Пак ще си признавам крайна глупост. След толкова години ръчкане пак правя някакви малоумни грешки, защото тук наистина съм си бил рекорда.
Вчера изкопах стъпалото и го пуснах да го огледам добре как работи. След известна настройка на осцилоскопа успях да видя това "бззззз", което се носи върху вълната и чувам в радиото. След 15 секунди прекарани в чудене с какво да заменя проклетото импулсно, реших да направя нещо, което не ми беше минавало до сега през акъла - да врътна потенциометърчето за честотата на ШИМ генератора с 555. И познайте колко бях слисан, като видях как тези мънички ВЧ пикчета започнаха да се разреждат и сгъстяват на екрана, като шумовете преминаваха през палитра от хармонични хорови изпълнения!!! Секунда по-късно вече ми беше ясно всичко, и определено не се гордея със себе си.
Нека погледнем веригата, на изхода по схемата на модуатора:
Това НЕ Е товарната индуктивност за крайното стъпало на предавателя, това Е ФИЛТЪР за честотата на ШИМ!!! Омешал съм нещата и съм го игнорирал, решавайки, че мога да получа необходимата товарна индуктивност с един дросел 330мкХн и кондер 0.1мкФ на изхода и край. И така съм си инжектирал тия 148 килохерца директно в крайното стъпало, като резултата бяха тия странни свистенета, невъзможността да модулирам линейно в дълбочина, някакви призрачни ВЧ генерации и сваляне на КПД на стъпалото. Дори докато снощи си играх с един набързо нахвърлян филтър, за да потвърдя опасенията, изгорих транзистора на крайното. Ок, спирам поялника и осцилоскопа, и си лягам. По нощите не се мисли добре.
Тази сутрин станах и пак загледах схемата. Филтъра е малко особен - L вход и звено на Кауер. И тъй като нямам стойностите на индукторите, реших да погледна какъв филтър са ползвали в предавателя FAT5, където модулатора е много подобен и е със същата честота на ШИМ:
Ок, това е доста по-ясно. Изкопах 2 ядра дебелички феритни с НЧ материал, които ми дават около 5.4 микрохенри на навивка. Сега остава в понеделник да мина през комет и да задигна 6 броя кондери Wima по 1мкФ.
Освен това се замислих и друго. Този модулатор е направен да работи с малък ток и ВН, по схема е на 120В. Ако взема една тлъстичка интегралка драйверна и бутам IRFP250N, дали ще изкарам 70-80 вата? Първо ще сменя обаче транзистора IRF510 на това стъпалце и ще пробвам отново цялата схема, вече направена грамотно.
Е, човек се учи, докато е жив. Понякога по няколко пъти! Ще качвам резултати!