Колеги, отново моля за помощ
. Нищо не разбирам от електроника, нямам и такива познати, а на "майсторите" в нашия град просто не им се занимава (става въпрос за дълбоката провинция). Та значи, с 35-годишно закъснение реализирах една своя ученическа мечта - купих си касетофон Hitachi TRK-8180e. Щайгата е доста ззпазена, не е влачена по битаците, човекът я извдил от секцията...
Днес отделих доста време и усилия да му направя всестранни тестове. Оказа се, че тоя дърт касетофон свири всякакви касетки, записва от микрофоните и от радиото, няма пращене от потенциометрите, не се губят канали, а системата за търсене на песните работи безотказно. Радиото също е много ме зарадва - работи на всички диапазони, а на УКВ хванах станции, за които изобщо не съм подозирал, че се чуват в нашия градец. Но със сигнала от външен източник ударих на камък... Значи машината има 4 режима:
А това са му входовете отзад (други няма):
Подавам му сигнал от изхода за слушалки на лап-топа (3.5мм стерео жак), защото има възможност за прецизна настройка на силата. Експериментирах с различни кабели (чинчове и "петица"), но все нещо не става... Като му забода чинчовете и при минимална сила на сигнала (намален почти до нула) - горе-долу изкарва някакъв звук на режи PHONO, но има някакво гъгнене, сякаш сигналът все пак е прекалено силен. На LINE-IN с чинчовете нищо не се чува. С петицата на LINE-IN звукът е качествен, но много слаб, сякаш идва от оня свят. Това - при максимално усилен сигнал. На PHONO с петицата е същата работа - много слаб звук.
Една интересна особеност - на режим PHONO индикаторите играят и звукът може да се запище на касетата. Обаче на LINE-IN "чистачките" изобщо не помръдват и въпреки, че звук се чува от говорителите, запис не се получава. Просто на касетата е тишина...
В резултат - просто не успях да изкарам качествен и мощен звук от външен източник. Не разберам аз ли бъркам нещо, касетофонът ли е дефектен или просто няма такава възможност? Дайте някакъв съвет, щото така си е само радио. Друг вариант е да записвам касетки, егати... Търсих цяла вечер в мрежата някаква информация за този модел, но попадам само на платени сайтове. Не намерих никаква схема, даже и инструкция за експлоатация няма. Затова ще съм благодарен за всякакви съвети по въпроса. Поздрави на всички!