Направо трябва да сменим заглавието на темата!!! Днес имах голям успех с клас Е топологията! Нека започна с постигнатото КПД - 90%. И това е преди доизкусуряване на схемата. Но нека карам подред.
Реших да опитам класическата топология на клас Е с трансформатор за напасване на товара към изходния импеданс на стъпалото. Както виждате от сметките, съпротивлението е 3.3 ома.
Навих 4 различни трансформатора, но със всичките имах проблеми и големи загуби. Не можах да изкарам повече от 2-3 вата от стъпало, което трябваше да ми даде поне 7 носеща. Реших да пробвам друг вариант - заграждащ филтър за втория хармоник. Използвах оптимизираните формули на Деайвид Крипе NMØS, които може да си свалите удобно накичени в екселски файл. Освен удобството на калкулатора, имам възможност и да променям стойности, за да ги напасна към наличните чаркове. Възползвах се изцяло! Направих изчисленията за захранващото без модулация (9 волта).
Наместих 10 нанофарада за изходния филтър от което се получиха удобните 3.3 нано за С4, натамъних бобинките и пробвах. Резултатът е много по-добър! При консумация 2А и захранващо напрежение 19.1В вкарвам 38.2 вата в машинката, от която получавам при около 92% модулация 120 волта от връх до връх на товара, което по моите сметки е 34.5 вата! От тук и КПД от 90%. Е наздраве!!! (На осцилоскопа съм му бутнал калибровъчния бутон, че да попобера вълната в екрана за снимката, иначе се губи нагоре и надолу, мерих я като свалих нулата на долната линия и гледах нагоре половин вълна.)
Голямо удоволствие е този клас Е. Цената за лесното построяване и настройка е в относително тесния полезен обхват без пренастройка на стойности, в моя случай от 1160 - 1240 кХц, като най-правилна за класа форма на дрейновото напрежение има на 1210кХц. Разликата идва от малки толеранси в стойностите на чарковете, но това се оправя. Следва игра и донастройка, обмислям да го оформя по-добре и в една кутия да заляга, но ще видим. Много съм доволен от ШИМ модулатора, загубите върху него са минимални и бачка съвсем студен, както си и трябва.