| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем с LM317T  (Прочетена 10681 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
  • Публикации: 329
  • Населено място: София
Проблем с LM317T
« -: 03 Април, 2015, 22:09:26 »
Захванах се да си направя линеен регулатор, тъй като вграждам в един измъчен Христо Ботев отделен модул за радиото и захранването ще е външно. Само НЧУ-то работи, всичко останало беше омацано здраво. Използвах тази схема

27444-0

Всичко е ОК, с пота настройвам волтажа, но грее много. В един момент изпуши и дотам. Не съм много на ти с радиотехниката, имам що годе базови познания и не мога да открия каква е причината. Единственото, което съм променял по схемата, е 1N4002, който е заменен с 1N4007.
Май се оказва, че щеше да е по-добре да си купя директно кит, но ми се искаше да го направя сам. Ще се радвам, ако ми помогнете да открия какъв е проблемът.

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 69
  • Населено място: с.Житен близо до София
Re: Проблем с LM317T
« Отговор #1 -: 03 Април, 2015, 22:27:14 »
Чипа на радиатор ли беше, къв товар му включи, да не си го претоварил по вход, колко е разликата между входното и изходното напрежение, да не си обърнал някой от диодите.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #2 -: 03 Април, 2015, 22:36:51 »
Препоръчвам ти LM7805 или LM7812.  По-проста им е схемата.  Зависи какъв модул ще вграждаш, ако е от цифровите LM7805 е идеален. какви са ти напреженията на трафчето?
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 03 Април, 2015, 22:45:40 »
Ако напрежението вирху С1 не е повече от 35в, не си пропуснал да сложиш С2, или не си объркал крачетата, няма причина да грее ( ако е на празен ход), акое под товар трябваше да уточниш!

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 03 Април, 2015, 23:12:56 »
Модулът, който ще вграждам, е от едно старо FM радио. Успях да го монтирам така, че да се контролира от променливия кондензатор на ботевчето, който за съжаление беше в плачевно състояние. Работи на 3 волта. Затова и избрах LM317 и тази схема - евентуално, ако сменя модула, да мога да коригирам и напрежението.
За входно напрежение използвам един траф на 9 волта. На изхода варираше от 2 до 8 преди да изпуши пота. Сигурен съм, че диодите са правилно поставени - бялата лента беше катод, нали не се бъркам? Ще прегледам и крачетата на регулатора. Бях много под пара докато съм го правил, но не мисля, че съм ги сгрешил. Всички кондензатори са по спецификация също.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #5 -: 03 Април, 2015, 23:19:14 »
Прегледай, трябва да има грешка, уточни при колко волта на изхода изпуши потенциометъра и при каква стойност на неговото съпротивление. Предполагам че си го докарал до под 500 - 200 ома и разсейваната мощност от малката част от графитния слой е станала голяма и затова е изпушил, на първо място поувеличи малко резистора 100 ома, и просто не намалявай стойността на потенциометъра като я намаляваш изкарваш по-високи напрежения, на теб нали 3 волта ти трябваха... ако пък ти трябват по-високи трябва да увеличиш малко стойността на тоя резистор 100 ома. Мда, или по-добре без потенциометър, сметни си колко ома ти трябват за 3 волта в изхода и толкова, разгледай дейташийта, а ако не знаеш как кажи да ти го сметна. Потенциометъра ти е неподходящо подбран по стойност просто за получаване на 3 волта през него тече сравнително голям ток а се използва малка част от цялото му съпротивление, респективно не може да разсейва голяма мощност.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 69
  • Населено място: с.Житен близо до София
« Отговор #6 -: 03 Април, 2015, 23:29:08 »
Аз пък разбрах че чипа е изпушил.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #7 -: 03 Април, 2015, 23:31:19 »
Ооооооооооооо! Извинявам се! Не съм прочел правилно, че пуши потенциометъра. При такива нискоомни делители трябва да се държи сметка за разсейваната мощност. Най-добре е да се сложи жичен потенциометър.

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 03 Април, 2015, 23:54:36 »
На работа съм и не мога да погледна чипа в момента. В главата ми обаче изникна едно съмнение, че съм обърнал крачето за входа и крачето за регулиране на напрежението. Ако наистина съм направил такава глупост, ще се изям от яд. Но щом потът пуши, май съм свършил точно това  :negative:

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 04 Април, 2015, 01:44:21 »
Не съм ги сгрешил, всичко е ОК по схемата. Иначе когато шунтирам пота, си адва по спецификация минималното напрежение от 1.2 волта. Вариантът е да намеря каква стойност трябва да е съпротивлението, за да има 3 волта на изхода. Но като гледам там поне 2 вата ми трябват. Може би нещо греша, ще преспя пък да видим на сутринта  ???

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #10 -: 04 Април, 2015, 08:44:10 »
Инт. схема LM317 - без радиатор
R1= 270 ома 
R2= 5 килоома - обикновен потенциометър (не е жичен)
Без диоди D1 и D2
Без електролитен кондензатор C3
U вход = 13 V=
Захранва FM радио с 3 V без проблеми.
Ако всички елементи са в изправност, регулаторът ще работи нормално при правилно свързване.
Провери свързването на LM317 и изправността на С4.

« Последна редакция: 04 Април, 2015, 08:54:39 от Radio208 »

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #11 -: 04 Април, 2015, 09:12:22 »
Една удобна програмка за изчисление на схеми с LM317
Бързо и лесно :)
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #12 -: 04 Април, 2015, 10:17:29 »
Сега си спомних, че преди около 2 години имах подобен "проблем"!
Поради неправилно свърване на LM317 потенциометърът изгоря, а инт.схема се загря много яко, но не изгоря.
Регулаторът работи и до днес след правилно свързване и с нов потенциометър !  :)

Неактивен xborox

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 04 Април, 2015, 22:09:05 »
Мерси на всички за съветите! Сега проверих диодите, не са ОК. Преди време ги бях използвал, макар и за кратко. Вероятно тогава са се скапали. В понеделник ще купя нови и нов пот и ще кажа какво се случва :-)

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #14 -: 05 Април, 2015, 17:22:45 »
Разгледай даташийта на 317. R1 по спомен трябва да е 220-270 Ома, а потенциометъра 5 Кома. Направил съм повече от 200 регулатора по основната схема и не е имали проблем никога, освен в един случай, когато бях купил 50 броя 317 от дефектна партида. Е, смениха ми ги, разбира се, ама един GSM отиде в коша! Сега погледнах тутам, намерих интересно четиво, от извора:    http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm117.pdf     Само да допълня- ползвам обикновени тримери 5 КОма, от най-малките. Не са необходими жични потенциометри!
DRL  модули за всички видове автомобили!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |