| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Модване на портативно DSP радио  (Прочетена 5246 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
Модване на портативно DSP радио
« -: 07 Май, 2015, 21:17:59 »
Здравейте на всики и честит празник на радиото. По случай празника предоставям на вашето внимание следната тема. Преди седмица-две от голяма верига магазини си купих следното радио:
29292-0
Няма модел, няма марка само пише "DSP RADIO/FM/AM/SW". Естествено през тези две седмици едвам се сдържах да не го отворя. Днес обаче не се сдържах и най-накрая с риск да го разваля го отворих, за да видя защо работи.  :D Картинката вътре е следната:
29294-1
Нищо кой знае какво - три интегрални схеми с номер и една тип "плюнка", феритна антенка, кабели.... и говорител 4ома, 3 вата. Това последното нарочно го подчертавам, както ще разберете по-късно. Огледах платката много внимателно има надпис SY-7700AFSW_DTS8.3(1). Друго което ми направи впечатление е, че има 5 контактни пъпки, направени под формата на джъмпери, но съединени още с ецването на платката - с други думи от едната страна си е съединено по подразбиране, а от другата е свободно.  На тях пише FM set, AM set, SW set, TV set. Гледам аз и не вярвам на очите си - има някакви допълнителни настройки. Залових се за работа и хванах ножчето - прекъснах едната страна на TV set и запоих мостче на другото - о чудо, появи се още един обхват от 56 мегахерца до 223 мегахерца, който обаче е орязан до 93 и 174 мегахерца съответно. Направих същото и с FM - обхватът се увеличи от 76 мегахерца до 108 мегахерца  :o. Продължих нататък и с АМ - обхватът се вдигна до 1710 килохерца, само че стъпката на избиране нарастна от 6 на 10 килохерца, но го оставих така. Джъмпера за SW не го пипнах, защото до него пише, че другото положение изключва късите вълни - SW off. По интересното за мен е още едно джъмперче близо до т. нар. плюнка, което няма никакъв надпис. Прекъснах го и него и го запоих на другото положение и стана нещо много интересно - функциите на копчетата се разбъркаха с изключение на усилването на звука - явно някаква опция, за вграждане в друга кутия. По интересното е че звукът преди това можеше да се усилва до положение 08, а сега до 38!!!  :o Нямате представа как взе да дъни това нещо  :D Ако беше с нови батерии можеше и да изкара два - три вата звукова мощност. Между другото високоговорителчето му е доста добро и свири с много приятен тон. Този последният мод не го оставих, защото положението на копчетата не ме устройва и е неудобно за използване по този начин. Съставът на приемника е следния:
29296-2
Само на ACK6955 не можах да намеря даташийт. Продължавам с търсенето обаче. Ако някой друг си е купил такова приемниче  може да го модне по описания начин. Аз продължавам с търсенето на нови решения и възможности - най малкото искам да го направя да може да се усилва до 38  :D  без да се разбъркват копчетата. Ако някой е имал вземане даване с DSP приемници и знае някоя тънкост, моля да сподели. Това е за сега от мен. Ако намеря някаква нова информация ще пиша.  :)

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
Re: Модване на портативно DSP радио
« Отговор #1 -: 07 Май, 2015, 21:30:53 »
Предположение - тоя чип е ASIC, смисъл поръчков чип с дадените блокове вътре, има управляваща логика за функциите освен радиото. 10кХц е стъпката на СВ и ДВ в щатите. Това са регионални настройки. Бързо, лесно вкусно...  :D
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #2 -: 07 Май, 2015, 21:32:13 »
А кой е въпросният магазин от който сте го купил ?
Да не започва с Л и да завършва на ИДЛ .  :D

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 07 Май, 2015, 21:40:19 »
Не, магазинът започва с "К" и завършва на "ЛАНД"  :)

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #4 -: 07 Май, 2015, 21:58:39 »
Много интересно НЧУ!!! С тоя чип какви неща може да се направят...

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 07 Май, 2015, 22:19:57 »
Именно за НЧУ то ми стана много интересно. На новите обхвати, че не се хваща нищо не се хваща, ама защо са ограничили мощността толкова много не мога да разбера. Сигурно свири на 0,2 вата, при положение, че чипът позволява до към 2 - 3 в което се убедих и аз  :D. Може би заради батериите.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #6 -: 07 Май, 2015, 22:31:12 »
И заради батериите, и заради кутията в която е поместено, ако щеш и заради високоговорителчето, най-вероятно тая настройка е предвидена за по-големи приемници на базата на същата платка в по-голяма кутия с по-голям високоговорител и по-големи батерии, или мрежово захранване. На мен ми е по-интересно да кажеш на каква цена го взе, също е интересно как се представя в различните бандове, естествено е че не може да се очаква нещо кой знае какво, но все пак.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 08 Май, 2015, 09:44:10 »
Снощи му правих тест по тъмно и резултатът е повече от задоволителен, като се има впредвид с каква къса антенка е. На новия СВ обхват хваща доста повече радиостанции, а румънците имам чувството, че всички радиостанции са им на средни вълни - доста голям брой хванах. Кофтито обаче е, че на тази стъпка от 10 килохерца прескачам някои от радиостанциите които хващах преди, а две от тях са на български език. На къси вълни с него вечерно време хващам изобилие от различни радиостанции, пак с неговата си антенка. Харесва ми това, че на дисплея се изписва честотата и е идеално за DX цели и за идентифициране на станцията. Ако се свърже към някаква външна антена със сигурност ще хваща още повече. На новия TV обхват, като закача аналоговата кабелна телевизия хваща звука на някои от програмите  :D, а също така и огледално някои от станциите във FM обхвата. На 76 мегахерца единственото което се хваща е пак огледално една радиостанция и това е. Цената е добра - 19.99.  :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #8 -: 08 Май, 2015, 10:38:32 »
Добра ама не чак толкова, мислех да не е нещо от сорта на 5 - 10 лв. За 20 лв не бих си го взел само заради единия ташак. Относно средновълновия обхват - върни си джъмпера както си е, важна ти е стъпката, и без това над 1600к станции на средни вълни в Европа няма, това е за щатите разширения обхват със стъпка 10к. тук над 1600 може да хванеш само някои радиопирати, ама едва ли с тая малка антенка. Относно огледалната честота, не знам попринцип какво включват китайците в наименованието DSP но съдейки по това че няма бобини почти, значи трябва да е това което си мисля - бърз АЦП и цифрова обработка на сигнала, така че при това не би следвало да имаш огледална честота, освен ако разбира се не се извършва преди АЦП някакво честотно преобразуване от където да ти дойде огедалната.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 08 Май, 2015, 11:19:39 »
Е 5 лева е доста малко за такова радио, те обикновените са по десетина лева, а това е с цифрова настройка. Намерих нещо за  чипа "АСК6955". Другото му означение до колкото разбрах е "М6955". Това изглежда е интегриран чип за DSP радио, което ми прилича малко на SDR радио. Тук има даташийт на японски:
http://aitendo3.sakura.ne.jp/aitendo_data/product_img/radio/dsp/m_pcb/m6955/M6955_dshver20130625.pdf
До колкото виждам има и дълги вълни, но най вероятно ще трябва да се доработи феритната антена.

• Адронен колайдер
  • LZ1SWE
« Отговор #10 -: 08 Май, 2015, 13:29:57 »
Много интересно! https://translate.google.bg/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.aitendo.com%2Fproduct%2F7012&edit-text=&act=url
Цената е повече от символична! Както предполагах е SoC - система на чип. Не изглежда зле хич и с един добър фронтенд с диапазонни филтри и адекватен предусилвател може и да стане добър приемник. I2C управлението е много лесно с микропроцесор.
Тук - http://pup.doorblog.jp/archives/37193194.html има и проби.
А тук - http://www.henteko.org/fswiki/wiki.cgi?page=PIC%A4%F2%BB%C8%A4%C3%A4%BFDSP%A5%E9%A5%B8%A5%AA%A4%CE%C0%BD%BA%EE има и доста адекватна готова схема!
Това ме грабна!
 :drinks:

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 08 Май, 2015, 21:11:09 »
Интересно е нали? :) Явно това е нещо ново и ненавлязло масово, за това го пише само по японски и китайски сайтове. Ще ми бъде интересно ако решите да се захванете с нещо такова да го покажете във форума.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |