И аз имам Рапсодия тя е уникален български радиоприемник първо защото е изпълнен с изцяло германиеви транзистори мисля, второ защото е стерео и целия стереодекодер е транзисторен. Това си е ценен експонат от схемотехническа гледна точка а и дизайна на кутията ми харесва със стъклена скала като лампов радиоприемник. За съжаление УКВ блока е с вариометри и вероятно пренастройката на новия обхват няма да е нито лесна и безпроблемна, нито покриването на 20.5 мегахерца лента ще е възможно. Естествено е възможно и да греша, и преработката да е възможна, но поне ламповите български на печатен монтаж с вариометри не се поддават особено добре на тая процедура. Вероятно по-лесно ще бъде на Рапсодията да бъде пресаден УКВ тунер от Селена, там пренастройката е почти елементарна и с много добри резултати. За диодите - аз бих потърсил германиеви, но както са ти казали то проблема сигурно не е в тях, или по-точно те са думнали в следствие на думнал краен транзистор. Иначе вероятно всякакъв диод ще ти свърши работа за замяната разбира се по-добре такъв за монтаж на радиатор че да не се прегрява излишно, макар че 6 ампера за силициев диод се постигат лесно без радиатор (издържат по-високи работни температури).