Да се включа по създалите се въпроси, не знам дали изобщо съществува такова нещо като бакелитови плочи, знам че се казват шеллакови и са силно чупливи всичките, няма значение че натиска тук е голям, не му се плаши няма да ги счупи. Относно мотора, така като го гледам явно е някакъв тип асинхронен мотор но много странна конструкция на ротора, определено не е колекторен - не виждам нито колектор нито четки нито роторни намотки. Това дето прилича на центробежен регулатор не знам какво може да е, и как действа, защото ако наистина е центробежен то значи че всичко е под напрежение щото то е свързано механично и електрически към оста на мотора, по-скоро може би механически работи някак.... Относно напрежението - не се притеснявай тези мотори са асинхронни (или синхронни) и оборотите им много слабо зависят (или не зависят) от напрежението, така че това отклонение което си мислиш от няколко процента няма какво да го коригираш изобщо. Запомни изобщо нещо важно - промяна в мрежовото напрежение НЯМА на хартия е различен стандарта с 10 волта но на фона на допустимия диапазон от 44 волта и за двата стандарта тия 10 волта разминаване имат минимално значение, иначе казано при стария стандарт 220 не е изключено напрежението да ти е 240, така че нищо не е променено за да говорим за съвременен стандарт, ще цитирам колега от форума електроника на дир.бг „това не е процесорно ядро където няколко миливолта са от значение“ така че престани да си трошиш главата как да пригодим старата апаратура към така драстично промененото мрежово напрежение. Също автоматично отпада варианта с това да включваш добавъчни резистори за да докараш 33 и 45 оборота, първо такива не ти трябват защото всяка микро плоча ще бъде безвъзвратно и моментално съсипана ако бъде просвирена с такава игла и такъв натиск и второ няма да можеш да постигнеш ефективно и стабилно намаляване на оборотите, най-много да скапеш моторчето. За просвирване на шеллакови плочи в днешно време наистина използват понякога бамбукови игли и вероятно се намират в ибей и насам натам. Иглата мисля че не участва в магнитната система, ама не съм 100 процента сигурен, не знам каква е конструкцията на конкретната доза. Бодни клечка за зъби и виж дали при пипане и стъргане се чува сигнал на изхода на дозата, после повтори и същия експеримент с подходящ по дебелина пирон и ще разбереш участва или не.