Една обощаваща снимка в нета на която попаднах, И ме ориентира какви всъщност материали и са използвани при производството им и какви модели има, Оказва се - Всичко възможно : Цветни и черни метали, даже и няколко вида твърдо дърво
Тия са по-редки с бонднат ( залепен кристал на върха) последно поколение така да се каже
Бамбукови иглички( режат се на ръка и се варят в парафин( за да се изгони влажността от игличката и да се намали триенето и) на водна баня( -до 100 градуса Целзий, за да не се запали парафина)
Покрай епопеята ми с игличките, и факта че в БГ са масово налични само руските се занимах в тази насока:
А това е техниката на изрязване и изработване на бамбукови Игли за Акустичен грамофон / фонограф:
Използвания материал - Най-твърдия бамбук, до който може да се докопате. Клечки за зъби, клечки за суши, пръчки за хранене. Намират се в специализираните магазини за китайски стоки
Това е структурата на бамбуковото дърво( на кръгли клетки е), по това се ориентираме дали е бамбуков материала на който сте попаднали, аз ползвам монокъл, като режа клечката за да видя клетките.
По- тъмните на цвят са по-твърди.
Първо се правят 3 те странични оформяния на кръглото парче дърво от цилиндър в триъгълна призма с помощта на ново макетно ножче или скалпел.
Второ върху твърда подложка се прави косия разрез оформящ върха
Трето, се заглаждат 2-те страни с фин брус- камък за заточване в посока от основата към върха а не обратно на него.
Инфото е от тук:
http://www.angelfire.com/nc3/talkingmachines/fibreneedle.htmlНакрая се варят готовите игли в парафин.
Магзаини за китайски стоки в София: