| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с клавиатура на Правец 82  (Прочетена 6675 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Boshnakov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 5
  • Населено място: Nova Zagora
Привет на всички във форума.

Наскоро се сдобих с един Правец 82, който исках да "използвам" на определени мероприятия. Както и да е, наложи се основно почистване от прах, който беше полепнал и с влага по платката. Като цяло тръгва, курсора си мига, но клавиатурата не работи. Единствено КИР успява да включи светодиода. Всички херкони съм ги проверил, работят добре, 4.9волта има на платката на самата клавиатура по чиповете.

Междувременно престана да стартира, почнаха да излизат всякакви символи. Поради известно омачкване на калая на чиповете на дъното и лекото им окисление се наложи да ги вадя един по един за почистване. Сега пак си тръгва ОК, но клавиатурата продължава да мълчи. Търсих схема на целия компютър поне да видя на какво ниво се спъват сигналите но без успех.

Все още не съм отварял захранването да видя състоянието му. Имам платка + голямо флопи и платка за принтер може би, които засега съм разкачил.

Някакви идеи откъде да започна?
LZ1TWB

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
Re: Проблем с клавиатура на Правец 82
« Отговор #1 -: 01 Юли, 2015, 16:38:40 »
Като най-първо, провери куплунга на клавиатурата който влиза в дънната платка. Прозвъни перата да видиш дали кабелите са наред, след като закачиш клавиатурата прозвъни от платката на клавиатурата към дънната платка.
Прегледай и за студено спойки, защото те са често явление при този компютър.
Виж и тази тема, в която сме дали напътствия хардуерна помощ за Правец 8М и 8С
(обърни внимание на линковете в последния ми пост там)
Успех и питай смело, ще го подкараме.

Неактивен Boshnakov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 03 Юли, 2015, 23:42:51 »
Тръгнах да презапоявам всичко по клавиатурата до което имам достъп, появиха се признаци на живот. 2-3 бутона съответстват, останалите са грешни, 10ина не работят. Засега колкото и да меря и запоявам последното положение не се променя.

Все пак щеше да е добре ако имаше схема или поне снимка на платката без монтирани бутоните да видя кое къде отива.

Междувременно извадих бутоните за миене че беше ужас.
32092-0
32094-1

Колега, Моля, прочетета ПРАВИЛА НА ФОРУМА!!!
Цитат
10. Всички снимки публикувани във форума трябва да се прикачват към темата от предвидения за целта бутон под надписа [Прикачи:] Снимки пуснати като линкове от други сайтове са ЗАБРАНЕНИ и темите ще бъдат премахвани без предупреждение.
Коригирах вашето мнение, но занапред спазвайте изискванията.
« Последна редакция: 04 Юли, 2015, 11:57:47 от Gabo »
LZ1TWB

Неактивен wisi

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 54
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #3 -: 04 Юли, 2015, 11:03:04 »
Ето схема на целия компютър (без клавиатурата). Като се принтира на два листа А4, се чете ясно. Една от малкото разлики с Правеца, е в свързването на ROM-а за генериране на символите: "мигащият" текст "минава" през ROM-а при Правеца, а при Apple ][, през външна логика. Позициите на почти всички схеми съвпадат (означенията <буква><число> до/под вида на ИС).

Кои са трите бутона, които отговарят на символите си? Бутоните, които не "принтират" съответстващите им символи, винаги едни и същи символи ли принтират (и при задържане)?
Тук, на 341стр. (номерация на *.pdf документа) има схема на "другия" вид клавиатура - за да придобиете някаква представа за функцията, а на 168стр. има описание.
При (някои от) неработещите клавиши, най-вероятно рид-ампулите са ("частично") дефектирали... ремонта им е трудоемък. (В самите бутони често има повече прах, от колкото под капачките.) Проверете съпротивлението им в натиснато и отпуснато състояние.

Неактивен Boshnakov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: 05 Юли, 2015, 00:52:25 »
Днес реших да проверя точно какво излиза като цъкам, но тя пак е отказала нацяло. Това което помня е

1 - ;
Т - RETURN
RETURN - T
шпация - ;
L - L
] - ]
4,5,6 не работят
Другите са грешни повечето, КИР не оказва влияние, на доста места има ; = +

Като натискам последователно излиза същия символ, като задържа също го повтаря. Като натисна 3 клавиша едновременно един от които е РЕСЕТ изпиуква и се появява втори курсор, който мига заедно с първия, или става един, но се премества в долния край.

Всички ампули съм ги проверил, добре са, нито има залепнали.

Засега май е това.
LZ1TWB

Неактивен Boshnakov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #5 -: 07 Юли, 2015, 00:09:24 »
Темата е за ключ, клавиатурата я подкарах. Проблема на пълното мълчание си беше лоши спойки, а грешните символи чисто моя грешка. Бях разменил 2 еднакви чипа, които се оказаха някакъв вид епроми. Сега остава да почета малко бейсик.
LZ1TWB

Неактивен Gabo

• Администратор
  • Квантов генератор
« Отговор #6 -: 07 Юли, 2015, 15:58:19 »
Ааа, никакъв ключ, утре ще дойде друг колега с подобен проблем, ще помогнем и на него  :drinks:

Неактивен Boshnakov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #7 -: 07 Юли, 2015, 18:10:45 »
Всъщност ако трябва да съм точен, лоши спойки нямаше. Просто метализираните връзки между двата слоя не са правили връзка. Където има само преход е лесно, но там където са чиповете беше трудно да се запоят отгоре, защото и няма лесен достъп.

Като гледам ще трябва и монитора да отварям, че картината е свита и в двете посоки с по 2см някъде.
LZ1TWB

Неактивен Gabo

• Администратор
  • Квантов генератор
« Отговор #8 -: 07 Юли, 2015, 18:37:21 »
Това със лошите спойки е известен проблем на серията ПРАВЕЦ. И за памети и за клавиатури и за какво ли не.
Затова винаги препоръчвам, при проблеми с компютъра, ако има възможност да се повторят всички спойки, дори да изглеждат нормални.

Неактивен wisi

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 54
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #9 -: 07 Юли, 2015, 21:34:55 »
По отношение на свитата картина: възможно е мониторът да е изправен. Правец 8 генерира по-малък от стандартния растер - ако го свържете към телевизор картината пак ще е умалена. Възможно е да е имало различни монитори за Правец 8 и Правец 16 (втория генерира растер с "нормални размери"), но не знам кой модел монитори за кой компютър е предназначен. Мисля че разликата е в отклонителната система - сравнявах индуктивности ... но не стигнах до сигурно заключение. В краен случай може да се наложи да изменяте стойности на елементи.
Изпитателна таблица тип "мрежа" има на тази дискета.
Внимавайте с магнитите по отклонителната система - крехки са. Ако вече са се разпаднали, може да се използва ОС от София 31.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #10 -: 07 Юли, 2015, 22:30:04 »
Тия монитори не бяха ли с прогресивна развивка?

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 337
  • Населено място: София
« Отговор #11 -: 08 Юли, 2015, 20:54:24 »
Да прогресивна развивка са даже и по стария модел .

Неактивен freesofia

• Квантов електрон
  • Публикации: 128
  • Фен на Commodore/AMIGA :)
    • Групичка на Феновете, на Commodore & Amiga в България
« Отговор #12 -: 27 Септември, 2021, 21:39:31 »
Ааа, никакъв ключ, утре ще дойде друг колега с подобен проблем, ще помогнем и на него  :drinks:
Ей ме на!
Борбата е безмилостно жестока... :)
Та, проверявам за момента спойките/връзките...
Бутоните как точно се отварят? (ако се наложи) самите механизми де.
Иначе и аз, като колегата по-горе имам частичен напредък с няколко бутона. Та нека 120 дневната заспала тема - се съживи отново. :)

Неактивен freesofia

• Квантов електрон
  • Публикации: 128
  • Фен на Commodore/AMIGA :)
    • Групичка на Феновете, на Commodore & Amiga в България
« Отговор #13 -: 27 Септември, 2021, 23:42:14 »
Така, всички бутони са "прозвънени". Кабела също, буксата от дъното до клавиатурата със свързан кабел също е наред.
В момента съм на положение - всеки клавиш = празен символ или в най-добрия случай @ ] = _ P, и още мисля 2 клавиша но рядко.
В 95% от случаите е празен символ на всеки клавиш. ???
Извадих един бутон. Разглабя се елементарно, като се извадят 2-те щифтчета, които държат копрупса и са хоризонтално.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 170
  • Населено място: Самоков
« Отговор #14 -: 28 Септември, 2021, 08:01:12 »
Ако клавиатурата е като тази на снимките по-горе, провери при натискане на един и същ клавиш, съвпада ли двоичния код на адресните шини на 556РТ4 /А0..А5/. Ако съвпада, често проблема е в PROM-овете или 74LS374.
Имам например вече работеща клавиатура на която преди ремонта от един адрес нагоре, кавишите се повтаряха с други. Замених единия PROM и клавиатурата заработи.
Ако кода не съвпада проблема трябва да се търси около 4028, 2024, 4051.
Прикачам схемата на клавиатурата KBD3.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |