосочен трансил, също с обозначение BUX.
Изтрепах се да го търся в каталога на производителя, накрая излезе специално производство за нуждите на Seagate. По западните форуми му цитират данните - мисля че беше за 13 волта и за някаква шокиращо висока пикова мощност. В случая трансилът защитава контролера на HDD - то от подадено свръхнапрежение от захранването /например при повреда/ и от генерираното от мотора на HDD - то напрежение с обратен знак U*. Оказа се, че Комет Електроникс предлага трансили, но трябва да им съобщиш напрежение и мощност- буквените обозначения се различават. Иначе цената е символична - някакви стотинки. Така че, порови из форумите и виж точно какви бяха данните на този BUX, че аз не пазя линковете - не беше много скоро това събитие. Купи си и си постави нов трансил, дори и да си 100 процента сигурен в захранването, че джаджата предпазва от рискови моментни състояния, породени от пикове и обратни напрежения, които както писах, могат да се генерират и от мотора. Спраскаш ли електрониката - няма начин или поне евтин начин отново да я подкараш. Смяната на целия контролер не възстановява работоспособността. Контролерът трябва да е от абсолютно същият тип, версия, ревизия и т.н., че и фърмуерът трябва да е абсолютно същият. Правил съм опити - не става. Пък и намирането и монтажа на новия трансил са къде-къде по-прости.
След като оправиш окончателно харддиска, снимай работещия с него компютър и изпрати снимката на некоректния продавач, с най-топли благодарности за изгодната цена, естествено без да му обясняваш за повредата. Ще го втресе посред лято! Само това заслужава лъжливото копеле - сам да се изяде от мъка, че се е прецакал.