Привет колеги!
Днес най-накрая успях да си опъна двете антени на новото място! Имаше истерични мигове, счупен клон и насинени ребра (от бясно вкопчване в ствол на дърво
), но всичко мина успешно! Вече имам две антени, една жица за радиоприем и радиоремонти, и една end-fed с UNUN и RG8 коаксиал до радиостанцията ми ICOM IC-735 за работа на КВ. И двете са изпълнени с военнополеви телефонен кабел ВКШ-2 - здрав, лек и много траен.
За радиоприемната антена използвах един балкон за отсрещна точка. По тази причина и съм я понатегнал повече. За КВ антената единствения вариант беше дърво, на около 35 метра. По тази причина е окачена с малко повече провес, който ще позволи клатене на дървото без късане на антената.
За анкерна точка при мен използвам дебела стоманена планка, хваната за бакона с дебел болт. От вътрешната страна имам дървена планка със стоманена вложка (от една тежка стара маса със мраморен плот, за нея се държеше единия от двата крака), която разпределя усилията на по-голяма площ.
Отвън съм сложил вложки в планката, които предпазват дебелата медна тел от протъркване и прекъсване. Вложката от лустер-клема при връзката между КВ антената и UNUN-а не служи за електрически контакт, а само за защита и механична здравина. Вътре има лакирана спойка.
Захващането на антенния проводник към изолаторите тип яйце става с U-скоби с гайки. Проводникът се връща два пъти назад, преди да се затегне. Това дава здравина и не позволява приплъзване с времето.
Трансформаторът е 1:9 на феритен пръстен Т-130. На коаксиалния кабел под конектора е нанизан ръкав от 6 феритни тръбички, който служи за потискане на токовете по ширмовката на кабела и появата на ВЧ напрежения при антенния тунер и въобще вътре в помещението. Тази антена е повече от компромис, но в случая имам вариант само за захранване в края. Още не съм я пробвал, надявам се да работи приемливо.
Приемната антена още не е подведена вътре и седи на кълбе. Мисля да оставя антените за днес, усещането в ребрата ми казва да си почина малко, и утре е ден! А и мисля, че имам идеалното четиво за неделя след обяд - дълго търсена и много желана -
Желая успехи и щастие на всички