| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Антените на новата локация  (Прочетена 4754 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Антените на новата локация
« -: 31 Май, 2015, 16:24:22 »
Привет колеги!
Днес най-накрая успях да си опъна двете антени на новото място! Имаше истерични мигове, счупен клон и насинени ребра (от бясно вкопчване в ствол на дърво  :D ), но всичко мина успешно! Вече имам две антени, една жица за радиоприем и радиоремонти, и една end-fed с UNUN и RG8 коаксиал до радиостанцията ми ICOM IC-735 за работа на КВ. И двете са изпълнени с военнополеви телефонен кабел ВКШ-2 - здрав, лек и много траен.
За радиоприемната антена използвах един балкон за отсрещна точка. По тази причина и съм я понатегнал повече. За КВ антената единствения вариант беше дърво, на около 35 метра. По тази причина е окачена с малко повече провес, който ще позволи клатене на дървото без късане на антената.
За анкерна точка при мен използвам дебела стоманена планка, хваната за бакона с дебел болт. От вътрешната страна имам дървена планка със стоманена вложка (от една тежка стара маса със мраморен плот, за нея се държеше единия от двата крака), която разпределя усилията на по-голяма площ.

30559-0

Отвън съм сложил вложки в планката, които предпазват дебелата медна тел от протъркване и прекъсване. Вложката от лустер-клема при връзката между КВ антената и UNUN-а не служи за електрически контакт, а само за защита и механична здравина. Вътре има лакирана спойка.

30561-1
30563-2

Захващането на антенния проводник към изолаторите тип яйце става с U-скоби с гайки. Проводникът се връща два пъти назад, преди да се затегне. Това дава здравина и не позволява приплъзване с времето.

30565-3
30567-4
30569-5

Трансформаторът е 1:9 на феритен пръстен Т-130. На коаксиалния кабел под конектора е нанизан ръкав от 6 феритни тръбички, който служи за потискане на токовете по ширмовката на кабела и появата на ВЧ напрежения при антенния тунер и въобще вътре в помещението. Тази антена е повече от компромис, но в случая имам вариант само за захранване в края. Още не съм я пробвал, надявам се да работи приемливо.

30571-6

Приемната антена още не е подведена вътре и седи на кълбе. Мисля да оставя антените за днес, усещането в ребрата ми казва да си почина малко, и утре е ден! А и мисля, че имам идеалното четиво за неделя след обяд - дълго търсена и много желана -

30573-7

Желая успехи и щастие на всички
 :drinks: :hi:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
Re: Антените на новата локация
« Отговор #1 -: 31 Май, 2015, 17:15:05 »
Щракнах и 3 снимки от двора.

30583-0
30585-1
30587-2

Заземяването при мен е в парното. Нямам никаква напрежителна разлика между него и нулата и блока има сериозно заземяване с над 10 метални кола по 3-4 метра по целия периметър на сградата. Освен това всички връзки по парното са заварки, като в абонатната при топлообменниците, където има винтови връзки, са заварили специални проводници (медни със стоманени вложки, като тези, които свързват релсите на влаковете при сглобките) за да има електрически контакт. Заземването е доста добро за в жилищен блок. А това е особенно важно с такава антена.

:hi:

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #2 -: 31 Май, 2015, 17:58:03 »
Честито  за антените !
Което ме подсеща ,че и аз трябва да направя нещо по въпроса .
Но първо да си намеря някаква КВ станция .  :D

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #3 -: 31 Май, 2015, 21:56:49 »
Ми защо не се чуеш с LZ1JD и не обсъдите цената на това - http://bfra.bg/index.php/bg/market/9-hf-transceivers/1580-prodavam ?
Този е като моя, аз съм със 735, това е японската версия - 731. Малък, стабиларка, супер за начално ниво. Има CI-V вход за управление от компютър и с едно интерфейсче за звукова карта можеш да си направиш ремоут станция. Аз моя в другото жилище го ползвах през интернет редовно, като имах време в работата си пусках TeamViewer + IPSound и бачках на КВ с един хедсет. Много е забавно. Но те съветвам за начало да вдигнеш един дипол за един обхват, ако имаш място. По-натам като си вземеш или си направиш тунер, може да се заиграеш с мултибандови антени, въпреки че те винаги са компромис. Но всичко започва с доброто радио и читавото захранване за него.

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #4 -: 31 Май, 2015, 23:02:31 »
Да , видях го това ICOM-че или ще е то , или това Yaesu - http://bfra.bg/index.php/bg/market/9-hf-transceivers/1561-yaesu-ft-757gx
Още събирам мнения и най-вече финансови средства . :D

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #5 -: 01 Юни, 2015, 00:01:05 »
YAESU-то е яко също.

Активен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #6 -: 01 Юни, 2015, 22:42:13 »
От опит знам, че кабела, който е закачен за дървото, ще се скъса. При мен беше много дебел клон на ореха, но пак ми покъса антената. В последствие сложих яка пружина, за да отпуска при силен вятър.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #7 -: 02 Юни, 2015, 17:16:18 »
Точно за тази цел имам провес от почти метър в средата. И в Стрелбище ми беше така антената, там дори дървото беше по-малко и се клатеше много сериозно. Това е доста по-солидно и съседите ми казаха, че не мърда много дори при силен вятър. А и не съм я закачил много на високо, минава през разклонение точно до ствола. Но идеята за пружината не е лоша! Мога да я добавя в далечния край по някое време.
 :hi:

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #8 -: 03 Юни, 2015, 15:18:04 »
Еххеее, браво :) Аз като бях 7-8 ми клас си направих нещо подобно за да тествам детекторен приемник. Обаче проблемът с дървото го реших по друг начин - преметнах кабела през един клон, като в края му имаше тежест. По този начин хлабината автоматично се регулира ... Още по-правилно е да има колелце, но тогава много много не му мислих и директно хвърлих тежестта в короната на дървото :) Доста дълго се държа така, може би година, докато не ми притрябва тежестта и резнах жицата .
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 03 Юни, 2015, 15:27:21 »
И друго нещо се сетих - медта е доста коварна, ако я напрягаш на опъване - с времето се изтегля, стеснява и в крайна сметка се къса, така че е хубаво да я смениш със стоманена корда (според мен) Интересно този ВКШ2 от каква сплав е направен? Дали няма и стоманени нишки в него?
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #10 -: 03 Юни, 2015, 15:39:16 »
:) Е, не ми е първата антена това, колеги...  :D http://kis.start.bg/%D0%92%D0%9A%D0%A8-2+%D0%B8+%D0%9B%D0%9F%D0%9A-79-17895

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 03 Юни, 2015, 17:48:19 »
Не се и съмнявам. Просто ми беше интересно какво представлява този кабел и защо е толкова здрав.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #12 -: 03 Юни, 2015, 19:05:03 »
Един свързочник ми каза, че на Емона имало такъв за телефон до РТВ поделението до селото, закопан без никаква защита в онази почва вече 25 години, който си работи прекрасно. Външната обвивка е направена от някакъв велик пластификат, много е здрава. Има смазка между вътрешните изолации и външната. И наистина е много лек.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #13 -: 03 Юни, 2015, 23:03:29 »
Има стоманени нишки- по спомени 2 или по-скоро 3. Изолацията е наистина добра и трудно се поддава на външни влияния. Правили са я сякаш са щели да годинясват в окопите :D
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #14 -: 04 Юни, 2015, 08:14:30 »
От стоманените нишки на този кабел се правеха струни за китари....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |